Programa FEDER 2021-2027
- Resolució de la Consellera de Salut i Consum per la qual s’aprova la convocatòria de subvencions per donar suport a projectes transformadors i d’impacte de recerca i innovació en salut per al període 2023-2026.
- Resolució de la Consellera de Salut per la qual es modifica la Resolució de la Consellera de Salut i Consum per la qual s’aprova la convocatòria de subvencions per donar suport a projectes transformadors i d’impacte de recerca i innovació en salut per al període 2023-2026 (BOIB núm. 91, de 6 de juliol de 2023) per reajustar la distribució del pressupost per anualitats, així com la data màxima de justificació a aquesta nova distribució.
- PRESSUPOST TOTAL: 1.800.000,00 EUROS
- FINANÇAMENT FEDER: 1.080.000,00 EUROS
- MODALITAT 1
Són projectes orientats a la recerca, el desenvolupament, la transferència i la validació dels resultats en la pràctica clínica assistencial. Poden participar en aquesta modalitat les entitats públiques o privades sense ànim de lucre (d'acord amb les entitats que es descriuen en el punt 4.1 a), b), c), d), e), f) i g) de la convocatòria).
- MODALITAT 2
Són projectes de col·laboració publicoprivada. El projecte (únic) ha de comptar amb la participació mínima de dues entitats, i és obligatori que almenys una de les entitats sigui un organisme de recerca públic o privat sense ànim de lucre (d'acord amb el punt 4.1 a), b), c), d), e), f) i g) i una empresa.
PROJECTES PRESENTATS
- PROJECTES PRESENTATS DE LA MODALITAT 1: 26
- PROJECTES PRESENTATS DE LA MODALITAT 2: 3
- TOTAL DE PROJECTES PRESENTATS: 29
PROJECTES CONCEDITS
- MODALITAT 1
PROSALUT2023-03
- ENTITAT BENEFICIÀRIA: IDISBA
- INVESTIGADOR PRINCIPAL: Marta Monjo
- TÍTOL DEL PROJECTE: Co-MGT: Escalat Industrial per al Desenvolupament de Formulacions Innovadores per a la Prevenció i Tractament de la Malaltia Periodontal.
- RESUM DEL PROJECTE:
En resposta a la demanda de nous antisèptiques assegurances per als teixits bucals, hem desenvolupat diferents formulacions antisèptiques amb alfa-mangostin, un compost polifenólic de tipus xantona que prové del pericarpi del mangostan, i que ha demostrat una bona biocompatibilitat juntament amb excel·lents propietats antimicrobianes, antiinflamatòries i antiplaca que superen al gold standard, la clorhexidina. També hem aconseguit crear una nova formulació amb una solubilitat millorada, la qual cosa augmenta el seu valor de mercat i agilitza el seu ús general com a antisèptic. Actualment, treballem amb petites quantitats en estudis de laboratori i necessitem escalar la producció i avaluar la puresa mitjançant mètodes validats per a portar aquests resultats a un producte comercial. El projecte se centrarà en l'escalat, fabricació i control de puresa, la qual cosa permetrà desenvolupar un prototip de gel periodontal que compleixi amb els requisits de qualitat necessaris per a la seva comercialització.
PROSALUT2023-04
- ENTITAT BENEFICIÀRIA: IDISBA
- INVESTIGADOR PRINCIPAL: Jordi Oliver
- TÍTOL DEL PROJECTE: Les vesícules extracelul·lars de femta com a font de nous biomarcadors per al diagnòstic i pronòstic del càncer colorectal.
- RESUM DEL PROJECTE:
El càncer colorectal (CCR) és el tercer en incidència i el segon en mortalitat, sent l'estadi en diagnosticar-se determinant per a la supervivència. Els programes de cribratge actuals del CCR es basen en la detecció de la sang oculta en femta, derivant a les persones amb resultat positiu a la realització d'una colonoscòpia, prova diagnòstica molt invasiva però més sensible. L'objectiu del projecte és buscar nous biomarcadors de diagnòstic precoç i pronòstic del CCR en femta per a complementar aquests programes de cribratge. S'analitzaran els RNAm, miRNA i proteïnes presents en la femta amb tècniques capdavanteres de gran rendiment de dades per a detectar els components diferencials entre persones sanes i amb CCR o amb el risc de desenvolupar CCR a curt/mitjà termini. Els biomarcadors més prometedors seran avaluats amb la finalitat de validar la seva utilitat i potencial de diagnòstic. Amb això, es pretén desenvolupar proves d'aplicació clínica per al diagnòstic precoç i de pronòstic del CCR.
