eTwinning.jpg

Què és eTwinning? 

El programa eTwinning és una iniciativa de la Comissió Europea que fomenta la comunicació entre països europeus, i el desenvolupament de projectes de col·laboració a través de les TIC entre centres educatius sobre qualsevol tema d'interès escolar acordat pels docents participants. 

A eTwinning tenen cabuda totes les àrees i matèries de tots els nivells educatius, inclosos els de règim especial. Els idiomes de treball són els que els socis fundadors del projecte vulguin utilitzar, entre d'ells l'espanyol, el francès o l'anglès. 

Des de la seva creació al 2005, la plataforma ha experimentat un important creixement i avui en dia és la comunitat más extensa de centres educatius a Europa. Des del 2014 forma part d'Erasmus+, el programa de la Unió Europea més important en matèria d'educació, formació, joventut i esport i s'ha convertit en la plataforma de referència per a les accions clau KA1 y KA2 i en una de les majors xarxes socials europees i que reuneix a més de 980.000 participants i més de 240.000 centres a 44 països tant europeus com limítrofs. 

35 és el nombre de països de ple dret: Albània, Alemanya, Àustria, Bòsnia Hercegovina, Búlgaria, Bèlgica, Xipre, Croàcia, Dinamarca, Eslovàquia, Eslovènia, Espanya, Estònia, Finlàndia, França, Islàndia, Macedònia, Grècia, Hongria, Irlanda, Itàlia, Letònia, Liechtenstein, Lituània, Luxemburg, Malta, Noruega, Holanda, Polònia, Portugal, la República Txeca, Romania, Sèrbia, Suècia i Turquia. 

Amb l'objectiu d'aprofundir en les relacions entre els països de la Unió Europea i els països limítrofs, el 2013 eTwinning es va ampliar amb 8 països veïns: Armènia, Azerbaidjan, Geòrgia, Jordània, Líban, la República de Moldàvia, Ucraïna i Tunísia. Aquesta extensió es coneix amb el nom de eTwinning plus.

etw-countries.png

eTwinning està organitzat a escala europea pel Servei Central de Suport amb seu a Brussel·les (www.etwinning.net) i en l'àmbit nacional està coordinat pels respectius serveis nacionals de suport. A Espanya, el Servei Nacional de Suport (SNA) està integrat en l'Institut Nacional de Tecnologies Educatives i Formació del Professorat (INTEF) del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport en coordinació amb les Comunitats Autònomes (www.etwinning.es). Cada Comunitat Autònoma compta així mateix amb un representant eTwinning. El representant eTwinning de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears és na Montserrat Casanovas  (mcasanovas@dgpice.caib.es). 

Qui pot participar? 

eTwinning és obert a qualsevol docent que vulgui fer un projecte de col·laboració amb el seu grup d'alumnes. La comunitat educativa eTwinning ofereix un entorn segur i controlat per poder contactar amb altres docents. Totes les persones que són dins la plataforma, pertanyen al món educatiu i han estat verificats pels diferents SNAs. Per tant, eTwinning ofereix un lloc ideal per comunicar-se i per desenvolupar els projectes tant per als docents com per als alumnes.

A més, la plataforma ofereix un ample ventall d'ajudes i formacions per a la gent de nova incorporació. Podeu trobar fòrums on compartir els vostres dubtes amb els altres docents o contactar amb el SNA o els ambaixadors, que us oferiran ajuda durant tot el procés de creació d'un projecte. Des de la plataforma també s'ofereixen formacions, seminaris i trobades que ens ajudem a millorar la nostra pràctica professional i la qualitat dels nostres projectes. 

No ens oblidem que eTwinning és també un espai per als alumnes, que es converteixen en protagonistes del seu procés d'aprenentatge. eTwinning és un espai per a què els alumnes puguin disfrutar treballant en contacte amb alumnes iguals com ells d'altres països. D'aquesta manera, coneixen altres realitats i metodològies en un entorn virtual i sempre cercant la col·laboració i comunicació.   

Per aprendre un poc més d' eTwinning, et recomanem la visualització d'aquest vídeo: