El paisatge i tot allò que el conforma és un dels principals valors que tenim a les nostres illes, i la flora n'és una part molt important. A les Balears, tenim una riquesa florística molt singular que ha evolucionat i s'ha adaptat als ambients insulars. El clima temperat dels hiverns, la falta d'aigua durant l'estiu, l'efecte de la mar i l'aïllament del continent són forces de selecció que fan de les Balears un hàbitat molt adient per a l'especialització vegetal. Però pel que fa a la protecció pròpiament dita, a Balears contam amb 67 espècies protegides per: la Directiva Hàbitats, el Catàleg Nacional, el Catàleg Balear i el Conveni de Berna. A part d'altres normatives que protegeixen els hàbitats.
Espècies de gran valor com les belles orquídies o la peònia, d'altres petites i interessants endemismes balears així com les saladines, els arbusts i les plantes de muntanya. Totes elles dignes d'admiració i de protecció. Tenim vegetació des del nivell de la mar fins dalt del Puig Major, vegetació terrestre i aquàtica, i des de grans arbres a arbusts, plantes anuals i diverses altres formes.
|
Silene hifacensis |
Taxus baccata |
El Decret 75/2005, de la Conselleria de Medi Ambient, va establir els criteris i procediments per aquests plans, la tramitació dels quals resulta molt complexa, ja que després de la redacció tècnica s'han de sotmetre a distints organismes, a informes i a dictàmens, prèviament a la publicació en el Butlletí Oficial.