La directora general de Relacions Institucionals i de Relacions amb el Parlament, Xesca Ramis Pons, ha participat avui a la segona sessió plenària del Comitè Europeu de les Regions, que va començar ahir dimecres a Brussel·les, on ha realitzat dues intervencions. La primera en relació amb un dictamen sobre la Subsidiarietat activa expressant que “les polítiques dutes a terme per les institucions de la Unió Europea afecten de manera desigual a les regions i és necessari que es realitzin avaluacions de l’impacte territorial perquè es prenguin en consideració les particularitats de determinats territoris, com les regions insulars”. Les avaluacions de l'impacte territorial analitzen les possibles repercussions territorials asimètriques de les propostes polítiques i legislatives de la UE.

La segona intervenció d’aquest dia ha tingut lloc al debat sobre una Estratègia de la UE sobre l’aigua pel futur de les ciutats i regions de la UE on la directora ha recalcat que “les Illes Balears, i totes les regions de la conca mediterrània, pateixen la crisi climàtica actual que s'ha convertit en un dels principals reptes per a les pròximes dècades” i ha destacat “la importància del regadiu en l'agricultura mediterrània, com a element important per a la viabilitat econòmica de l'explotació familiar agrària i amb un alt valor cultural, social, ambiental i productiu”.

L'impacte negatiu que les sequeres, les inundacions i altres fenòmens meteorològics extrems tenen en la cohesió econòmica, social i territorial de la UE obstaculitza l'aplicació de la seva política de cohesió i augmenta el risc d'agreujar les desigualtats socials. En la majoria dels Estats membres de la UE, els ens locals i regionals tenen responsabilitats i competències institucionals i polítiques sobre la gestió de l'aigua, que conformen l'aplicació de moltes directives i polítiques mediambientals de la UE sobre l'aigua. Dins aquest marc, el Comitè Europeu de les Regions ha conjuminat forces amb el Parlament Europeu i el Comitè Econòmic i Social Europeu per demanar un ambiciós Pacte Blau Europeu. Aquesta iniciativa té per objecte anar cap a la resiliència hídrica i salvaguardar la disponibilitat i qualitat de l'aigua per a les generacions actuals i futures. Es considera que la regió mediterrània és la que sofreix una major problemàtica hídrica del món. Amb aquest projecte de dictamen, el Comitè Europeu de les Regions demana a la Comissió Europea que faci de l'aigua una prioritat estratègica en el seu pròxim mandat 2024-2029.

Finalment, s’han aprovat 15 de les 16 esmenes presentades al projecte de dictamen sobre l’adopció d’un Pacte Blau Europeu des de la perspectiva de l’agricultura i del desenvolupament rural en totes les regions de la UE, les quals varen ser proposades pel director general de Recursos Hídrics i pel director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural del Govern.

El Comitè Europeu de les Regions és un òrgan consultiu de la Unió Europea compost per representants locals i regionals encarregat de traslladar les necessitats de les regions i influir en les polítiques de la UE.