Preguntes i respostes sobre la vacunació antigripal escolar
[Setembre 2024]
Per què s’han de vacunar contra el virus de la grip els infants menors de cinc anys?
Aquesta malaltia no només causa símptomes comuns com febre i fatiga, sinó que en infants petits pot derivar en complicacions greus com pneumònia, crisis asmàtiques o infeccions com l’otitis. A Espanya es produeixen milers de casos de grip confirmada anualment; la letalitat entre la població menor de quinze anys és mínima, però el 95 % dels infants que moren per aquesta malaltia tenen menys de cinc anys. A més a més, tenen les segones taxes més altes d’hospitalització i ingrés en UCI. S’estima un excés de mortalitat atribuïble a la grip de 28 defuncions per temporada en infants menors de cinc anys. El 68,4 % dels infants de zero a cinc anys hospitalitzats greus i el 56,1 % dels ingressats en UCI no tenien cap factor de risc conegut.
A part de la vacunació, quines altres mesures ens ajuden a prevenir la grip?
- Rentar-se i eixugar-se les mans freqüentment.
- Cobrir-se el nas i la boca en tossir o esternudar.
- Desfer-se correctament dels mocadors emprats.
- Si comença la simptomatologia, quedar a casa.
- Evitar el contacte directe amb persones malaltes.
- Evitar tocar-se els ulls, el nas i la boca.
Per què vacunar a l’escola?
El virus de la grip es propaga fàcilment i es transmet de forma ràpida en entorns com les escoles. En tossir o esternudar, les persones infectades dispersen a l’aire gotetes infeccioses i poden contagiar les persones que són a prop seu. El virus també es pot transmetre per les mans contaminades. La vacuna és la manera més eficaç de protegir-los de la grip.
Els centres educatius són «espais facilitadors» de l’accessibilitat de la vacuna, i això fomenta una cobertura equitativa i millora la conciliació laboral i familiar. Els infants es troben en entorns segurs i la pressió social afavoreix una actitud positiva envers la vacunació.
Qui vacunarà l’infant?
El personal d’infermeria del centre de salut d’atenció primària que correspongui a l’escola. Les escoles que disposin de personal d’infermeria propi també podran vacunar.
El personal d’infermeria del centre de salut es desplaçarà a l’escola i hi romandrà durant almenys trenta minuts després que finalitzi la vacunació i, si per alguna circumstància es dona una incidència, la gestionaran i no abandonaran l’escola fins que aquesta estigui solucionada.
Quina serà la pauta de vacunació?
Els infants rebran una sola dosi de vacuna antigripal intranasal (Fluenz, suspensió per a polvorització nasal).
Als infants amb condicions de risc, la primera vegada que es vacunin se’ls administraran dues dosis (separades entre si almenys un mes). Si ja s’han vacunat en temporades anteriors, en rebran una sola. Si el vostre infant té una condició de risc i no s’ha vacunat mai contra la grip, després de la vacunació antigripal escolar ha de demanar cita al centre de salut perquè li administrin la segona dosi de Fluenz, suspensió per a polvorització nasal.
Quines són les condicions de risc per les quals l’infant ha de rebre dues dosis de la vacuna Fluenz, suspensió per a polvorització nasal, en lloc d’una, sempre que no s’hagi vacunat en temporades anteriors de la grip?
- Diabetis mellitus i síndrome de Cushing.
- Obesitat mòrbida (≥ 3 desviacions estàndard en la infància).
- Malalties cròniques cardiovasculars, neurològiques o respiratòries, incloses la displàsia broncopulmonar, la fibrosi quística i l’asma.
- Malaltia renal crònica i síndrome nefròtica.
- Hemoglobinopaties i anèmies o hemofília, altres trastorns de la coagulació i trastorns hemorràgics crònics. Receptors d’hemoderivats i transfusions múltiples.
- Asplènia o disfunció esplènica greu.
- Malaltia hepàtica crònica.
- Malalties neuromusculars greus.
- Immunosupressió. Inclou immunodeficiències primàries i la immunosupressió originada per infecció del VIH o per fàrmacs, les receptores de trasplantaments i les que presenten dèficit de complement.
- Càncer i hemopaties malignes.
- Malaltia inflamatòria crònica.
