INCLUSIÓ AL SISTEMA DE LA SEGURETAT SOCIAL DELS ALUMNES QUE REALITZEN PRÀCTIQUES FORMATIVES.
PRESENTACIÓ A CENTRES
Presentació feta als centres el dia 15/01/2024
PASSES PER A FER LA SOL·LICITUD DE NAF A LA TGSS
L'alumnat ja té la clau permanent, la clau PIN o el certificat digital el pot aconseguir en aquest enllaç.
Què necessiten? DNI o NIE. Telèfon mòbil i a/e, i domicili habitual.
Si no poden fer el tràmit a distància, o només tenen PASSAPORT o NIE temporal/provisional, la sol·licitud s'ha de fer de manera presencial a les oficines de la TGSS aportant un certificat del centre (adjuntam model d'exemple) que digui que l'alumne està matriculat dels estudis d'FP i que necessita cursar pràctiques no remunerades.
Pot demanar cita/informació al: 901 50 20 50 // 91 541 02 91
O en línia.
El NAF de l'alumnat que ja l'ha tramitat, s'incorporarà directament a la base de dades del GestIB.
És imprescindible que l'alumnat disposi de NAF abans de començar la FEMPO/FCT. Comprovau que surt correctament indicat a l'annex 4, abans de la signatura del document.
PREGUNTES FREQÜENTS (Data actualització 16/01/2024)
1.Quina llei regula la necessitat de donar d’alta a la seguretat social als alumnes en pràctiques?
«Real Decreto-ley 2/2023, de 16 de marzo, de medidas urgentes para la ampliación de derechos de los pensionistas, la reducción de la brecha de género y el establecimiento de un nuevo. «BOE» núm. 65, de 17 de marzo de 2023
Referencia: BOE-A-2023-6967.
(...)
«Disposición adicional quincuagésima segunda. Inclusión en el sistema de Seguridad Social de alumnos que realicen prácticas formativas o prácticas académicas externas incluidas en programas de formación.
- La realización de prácticas formativas en empresas, instituciones o entidades incluidas en programas de formación y la realización de prácticas académicas externas al amparo de la respectiva regulación legal y reglamentaria, determinará la inclusión en el sistema de la Seguridad Social de las personas que las realicen en los términos de esta disposición adicional.
Las prácticas a que se refiere el párrafo anterior comprenden:
a) Las realizadas por alumnos universitarios, tanto las dirigidas a la obtención de titulaciones oficiales de grado y máster, doctorado, como las dirigidas a la obtención de un título propio de la universidad, ya sea un máster de formación permanente, un diploma de especialización o un diploma de experto.
b) Las realizadas por alumnos de formación profesional, siempre que las mismas no se presten en el régimen de formación profesional intensiva.
Al número U de l'article 80 del RDL 8/2023, s'introdueix una nova lletra c) de l'apartat 1 de la DA 52 LGSS pel qual s'inclouen al camp d'aplicació d'aquesta Disposició Addicional a les pràctiques “realitzades per alumnes d’Ensenyaments Artístics Superiors, ensenyaments artístics professionals i ensenyaments esportius del sistema educatiu”
Tal com està regulat a dia d’avui, els alumnes d’Estudis d’Educació Especial: Transició a la Vida Adulta (TAVA) no entren dins el grup d’alumnat a qui es refereixen els anteriors paràgrafs, per tant, de moment, no se’ls haurà de donar d’alta a la Seguretat Social.
Las personas que realicen las prácticas a que se refiere el apartado 1 quedarán comprendidas como asimiladas a trabajadores por cuenta ajena en el Régimen General de la Seguridad Social, excluidos los sistemas especiales del mismo, salvo que la práctica o formación se realice a bordo de embarcaciones, en cuyo caso la inclusión se producirá en el Régimen Especial de la Seguridad Social de los Trabajadores del Mar.
La acción protectora será la correspondiente al régimen de Seguridad Social aplicable, con la exclusión de la protección por desempleo, de la cobertura del Fondo de Garantía Salarial y por Formación Profesional. En el supuesto de las prácticas no remuneradas se excluirá también la protección por la prestación de incapacidad temporal derivada de contingencias comunes (…)
b) En el caso de las prácticas formativas no remuneradas, el cumplimiento de las obligaciones de Seguridad Social corresponderá a la empresa, institución o entidad en la que se desarrollen aquellos, salvo que en el convenio o acuerdo de cooperación que, en su caso, se suscriba para su realización se disponga que tales obligaciones corresponderán al centro de formación responsable de la oferta formativa. Quien asuma la condición de empresario deberá comunicar los días efectivos de prácticas a partir de la información que facilite el centro donde se realice la práctica formativa.
Por la entidad que resulte responsable conforme a lo indicado en el párrafo anterior se solicitará de la Tesorería General de la Seguridad Social la asignación de un código de cuenta de cotización específico para este colectivo de personas.
Las altas y las bajas en la Seguridad Social se practicarán de acuerdo con la normativa general de aplicación salvo las excepciones previstas en la presente norma, efectuándose el alta al inicio de las prácticas formativas y la baja a la finalización de estas, sin perjuicio de que para la cotización a la Seguridad social y su acción protectora se tengan en cuenta exclusivamente los días en que se realicen dichas prácticas. A estos efectos, el plazo para comunicar a la Tesorería General de la Seguridad Social dicha alta y baja será de diez días naturales desde el inicio o finalización de las prácticas (…)
2. Quin dia entra en vigor la llei?
Dia 1 de gener de 2024.
Segons el BOE núm. 154, de 29 de junio de 2023.
«Real Decreto-ley 5/2023, de 28 de junio, por el que se adoptan y prorrogan determinadas medidas de respuesta a las consecuencias económicas y sociales de la Guerra de Ucrania, de apoyo a la reconstrucción de la isla de La Palma y a otras situaciones de vulnerabilidad; de transposición de Directivas de la Unión Europea en materia de modificaciones estructurales de sociedades mercantiles y conciliación de la vida familiar y la vida profesional de los progenitores y los cuidadores; y de ejecución y cumplimiento del Derecho de la Unión Europea.
“Artículo 212. Modificación del Real Decreto-ley 2/2023, de 16 de marzo, de medidas urgentes para la ampliación de derechos de los pensionistas, la reducción de la brecha de género y el establecimiento de un nuevo marco de sostenibilidad del sistema público de pensiones (…)
Entrarán en vigor el 1 de enero de 2024 los artículos 19.3 y 58.2 del texto refundido de la Ley General de la Seguridad Social, redactados respectivamente por los apartados uno y cinco del artículo único de este real decreto-ley, así como la disposición adicional quincuagésima segunda del citado texto refundido de la Ley General de la Seguridad Social. (...)»
Dia 28 de desembre 2023 es va publicar al BOE núm. 310 l’establiment d’un termini excepcional que permetia comunicar fins el 30 de març de 2024 a la TGSS les altes i baixes a la Seguretat Social dels alumnes que estan realitzant les pràctiques o part d’elles dins el període comprès entre l’1 de gener i el 20 de març de 2024
3. Qui serà el responsable de donar d’alta l’alumnat a la seguretat social i de tramitar totes les liquidacions?
Les altes, baixes i cotitzacions a la Seguretat Social dels alumnes matriculats a centres públics de les Illes Balears es farà des de la pròpia Conselleria d’Educació i Universitats amb la col·laboració dels centres educatius, així com ja s’indica a l’acord (annex 3) de les pràctiques formatives.
En relació als centres concertats o privats s’haurà d’indicar expressament a l’annex 4 (que acompanya l’acord - Annex 3) el responsable de les obligacions a la Seguretat Social dels alumnes, que podrà ser el propi centre o l’empresa/organisme.
4. Seguirà sent el FORCET el programa de gestió de les pràctiques formatives?
Sí, s’està treballant en la incorporació i en les modificacions necessàries per a poder adaptar-lo als requeriments dels programes específics de la Tresoreria General de la Seguretat Social.
Ja podeu generar el nou model d’acord (Annex 3) al FORCET i ja podeu associar-li els nous annexes 4.
5. ERASMUS- Pràctiques a l’estranger: Un alumne que es desplaci a l'estranger a fer les pràctiques formatives, haurà d’estar d’alta a la seguretat social?
Sí, sempre i quan la matrícula sigui vigent a un centre formatiu de l’estat espanyol, independentment que l’entitat on realitzi les pràctiques tengui NIF espanyol o estranger. S’adaptarà el FORCET per a poder introduir-hi les dades necessàries per a la gestió de la Seguretat Social. Les altes, baixes i cotitzacions dels alumnes matriculats a centres públics es faran des de la Conselleria d’Educació i Universitats.
