Sexualitat i salut sexual
Els humans som éssers sexuats per naturalesa. El nostre cos és sexuat: els gens, les hormones, la figura corporal, els genitals i la nostra forma de reproducció són sexuades.
La sexualitat com una forma d’energia i una capacitat
Podem definir la sexualitat com una forma d’energia que ens capacita per:
- Establir vincles d’intimitat amorosa.
- Sentir plaer eròtic.
- Reproduir-nos.
Al llarg de la nostra vida anam desenvolupant aquestes capacitats. Ho feim a través del procés de sexuació, que s’inicia en la concepció i dura tota la vida.
El procés de sexuació
El procés de sexuació comprèn tots els aspectes que contribueixen a la caracterització de la sexualitat de cada persona, de manera genuïna. Per això es diu que hi ha tantes sexualitats com persones. Cada persona té la seva forma de sentir i viure el plaer eròtic, la intimitat amorosa i la reproducció.
Som éssers únics en tots els aspectes de la vida, també en la nostra condició d’éssers sexuats i en la forma d’expressar la sexualitat
El desenvolupament ple de la sexualitat depèn d’aspectes fisiològics i de la satisfacció de necessitats humanes bàsiques com el desig de contacte, intimitat, expressió emocional, plaer, tendresa i amor. Durant el procés de sexuació es configuren:
- El sexe. Les característiques corporals i el funcionament del nostre organisme (gens, hormones i genitals, i altres caràcters sexuals).
- El gènere. La identificació amb uns determinats rols i comportaments que socialment s’atribueixen a cada sexe (forma de vestir, de relacionar-se, d’assumir responsabilitats socials, familiars i professionals).
- La identitat sexual. El sentiment de pertànyer a un determinat sexe.
- La orientació sexual (també anomenada orientació del desig). Fa referència a l’atracció sexual cap a persones que pertanyen a un determinat sexe.
- Les preferències eròtiques. Allò que estimula el desig i l’atracció sexual a una persona amb més facilitat.
Podeu trobar més informació sobre identitat i orientació sexual a l’apartat de diversitat sexual
Per poder viure la sexualitat de forma plaent, satisfactòria i segura és necessari conèixer bé el nostre cos i saber que som éssers vulnerables. També és important que sapiguem:
- Què ens agrada i què no.
- Escoltar els nostres sentiments i emocions.
- Comunicar adequadament els nostres sentiments i desitjos.
- Marcar els límits que no volem que ningú traspassi.
La salut sexual
La sexualitat es construeix a través de la interacció entre la persona i les estructures socials. El desenvolupament ple és essencial per al benestar individual, interpersonal i social.
Per gaudir d’una bona salut és imprescindible gaudir també d’una bona salut sexual. La salut sexual és un estat de benestar físic, mental i social en relació amb la sexualitat. Requereix un enfocament positiu i respectuós de la sexualitat i de les relacions sexuals, així com la possibilitat de tenir experiències sexuals plaents i segures, lliures de tota coacció, discriminació i violència.
Cada any, el 4 de setembre, es commemora el Dia Mundial de la Salut Sexual.