PROSALUT2023-06
- ENTITAT BENEFICIÀRIA: UIB
- INVESTIGADOR PRINCIPAL: Jesús Molina
- TÍTOL DEL PROJECTE: DESA-plus amb capnografía, algorismes d'anàlisis i suport a la decisió en RCP
- RESUM DEL PROJECTE:
El maneig avançat de la via aèria amb dispositius supraglòtics, com les Màscares Laríngies, pot ser optimitzat mitjançant la capnografia, segons les recomanacions del European Resuscitation Council. Aquest estudi busca avaluar l'eficàcia d'un Desfibril·lador Extern Semiautomàtic (DESA) amb capnografia integrada i algorismes de decisió, per a millorar el maneig de la via aèria durant la reanimació cardiopulmonar. L'estudi inclou fases preclíniques en laboratori i simulació clínica, per a validar el nou dispositiu DESA-Plus, i un Assaig Clínic Aleatoritzat (ECA) en pacients en parada cardíaca no traumàtica majors de 18 anys per a validar-ho. S'espera que el DESA-Plus sigui eficaç en el maneig avançat de la via aèria i millori els resultats dels pacients en parada cardíaca. Aquest dispositiu podria ser útil per al personal sanitari no entrenat en intubació, com a equips d'emergència i atenció primària, millorant la presa de decisions en reanimació cardiopulmonar.
PROSALUT2023-07
- ENTITAT BENEFICIÀRIA: UIB
- INVESTIGADOR PRINCIPAL: Josep Mercader
- TÍTOL DEL PROJECTE: Identificació de biomarcadors multi-ómics relacionats amb la nutrició i la microbiota per al diagnòstic i tractament de la fibrosi pulmonar idiopàtica i altres fibrosis pulmonars progressives
- RESUM DEL PROJECTE:
L'objectiu del present projecte és investigar el paper de la dieta i la microbiota (intestinal i oral) en la fibrosi pulmonar idiopàtica (FPI) i altres formes de fibrosi pulmonar progressiva (FPP) per a identificar biomarcadors de diagnòstic relacionats amb la nutrició i la desregulació de les vies de senyalització de nutrients i la microbiota intestinal. Proposem un estudi observacional multicèntric per a avaluar la ingesta dels participants, analitzar els perfils de microbiota (intestinal i oral) i el perfil de miARN/ARNm salivessis, en pacients FPI, FPP i individus sense malaltia pulmonar intersticial (EPI). La ingesta s'avaluarà mitjançant qüestionaris validats per a identificar grups d'aliments i nutrients potencialment associats al risc de desenvolupar FPI o FPP. La microbiota intestinal i oral i els miARN/ARNm s'analitzaran per seqüenciació per a identificar possibles perfils específics en la FPI i FPP. La funció pulmonar i altres paràmetres clínics s'integraran amb les dades nutricionals i multi-ómics per a comprendre les interaccions entre dieta, microbiota i FPI/FPP i identificar els biomarcadors de diagnòstic.
PROSALUT2023-09
- ENTITAT BENEFICIÀRIA: IDISBA
- INVESTIGADOR PRINCIPAL: Cristòfol Vives
- TÍTOL DEL PROJECTE: Projecte REGENERA: Millorant el pronòstic funcional de l'Ictus: models 3D d'angiogènesi i disrupció de la barrera hematoencefàlica per testar noves teràpies basades en reposicionament de fàrmacs
- RESUM DEL PROJECTE:
La recuperació funcional de l’ictus presenta gran variabilitat, parcialment explicada per factors com l’edat, localització o severitat de l’ictus. Recentment hem demostrat que factors genètics, com mutacions en el gen PATJ també influeixen, provocant disfunció de la barrera hematoencefàlica (BHE) i neuroinflamació.