6. Es podrà tramitar l’alta a la seguretat social d’alumnes que cursin certificats de professionalitat sense disposar de NIE ni residència legal? Podrà tramitar-se l'alta al Règim General de la Seguretat Social de les persones que vulguin accedir a l'arrelament per a la formació cursant un certificat de professionalitat que comporta la realització de pràctiques no laborals, sempre que disposin, en el moment de l'alta, d'una autorització de residència, encara que no disposin d'autorització prèvia per treballar, per considerar que la inclusió en el sistema de Seguretat Social de tals persones ho és com assimilats a treballadors per compte d’altri en no suposar la realització d'aquestes pràctiques, la realització d'un treball per compte d'altri.
7. Es podran donar d’alta alumnes estrangers i atorgar-los l’autorització de residència per raons d’arrelament per a la formació?
El artículo 42 del Real Decreto 84/1996, de 26 de enero, por el que se aprueba el Reglamento General sobre inscripción de empresas y afiliación, altas, bajas y variaciones de datos de trabajadores en la Seguridad Social, relativo a la afiliación y alta de los extranjeros, establece lo siguiente:
“1. A efectos de la afiliación y el alta para su inclusión en el sistema y en el correspondiente régimen de Seguridad Social en los términos previstos en la ley, se equiparán a los españoles los extranjeros que residan o se encuentren legalmente en España y hayan obtenido una autorización administrativa previa para trabajar, en los casos en que sea legal o reglamentariamente exigible.
Para tal inclusión, las solicitudes de afiliación y alta de los trabajadores extranjeros, tanto por cuenta propia como por cuenta ajena, deberán acompañarse de la documentación acreditativa de su nacionalidad y, a excepción de aquellos a los que resulte de aplicación la normativa comunitaria, de la correspondiente autorización para trabajar o del documento que acredite la excepción de la obligación de obtenerla, además de los datos y documentos requeridos para las de los trabajadores españoles.
(…).”
Tenint en compte la normativa exposada s'informa que, segons el que disposa l'article 124 esmentat del Reglament d'Estrangeria, es pot concedir l'autorització de residència per raons d'arrelament per a la formació durant un període de dotze mesos, prorrogables dotze més, als estrangers que, entre altres requisits, acreditin permanència continuada a Espanya i es comprometin a fer una formació reglada per a l'ocupació o per a l'obtenció d'un certificat de professionalitat. A aquest efecte, la matriculació a les pràctiques corresponents s'ha de fer en un termini de tres mesos des de la notificació de la resolució de concessió de l'autorització de residència i una vegada superada la formació, i durant la vigència de l'autorització de residència, l'interessat podrà presentar la sol·licitud de residència i treball davant de l'Oficina d'Estrangeria.
8. En el cas d'alumnat en situació d'incapacitat temporal derivada de contingències professionals, naixement i cura del menor, risc durant l'embaràs o durant la lactància natural que estiguin dins un contracte laboral en una empresa, poden realitzar les pràctiques formatives i cotitzar com alumne/a en pràctiques?
La darrera modificació de la norma, apareguda al BOE número 310 de 28 de desembre de 2023, diu:
Artículo 80. Modificación del texto refundido de la Ley General de la Seguridad Social, aprobado por el Real Decreto Legislativo 8/2015, de 30 de octubre
«11. No estarán comprendidas en el ámbito de aplicación de esta disposición adicional las personas que durante la realización de las prácticas a las que se refiere el apartado 1 figuren en alta en cualquiera de los regímenes del sistema de Seguridad Social por el desempeño de otra actividad, en situación asimilada a la de alta con obligación de cotizar, o durante la cual el periodo tenga la consideración de cotizado a efectos de prestaciones, o tengan la condición de pensionistas de jubilación o de incapacidad permanente de la Seguridad Social, tanto en su la modalidad contributiva como no contributiva. La situación asimilada regulada en esta disposición adicional no afectará al derecho a la percepción de las prestaciones del sistema de la Seguridad Social. Asimismo, dicha inclusión no dará lugar a la modificación del título por el que se tuviera derecho a la prestación por asistencia sanitaria salvo la asistencia sanitaria derivada de contingencias profesionales.»
Entenem, doncs, que l’alumnat que ja està d’alta a la Seguretat Social per qualsevol de les situacions descrites anteriorment, no s’haurà de tornar a donar d’alta. Esperam especificacions de la TGSS quant a la tramitació específica per aquest alumnat. Sabem que pot haver-hi molts casos i situacions sobrevingudes. La gestió al FORCET en relació a les pràctiques serà la mateixa que per la resta d’alumnat.
9. L'alumnat que està en situació de desocupació i cobrant una prestació, podrà fer les pràctiques, continuar cotitzant i, alhora, continuar cobrant la prestació per desocupació?
