La llengua catalana, a més de ser idioma oficial, és la llengua pròpia de les Illes Balears (així com de la resta de territoris del domini lingüístic) i també llengua comuna dels ciutadans que hi viuen: és alhora un patrimoni compartit i una eina per establir relacions i accedir a àmbits socials i professionals molt diversos.
Vols contribuir a incrementar l'ús de la llengua catalana en els diferents àmbits de la societat? En aquest apartat anirem publicant propostes, idees i recursos que et poden ser útils perquè, com a ciutadà, puguis estendre l'ús d'aquesta llengua.
Comença parlant en català
Si el català és la teva llengua, quan t’has de dirigir a qualcú que no coneixes, comença parlant en català. El 96,8 % dels ciutadans que viuen a les Illes Balears entenen el català, segons l’enquesta d’usos del 2014. A més, un 80,5 % diu que també el sap parlar. Per tant, es pot dir que tothom entén el català i la gran majoria de la població el sap parlar.
D’altra banda, canviar de llengua pel color de pell o per la roba que duu l’altra persona és un prejudici, i pot ser percebut com a discriminatori. La societat de les Balears és molt diversa: quatre de cada deu ciutadans ha nascut a un altre territori de l’Estat o a l’estranger. I la majoria d’ells entén el català. No parlar-los en la llengua pròpia d’aquí és una forma d’exclusió.
A banda de començar les converses en català, hi ha molts altres gestos que pots fer per moure la llengua, com per exemple els que estan recollits en aquests documents:
- Coses que podem fer per afavorir les converses en català
Document elaborat a partir de la conferència «Les persones i les llengües», de Joan Melià (text inèdit). El podeu llegir aquí.
- Decàleg del catalanoparlant
Deu propostes del professor Til Stegmann, catedràtic de filologia romànica a la Universitat de Frankfurt, per fomentar l'ús del català adreçades als catalanoparlants.
- 10 propostes de fidelització i empatia lingüística
En aquest article de Cristina Ros, publicat a l'Ara Balears, hi trobareu deu propostes per mantenir la fidelitat al català i l'empatia lingüística en diferents àmbits i situacions de comunicació.
Adopta el català
Tothom pot compartir la llengua catalana, fer-la seva i utilitzar-la en el seu dia a dia. Independentment de l’origen o de la llengua inicial de cadascú. Per tant, encara que no sigui la teva llengua primera, pots adoptar el català com a llengua habitual. No has de renunciar a res, i guanyaràs una nova llengua. Si adoptes el català et podràs expressar de maneres noves, podràs accedir a més oportunitats socials i professionals, tindràs accés a més cultura... I si has nascut a fora, la gent et veurà com una persona més d’aquí.
Adoptar el català et fa protagonista del teu futur. Tu decideixes sobre la teva vida, sobre els ambients en què et vols moure i sobre les persones amb les quals et vols relacionar. I no has de tenir vergonya per l'accent: els accents diferents donen vida i color a les llengües. A més, veuràs que amb la pràctica la teva pronúncia anirà millorant.
- Històries del català
A través dels testimonis de 74 persones arribades a les Illes Balears des de diversos indrets del món, sabrem els motius pels quals van aprendre català i, sobretot, tot el que han guanyat des del moment en què es van fer seva aquesta llengua. Podeu veure les seves històries en aquest enllaç.
- Mallorca en colors
La cançó Mallorca en colors vol ser una crida a estimar Mallorca des de la diversitat i des de tots els colors i a oferir la llengua catalana i la cultura d'aquesta illa com a elements de convivència i cohesió. Aquesta composició s'ha enregistrat en el marc de la celebració dels deu anys de l'emissora en català Ona Mediterrània i és fruit de la col·laboració de més de quaranta artistes mallorquins o amb vinculació amb Mallorca. Podeu veure el vídeo de la cançó aquí.
- L'adopció de la llengua: què comprèn, què l'estimula i què hi aporta
Vídeo en què s'explica què implica i què aporta l'adopció del català com a llengua habitual, des del punt de vista dels nous catalanoparlants. El podeu veure aquí.
- "El català també és meu": guia per a nous i futurs parlants de català
Aquesta guia, editada per la Fundació Vincle i la Plataforma per la Llengua (sobretot per a l'àmbit de Catalunya), ha estat elaborada per persones que no tenen el català com a primera llengua, que coneixen el procés d’adopció lingüística, l’esforç i el benefici d’aprendre a parlar català. Des d’aquesta posició, el text exposa i argumenta els motius i les reflexions que els catalanoparlants d’adopció han fet per tal de sentir com a pròpia la llengua catalana.