PROSALUT2023-13
- ENTITAT BENEFICIÀRIA: IDISBA
- INVESTIGADOR PRINCIPAL: Ana Maria Proenza
- TÍTOL DEL PROJECTE: Malaltia del fetge gras no alcohòlic en persones que viuen amb VIH: avaluació de marcadors de malaltia i variables associades amb la seva progressió (HIVIMARC)
- RESUM DEL PROJECTE:
La malaltia per fetge gras no alcohòlic (NAFLD) és especialment prevalent en persones que viuen amb VIH, podent ser els propis tractaments antiretrovirals (TAR) un dels factors clau. La NAFLD comprèn una varietat d'alteracions hepàtiques, que impliquen esteatosis i diferents graus de fibrosis, la detecció precoç de les quals pot evitar l'evolució a formes greus de la malaltia. Pretenem avaluar la prevalença de NAFLD en aquesta població específica, usant mesures de CAP mitjançant elastografía hepàtica (FibroScan), i analitzar la influència dels distints TAR. A més, volem identificar marcadors sèrics de la malaltia (miRNAs i proteïnes específiques) que s'associïn amb la presència de esteatosis hepàtica i la progressió de la NAFLD, de manera que puguin tenir un valor diagnòstic i pronòstic. Finalment, s'estudiaran in vitro els mecanismes moleculars subjacents al desenvolupament de esteatosis i fibrosi hepàtica, i els efectes de fàrmacs antiretrovirals sobre aquests processos.
PROSALUT2023-14
- ENTITAT BENEFICIÀRIA: IDISBA
- INVESTIGADOR PRINCIPAL: Miriam Sansó
- TÍTOL DEL PROJECTE: Càncer de mama després del part, estudi de signatures i biomarcadors de mal pronòstic i resistència a teràpia (CAMAPAR)
- RESUM DEL PROJECTE:
El diagnòstic de càncer de mama en dones joves (CMMJ) és més agressiu que en majors de 45 anys i la seva incidència està en clar augment. El tret més comú entre aquestes pacients és la maternitat. Les dones diagnosticades fins als 10 anys post parteixo (CMPP) són les pacients de pitjor pronòstic, i representen el 50% de tots casos en dones joves. Dades clíniques ho demostren, però desconeixem els detalls moleculars que defineixin el CMPP, que llancin llum al motiu de la seva agressivitat i defineixin noves dianes o teràpies més adequades per a l'èxit del tractament. La falta de dades de paritat i lactància associats a les pacients dificulta el seu estudi.
Així proposem formar una cohort multicèntrica de 160 casos de CMMJ, amb dades de paritat i lactància abans del diagnòstic. En ella estudiarem signatures gèniques pronòstiques i predictives de tractaments amb diferents teràpies.
PROSALUT2023-17
- ENTITAT BENEFICIÀRIA: UIB
- INVESTIGADOR PRINCIPAL: Mauricio Ruiz
- TÍTOL DEL PROJECTE: Risc de càncer pediàtric en àrees petites: un enfocament basat en l'ús de registres de la història clínica informatitzada
- RESUM DEL PROJECTE:
A vegades, els pediatres, sobretot d'Atenció Primària, alerten sobre la presència de petits agrupaments de casos de càncer pediàtric. El desenvolupament en l'estudi d'àrees petites en epidemiologia espacial ha permès realitzar alguns avanços en la identificació de clústers i la identificació de factors de risc mediambientals, socials i de comportament implicats en aquests agrupaments de casos de càncer pediàtric. L'objectiu d'aquest treball és descriure la incidència del càncer pediàtric i identificar la distribució espacial i temporal en àrees petites (seccions censals), així com presentar el primer Atles de Càncer Pediàtric d'estimació dinàmica del risc espacial i espaciotemporal identificant factors de risc de l'entorn mediambiental, social i del comportament de càncer pediàtric en la comunitat autònoma de les illes Balears.
PROSALUT2023-18
- ENTITAT BENEFICIÀRIA: IDISBA
- INVESTIGADOR PRINCIPAL: Alexander Damián Heine
- TÍTOL DEL PROJECTE: Mort sobtada a les illes Balears: Bases genètiques i millora del rendiment diagnòstic de l'autòpsia molecular mitjançant una aproximació multiómica. (MUSIB-omics)
- RESUM DEL PROJECTE:
La genètica és indispensable per al diagnòstic i prevenció de les causes de la mort sobtada cardíaca en joves. No obstant això, el rendiment diagnòstic obtingut amb l'ús les tècniques actuals és només el 15-30%. Això és degut principalment a 3 factors:
1) Un coneixement incomplet dels factors genètics desencadenants.
2) La dificultat de classificar moltes variants genètiques.
3) L'ús de tècniques (exomes i panells ad hoc) que no abasten la totalitat de la variació genètica present en cada individu.
