Si el teu interlocutor encara no parla català, però l’entén, canviar de llengua és innecessari i a més impedeix que l’altra persona tengui contacte amb el català, la qual cosa dificulta que el pugui aprendre i parlar-lo. Parlant-li en català li dones oportunitats perquè l’aprengui i l’empri.
Tot i això, molts catalanoparlants poden sentir una certa incomoditat inicial a l’hora de mantenir la llengua amb un interlocutor que no la parla. En aquest apartat trobaràs recursos per sentir-te còmode parlant en català i per entrenar l’assertivitat lingüística.
- Conferències "I si parlam (més) en català?"
Les conferències «I si parlam (més) en català?» tenen com a objectius fer-nos reflexionar sobre els nostres hàbits lingüístics, ajudar-nos a entendre com afecten la salut social del català i promoure la voluntat de canviar d’hàbits en la direcció d’usar més el català. [Més informació]
- Tallers d'assertivitat lingüística
Si penses que pots emprar més el català i ho vols fer amb comoditat, apunta’t als tallers d’assertivitat lingüística. [Més informació]
- Decàleg de l'assertivitat lingüística
Aquest decàleg, elaborat per l'entitat Tallers per la Llengua, ofereix consells senzills per mantenir el català en la major part de les interaccions socials en què participam i incrementar, així, l'ús social d'aquesta llengua.
- Com entrenar l'assertivitat lingüística
Vídeo en què s'ofereix als catalanoparlants una sèrie de recursos provinents de l'àmbit de la psicologia perquè es puguin sentir còmodes parlant en català en diferents situacions i davant diferents interlocutors. El podeu veure aquí.
- Estrès lingüístic: el trastorn psicològic dels catalanoparlants
Vídeo del col·lectiu Octuvre amb propostes basades en l'assertivitat lingüística per mantenir l'ús del català en diferents situacions. El podeu veure aquí.
- L'engrescadora aventura cap a l'assertivitat lingüística
Capítol de la psicòloga Gemma Sanginés inclòs en l'obra conjunta La dinamització lingüística: bases, eines i estratègies. El podeu consultar en PDF aquí.
- Què faig si...? Guia per viure en català
En la nostra vida quotidiana podem trobar-nos en situacions en què ens pot semblar difícil utilitzar la llengua catalana. L’objectiu d’aquesta guia, editada per Plataforma per la Llengua, és suggerir tot un seguit de pautes de conducta que poden ser útils per a totes aquelles persones que volen viure plenament en català.
Interactiu de la guia Què faig si...?