Aquest Inventari integra els òrgans col·legiats de caràcter general adscrits a l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i els altres vinculats als ens sense personalitat jurídica pròpia dependents de les conselleries en les quals s’organitza l’Administració. També recull, entre d’altres, els òrgans col·legiats de gestió i d’assessorament de l’Administració hidràulica de les Illes Balears, dels espais de rellevància ambiental i de les reserves marines, així com les comissions d’admissió i de qualificació de les races autòctones de les Illes Balears.
La tipologia que es presenta inclou des dels òrgans col·legiats burocràtics no representatius, ja siguin intraadministratius o interadministratius (departamentals o interdepartamentals), fins als òrgans representatius (purs, amb representants també d’una o diverses administracions, amb presència d’experts, o no, i en qualssevol altres configuracions en les quals aquests òrgans apareixen en la realitat).
D’altra banda, la informació de cada òrgan col·legiat que es facilita és la següent: la denominació, la regulació, la composició, el caràcter dels membres que en formen part, les funcions que du a terme i la naturalesa d’aquestes funcions.
Així mateix, en la mesura en què ha estat factible, i per facilitar la cerca, els òrgans col·legiats de l’Inventari es presenten classificats per sectors homogenis d’activitat administrativa. També s’ha posat esment especial a aglutinar tota l’administració col·legial establerta com a instrument de participació pública.
En aquest Inventari no hi figuren els òrgans col·legiats de rellevància estatutària ni els òrgans col·legiats dels ens que integren el sector públic instrumental de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Així mateix, tampoc no hi figuren els òrgans avaluadors de subvencions.
D’altra banda, es remarca el fet que en tot moment s’ha respectat la necessitat d’identificar expressament els òrgans administratius que tenien funcions assignades en les normes o els actes de creació de cadascun dels òrgans col·legiats. Així, en general, i seguint la doctrina unànime del Consell Consultiu, s’ha fet referència sempre a la denominació de l’òrgan que efectivament tenia la competència quan s’aprovà la norma. No obstant això, quan en la norma o l’acta de creació apareixen expressions com «el conseller competent en matèria de...» o «el director general competent en matèria de...», s’han mantingut en l’Inventari.
Així mateix, s’ha constatat que un grapat d’òrgans col·legiats que apareixen en aquest Inventari avui tenen una activitat limitada, per no dir, en certs casos, quasi nul·la, i, fins i tot, que algun d’aquests òrgans no ha arribat ni tan sols a constituir-se com a tal.
S’ha fet així perquè el criteri de l’equip redactor ha estat el de no obviar en l’Inventari cap òrgan col·legiat que, si bé consta com a inactiu, de iure no s’hagi suprimit. Precisament, l’aprovació d’aquest Inventari ha estat el primer pas perquè s’escometi amb garanties, des de cada conselleria, una revisió completa dels òrgans col·legiats sense funcionalitat operativa actual, i es reformulin o es reordenin les seves atribucions en uns casos, o se suprimeixin de l’ordenament jurídic quan els fonaments que en varen originar la creació en un moment determinat hagin cessat.