MUSIB és un programa col·laboratiu multidisciplinari a les illes Balears entre els hospitals i l'Institut de Medicina Legal (IML) per a l'estudi complet dels casos de Mort Sobtada (MS) de persones joves que és pioner a nivell estatal i europeu amb 40-50 casos anuals. En aquest projecte pretenem dins del marc del MUSIB, utilitzar aproximacions multiómiques, com la seqüenciació del genoma complet (WGS) i del RNA (RNAseq) per a abastar la majoria dels mecanismes de patogenicitat genètica coneguts. Això hauria d'incrementar el rendiment diagnòstic i augmentar la prevenció dins de cada família.
PROSALUT2023-21
- ENTITAT BENEFICIÀRIA: IDISBA
- INVESTIGADOR PRINCIPAL: Fernando Santos
- TÍTOL DEL PROJECTE: Aplicació de tecnologies ómiques (genoma i transcriptoma) en una cohort de pacients amb malalties rares
- RESUM DEL PROJECTE:
Les malalties rares són de manera individual poc freqüents, però col·lectivament afecten el 3,5-6% de la població representant un problema de salut pública. En els últims anys els avanços de la genètica i en concret de la seqüenciació del exoma, han suposat una revolució en la comprensió de les bases moleculars de moltes d'aquestes malalties, permetent proporcionar un diagnòstic a molts d'aquests pacients, oferint-los informació pronòstica, accés a tractaments personalitzats en alguns casos i un correcte assessorament genètic. No obstant això, s'estima que encara en el 60-75% no és possible determinar el seu origen. Per això, l'aplicació d'altres tecnologies ómiques en pacients sense diagnòstic, tenen el potencial millorar el coneixement dels mecanismes moleculars involucrats en malalties rares, així com el seu rendiment i impacte clínic. Aquest projecte planteja la implementació de la seqüenciació del genoma complet i del transcriptoma en una cohort de pacients sense diagnòstic el que ens permetrà avaluar la seva utilitat clínica i avançar en el coneixement dels mecanismes moleculars causants de malaltia. A més, permetrà optimitzar els nostres coneixements, eines i recursos i identificar les barreres i dificultats a superar per a la seva implementació.
PROSALUT2023-22
- ENTITAT BENEFICIÀRIA: UIB
- INVESTIGADOR PRINCIPAL: Aina Maria Yáñez
- TÍTOL DEL PROJECTE: Efectivitat del Diabetis Prevention Program Adaptat a Població Espanyola en Centres d'Atenció Primària: Assaig Clínic Aleatoritzat per Conglomerats (DiPP-ÉS)
- RESUM DEL PROJECTE:
La diabetis tipus 2 (DM2) és un problema de salut pública per la seva alta prevalença, complicacions i impacte econòmic. Està precedida per la prediabetis, una fase que ofereix l'oportunitat de modificar factors de risc i prevenir la DM2. El Diabetis Prevention Program (DPP) ha demostrat ser un dels programes més eficaços per a la prevenció de la diabetis en persones amb prediabetis. Aquest projecte té com a objectiu adaptar el DPP al context espanyol i avaluar la seva efectivitat en persones amb prediabetis en centres de salut (CS) d'Atenció Primària (AP). El projecte es desenvoluparà en dues fases: adaptació el DPP utilitzant la metodologia Intervention Mapping for Adaptation, i avaluació de la seva efectivitat mitjançant un assaig clínic controlat en 6 CS. Si es demostra la seva efectivitat, el DPP adaptat podria ampliar-se a altres entorns d'AP, millorant la qualitat de vida i l'eficiència del Sistema Nacional de Salut.
PROSALUT2023-26
- ENTITAT BENEFICIÀRIA: IDISBA
- INVESTIGADOR PRINCIPAL: M. Jesús Serrano
- TÍTOL DEL PROJECTE: Prevenció del Suïcidi a través d'Enfocaments Innovadors en Atenció Primària: estudi PROMESA
- RESUM DEL PROJECTE:
Aquest estudi té com a objectiu millorar la capacitat dels metges de família per a identificar i manejar la conducta suïcida en Atenció Primària (AP), abordant així un greu problema de salut pública. Consta de tres fases: en la Fase I, es realitzaran estudis qualitatius amb sanitaris d'AP, persones que han intentat suïcidar-se i familiars de morts per suïcidi, per a explorar actituds, experiències i coneixements. En la Fase II, s'analitzaran característiques de persones que han realitzat intents de suïcidi o han mort en els últims cinc anys. En la Fase III, es dissenyarà i implementarà una intervenció formativa per a capacitar als sanitaris d'AP en prevenció i detecció de la conducta suïcida, i s'avaluarà mitjançant un assaig clínic controlat amb tres braços. Els resultats permetran refinar la intervenció i guiar futurs assajos, amb la finalitat de millorar la detecció precoç i el maneig de la conducta suïcida en AP.