Aquest alumnat sí podrà fer les pràctiques formatives. I segons el que hem comentat a la pregunta anterior, entenem que no té l’obligació d’estar d’alta a la seguretat social com alumne en pràctiques. La gestió al FORCET en relació a les pràctiques serà la mateixa que per la resta d’alumnat.
10. Suposa tota aquesta tramitació alguna despesa per a l’empresa que acull l’alumne en pràctiques?
En relació a les pràctiques formatives d’alumnes matriculats als centres públics de les Illes Balears serà la Conselleria d’Educació i Universitats qui assumeixi la gestió i tota la despesa associada.
11. Quins dies d’FCT s’hauran de comunicar a través del FORCET?
S’introduirà la data d’inici (serà la que constarà com alta a la Seguretat Social), la data de finalització prevista i la data de finalització real (serà la que constarà com a baixa a la Seguretat Social). També s’indicaran els dies efectius de pràctiques (l’alumnat ha acudit a les pràctiques) i els dies que ha faltat a les pràctiques quan hi havia d’anar i el motiu de l’absència (de manera setmanal o mensual). Només es cotitzarà pels dies efectius de pràctiques, independentment de l’horari que realitzi. (S’informarà del procediment concret en tenir-lo disponible al GestIB).
12. De quina manera afectarà l’alta a la Seguretat Social d’un alumne amb dret a MUFACE o a alguna altra entitat de prestacions sanitàries?
En relació a aquest aspecte tenim la modificació del text refós de la Llei General de Seguretat Social , que afegeix un apartat 11 a la disposició 52 i diu:
“La situación asimilada regulada en esta disposición adicional no afectará al derecho a la percepción de las prestaciones del sistema de la Seguridad Social. Asimismo, dicha inclusión no dará lugar a la modificación del título por el que se tuviera derecho a la prestación por asistencia sanitaria salvo la asistencia sanitaria derivada de contingencias profesionales.
Próximamente se informará del procedimiento a seguir, para la no inclusión en el ámbito de aplicación de la DA 52 LGSS, de las personas que durante la realización de las prácticas figuren en alta en cualquiera de los regímenes del sistema de Seguridad Social por el desempeño de otra actividad, en situación asimilada a la de alta con obligación de cotizar, o durante la cual el periodo tenga la consideración de cotizado a efectos de prestaciones, o tengan la condición de pensionistas de jubilación o de incapacidad permanente de la Seguridad Social, tanto en su modalidad contributiva como no contributiva.”
13. Es podran seguir fent pràctiques a institucions publiques tipus Ajuntaments, Consells, ... ?
Sí. De la mateixa manera que es feia fins ara. La gestió de l’alta a la SS dels alumnes de centres públics en pràctiques FCT es farà des de la Conselleria d’Educació i Universitats.
14. No apareixen els acords que teniem al FORCET. Què ha passat?
Tots els acords han “finalitzat” a dia 31/12/2023. Apareixen al FORCET si desseleccionem l’opció Només acords no finalitzats (vigents).
S’han d’emetre i signar els nous Acords (annex 3). Es recomana mantenint el mateix nombre d’acord que es tenia. El procediment a seguir és: Primer revisar que a les dades de l’empresa/institució tot és correcte. Després crear un nou acord amb la mateixa, acceptar el número que proposa el GestIB i després canviar-lo pel número antic (si es vol mantenir el mateix que ja es tenia).
15. Els alumnes menors d’edat necessiten alguna signatura de pares, mares o tutors legals?
No, no serà necessària.
16. Els alumnes menors de 16 anys, podran fer pràctiques formatives a empresa/institució?
No, hauran d’esperar a tenir 16 anys complits per a poder fer pràctiques i estar d’alta a la Seguretat Social.
17. S’ha de refer tota la documentació dels alumnes que han començat la FCT al 2023 i encara la continuen al 2024?
Sí, heu de reimprimir els annexes 4 associats a l’acord antic i ja us apareixeran actualitzats. També convé tornar a fer l’acord (annex 3) i que l’empresa el torni a signar per a disposar així de la darrera versió amb totes les novetats.
18. Els danys a tercers quedaran coberts amb aquesta alta a la Seguretat Social?
La Conselleria d’Educació i Universitats seguirà mantenint una assegurança de responsabilitat civil pels alumnes en pràctiques d’estudis públics i concertats.
19. Els alumnes d’ERASMUS hauran de sol·licitar la tarja sanitària Europea?
Sí, la poden demanar a la seu electrònica de la Seguretat Social.
20. Enllaços d’interès:
Seguretat Social
Preguntes freqüents Seguretat Social