Les illes, actuen com uns autèntics laboratoris naturals. Degut a l'aíllament entre elles i la resta del continent, l'evolució de les espècies es manifesta de manera diferent. Això fa que existeixin espècies endèmiques, és a dir, úniques, pròpies i exclusives d'una regió concreta.
Balears compta amb més de 300 espècies animals endèmiques. La majoria de fauna endèmica balear està formada per insectes, mol·luscs terrestres i altres invertebrats. Entre els insectes destacam als escarabats tenebriònids o els escarabats caràbids.
Entre els mol·luscs són importants els caragols dels gèneres Iberellus i Xerocrassa, que compten amb diferents subespècies i/o formes locals. També les espècies Tudorella ferruginea, un caragolí operculat freqüent al camp de Mallorca i Menorca i Allognathus graellsianus, endèmic de la Serra de Tramuntana. A les coves, és on hi trobam també invertebrats endèmics de gran interès, especialment crustacis i aràcnids.
Entre els vertebrats, són les sargantanes de Balears les que més subespècies endèmiques aporten. Les dues espècies endèmiques són la Sargantana balear (Podarcis lilfordi) amb 24 subespècies i la Sargantana pitiüsa (Podarcis pityusensis) amb 21 subespècies. Però el protagonista principal és el Ferreret (Alytes muletensis) un autèntic fòssil vivent que només viu a torrents i gorgs de la Serra de Tramuntana a Mallorca. Ha evolucionat de manera diferent als seus parents del continent: no segrega toxines per la pell, pon pocs ous però molt grossos i el creixement és molt lent. Durant milers d'anys no ha conegut enemics naturals.
En els aucells hi trobam el Virot petit o Baldritja balear (Puffinus mauritanicus) i el Busqueret balear (Sylvia balearica) com espècies endèmiques i unes quantes subespècies endèmiques, com el Reietó (Regulus ignicapilla balearicus), el Ferrerico blau (Parus caeruleus balearicus) o el Papamosques (Muscicapa striata balearica).
De mamífers és interessant destacar la subespècie endèmica de Formentera que pertany a la Rata cellarda (Elyomis quercinus ophiusae).
TOTES LES ESPÈCIES ENDÈMIQUES SÓN UN TRESOR NATURAL QUE CAL CONSERVAR. SI DESAPERÈIXEN DE BALEARS, DESAPERÈIXEN DEL MÓN !!!
|