PROSALUT2023-27
- ENTITAT BENEFICIÀRIA: IDISBA
- INVESTIGADOR PRINCIPAL: Raquel Delgado
- TÍTOL DEL PROJECTE: Suplementació amb Creatina monohidrato en la recuperació precoç de l'ictus isquèmic. Assaig clínic aleatoritzat doble cec. (Projecte SUCRE)
- RESUM DEL PROJECTE:
L'ictus és una de les principals causes de discapacitat i mortalitat a nivell mundial. Després d'un ictus s'experimenta una pèrdua de funcionalitat, empitjorament de la capacitat física associada a sarcopènia i afectació cognitiva entre altres símptomes. La recuperació dels pacients després d'un ictus isquèmic se centra en la prevenció secundària i la rehabilitació, sent escassos avui dia els tractaments orientats a la recuperació funcional.
La creatina és un suplement nutricional amb demostrat perfil de seguretat, que ha demostrat millorar l'adaptació a l'entrenament i millorar el rendiment físic, contribuir a disminuir la sarcopènia en població anciana i associar possibles beneficis de salut cardiovascular, cognitiva i psíquica.
Aquest estudi proposa avaluar l'eficàcia de la suplementació amb creatina en la recuperació de l'ictus isquèmic. Es realitza un assaig clínic controlat amb placebo, aleatoritzat i doble cec. L'objectiu és investigar si la creatina pot contribuir a la recuperació física i funcional posterior a l'ictus.
- MODALITAT 2
PROSALUT2023-16
- TÍTOL DEL PROJECTE: Mesurament d'Interleucina 5 per a Dirigir la teràpia biològica en l'ASma greu (MIDAS)
- INVESTIGADOR COORDINADOR: Francisco de Borja Garcia-Cosío
- ENTITAT BENEFICIÀRIA 1: IDISBA
- INVESTIGADOR PRINCIPAL 1: Francisco de Borja Garcia-Cosío
- TÍTOL DEL SUBPROJECTE 1: MIDAS-ECO: Mesurament d'Interleucina 5 per a Dirigir la teràpia biològica en l'Asma greu: Estudi Clínic Observacional
- ENTITAT BENEFICIÀRIA 2: NANODECALDX SL
- INVESTIGADOR PRINCIPAL 2: Roberto de la Rica Quesada
- TÍTOL DEL SUBPROJECTE 2: MIDASx2: Mesurament d'Interleucina 5 per a Dirigir la teràpia biològica en l'Asma greu: Màscares Inmunosensores per al Diagnòstic de l'Asma greu
- RESUM DEL PROJECTE:
Les teràpies contra l'asma greu no controlat han fet un pas de gegant en els últims anys gràcies al descobriment de tractaments biològics que bloquegen dianes específiques, principalment de la cascada inflamatòria T2. Per desgràcia, les opcions diagnòstiques actuals per a triar quin pacient es pot beneficiar d'aquestes teràpies són poc precises o molt invasives. A causa d'això, el tractament s'aplica sense tenir clara la diana terapèutica, la qual cosa genera que la taxa de resposta completa a la teràpia variï entre un 50 i un 70%. MIDES proposa que és possible augmentar l'èxit de la teràpia biològica mitjançant mesures no invasives de biomarcadors inflamatoris. Aquestes mesures es duen a terme analitzant una màscara usada pel pacient, la qual atrapa biomarcadors presents en les vies respiratòries. Els resultats obtinguts es compararan amb l'anàlisi d'una biòpsia bronquial. El projecte permetrà un nou paradigma en medicina de precisió, enfortint al mateix temps la transferència del coneixement.