- Trastorns o malalties que comporten disfunció cognitiva (síndrome de Down, demències i d’altres).
Si el vostre infant té una de les condicions anteriors i no s’ha vacunat mai contra la grip, després de la vacunació antigripal escolar heu de demanar cita al centre de salut perquè li administrin la segona dosi de Fluenz, suspensió per a polvorització nasal.
Com està planificada la vacunació antigripal a l’escola?
Aquesta temporada, entre el 14 d’octubre i el 14 de novembre de 2024, s’ha programat una campanya de vacunació contra la grip en 24 centres educatius seleccionats entre tot el territori de les Illes Balears. A causa del risc de patir complicacions, la població diana d’aquesta campanya són els infants del segon cicle d’educació infantil. És a dir, els alumnes nascuts el 2019, 2020 i 2021.
La vacuna s’administrarà per via nasal, per tant no hi haurà punxada. Perquè els infants se’n puguin beneficiar, cal que els seus progenitors o tutors legals autoritzin l’administració de la vacuna. Hem sol·licitat col·laboració a les tutores dels vostres infants per fer-vos arribar el consentiment informat.
Si l’escola del vostre infant no ha estat seleccionada per a aquesta campanya, es podrà vacunar amb el mateix vaccí al centre de salut. A més a més, se us informa que la pròxima temporada està previst fer extensiva aquesta campanya a totes les escoles de les Illes Balears.
Quins infants NO es poden vacunar de la grip amb la vacuna intranasal (Fluenz, suspensió per a polvorització nasal)?
La vacuna intranasal està contraindicada en infants amb alguna de les condicions següents:
- Hipersensibilitat als principis actius o algun dels excipients (ex., gelatina).
- Hipersensibilitat a la gentamicina (pot contenir-ne traces residuals).
- Al·lèrgia greu (anafilaxi) a l’ou o a les proteïnes d’aquest (pot contenir-ne traces residuals).
- Tractament amb salicilats (oral o en crema).
- Deficiència greu del sistema immune congènita o per un tractament mèdic.
- Asma greu o sibilàncies actives.
Si el vostre infant té alguna d’aquestes contraindicacions, podeu sol·licitar cita en el centre de salut per a l’administració d’una vacuna antigripal punxada que no estigui contraindicada.
Els infants vacunats han d’intentar evitar el contacte estret amb les persones greument immunodeprimides durant 1-2 setmanes.
NO ESTÀ CONTRAINDICAT, i per tant poden rebre la vacunació antigripal intranasal (Fluenz, suspensió per a polvorització nasal): els infants amb infecció asimptomàtica pel VIH, i aquells que reben corticoides tòpics o inhalats o corticoides sistèmics en dosis baixes o en tractament substitutiu, com ara insuficiència renal. |
És segura la vacuna intranasal de la grip? Té efectes adversos?
La vacuna intranasal és molt segura, per la qual cosa es pot administrar a l’àmbit escolar. Els efectes adversos greus són extraordinàriament infreqüents.
Com totes les vacunes, pot produir algun efecte advers les hores següents a l’administració, com ara congestió nasal, mal de cap, cansament o pèrdua de gana, però són d’intensitat lleu i es resolen com a la resta de vacunes. En cas de ser necessari algun antitèrmic o medicament per a les molèsties, caldrà usar paracetamol.
El meu fill o la meva filla pateix al·lèrgia a l’ou, es pot vacunar?
La vacuna pot contenir traces residuals de proteïnes de l’ou, però no hi són en forma d’ingredient. Per aquest motiu, només estaria contraindicada en cas d’al·lèrgies greus, com les anafilaxis.
En cas d’al·lèrgia greu confirmada (anafilaxi), l’infant haurà de vacunar-se al centre de salut o al lloc de vacunació habitual amb la vacuna intramuscular.
Si l’infant té congestió nasal el dia de la vacunació, el vacunaran?
Depèn. Com que una congestió nasal molt important el dia de la vacunació pot impedir la distribució de la vacuna a la mucosa del nas i la faringe, es recomana posposar la vacunació i concertar una cita al centre de salut o lloc de vacunació habitual. En infants amb congestió lleu no hi ha cap problema i es recomana vacunar amb normalitat. El professional sanitari ho decidirà.