PROSALUT2023-20
- TÍTOL DEL PROJECTE Desenvolupament d'un algorisme de risc poligènic adaptat a població balear per a malalties neurodegeneratives – (NeuroPRS)
- INVESTIGADOR COORDINADOR: Jair Antonio Tenorio
- ENTITAT BENEFICIÀRIA 1: ADNTRO Genetics SL
- INVESTIGADOR PRINCIPAL 1: Jair Antonio Tenorio
- TÍTOL DEL SUBPROJECTE 1: Desenvolupament de l'Algorisme de PRS per a malalties neurodegeneratives
- ENTITAT BENEFICIÀRIA 2: IDISBA
- INVESTIGADOR PRINCIPAL 2: Aarne Fleischer
- TÍTOL DEL SUBPROJECTE 2: Selecció de la població per a l'estudi, seqüenciació i anàlisi genòmica i suport al desenvolupament de l'algorisme de PRS per a malalties neurodegeneratives
- RESUM DEL PROJECTE:
La malaltia d'Alzheimer (EA) és una malaltia neurodegenerativa devastadora que afecta milions de persones a tot el món. El seu diagnòstic primerenc és un desafiament, ja que els símptomes solen aparèixer en etapes avançades, limitant les opcions de tractament i prevenció. Aquest projecte té com a objectiu desenvolupar un algorisme de predicció de risc poligènic (PR) específics per a EA en la població de Balears a través d'un estudi pilot. Es realitzarà un estudi mitjançant seqüenciació del genoma complet, anàlisi bioinformàtica i tècniques de machine-learning per a construir un model predictiu.
El projecte NeuroPRS busca millorar el diagnòstic primerenc de l'EA, permetent la identificació primerenca d'individus en risc abans que apareguin els símptomes clínics a través de l'ús de la medicina genòmica. Això obriria noves oportunitats per a implementar intervencions preventives i teràpies personalitzades, permetent la identificació primerenca d'individus en risc i poder establir plans de prevenció personalitzats. Aquest projecte busca establir la base per a una detecció precoç i personalitzada de l'EA mitjançant medicina genòmica avançada.
PROSALUT2023-28
- TÍTOL DEL PROJECTE: Anàlisi de les cèl·lules mare mesenquimales de cordó umbilical (UC-MSC) com a possible medicament dirigit a Malalties Pulmonars Intersticials Difuses (EPID) de caràcter fibròtic
- INVESTIGADOR COORDINADOR: Carlos Rio
- ENTITAT BENEFICIÀRIA 1: Stem Cell Lab SL
- INVESTIGADOR PRINCIPAL 1: Carlos Rio
- TÍTOL DEL SUBPROJECTE 1: Estudi comparatiu de la capacitat terapèutica i l'eficàcia de les UCMSC conreades en monocapa (cultius 2D) en bioesferas (cultius 3D) i encapsulades (3De)
- ENTITAT BENEFICIÀRIA 2: IDISBA
- INVESTIGADOR PRINCIPAL 2: Ernest Salas
- TÍTOL DEL SUBPROJECTE 2: Estudi comparatiu de l'efecte potencial dels medicaments antifibròtics comercialitzats actualment i de les UC-*MSC en 2D, 3D i 3De en cultius in vitro de “pseudo-fibrosis”.
- RESUM DEL PROJECTE:
Les cèl·lules mare mesenquimales (MSC) es coneixen des de fa gairebé cinc dècades i destaquen per la seva capacitat reparadora i inmunomoduladora, principalment a través de senyalització autocrina i paracrina mitjançant la secreció de citocines i factors de creixement. Encara que existeixen productes basats en aquesta teràpia cel·lular aprovats en el mercat, en l'àmbit de les malalties respiratòries és necessari aprofundir en la seva eficàcia i seguretat. S'han realitzat assajos preclínics i clínics en patologies com la síndrome de dificultat respiratòria aguda (SDRA), la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) i la fibrosi pulmonar idiopàtica (FPI). En la FPI, es considera que les MSC poden inhibir l'activació de fibroblasts i la producció de col·lagen, reduint així la formació de teixit fibròtic i afavorint un entorn propici per a la regeneració cel·lular.
En el nostre grup hem treballat amb MSC d'origen de cordó umbilical, que semblen oferir avantatges enfront de les d'altres orígens. El nostre objectiu és optimitzar aquestes aplicacions i millorar la seva eficàcia mitjançant el desenvolupament de models de cultiu 3D, com a biosferes i encapsulació, que podrien potenciar la seva activitat terapèutica.
- PROJECTES CONCEDITS DE LA MODALITAT 1: 13
- PROJECTES CONCEDITS DE LA MODALITAT 2: 3
- TOTAL DE PROJECTES CONCEDITS: 16
- Direcció General de Recerca en Salut,
Formació i Acreditació - Servei d'Investigació Sanitària
- Telèfon: 971 17 77 29
- Email: investigaciosalut@dgaval.caib.es