NOVETATS DEL CURS ESCOLAR 2024-2025
El procés d’escolarització, el pla d’infraestructures, l’increment de 818 profesionales: docents nous en l’ensenyament públic, l’ampliació d’orientadors i ATE en els centres d’educació infantil i primària, els professionals dels equips d’atenció primerenca (EAP), la incorporació de psicòlegs en els centres, el transport escolar per als alumnes de batxillerat o el límit de 6,5 euros de preu màxim als menjadors escolars dels centres públics són les principals novetats que us ampliam a continuació.
Quan comença el curs escolar?
El curs 2024-2025 comença dia 11 de setembre i acaba dia 20 de juny per a l’alumnat d’infantil, primària, secundària, batxillerat i educació especial, excepte els alumnes de segon de batxillerat que acabaran el curs dia 22 de maig per tal que puguin participar en les activitats lectives de consolidació abans de l’inici de la prova d’accés a la universitat (PBAU).
Pel que fa als alumnes de formació professional, el curs comença dia 20 de setembre, mentre que els estudiants del Conservatori Superior de Música de les Illes Balears (CSMIB) i de l’Escola Superior d’Art Dramàtic de les Illes Balears (ESADIB) iniciaran el període lectiu dia 23 de setembre i els dels centres d’educació per a persones adultes (CEPA) i de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de les Illes Balears (EASDIB) començaran dia 27 de setembre. Tots ells acabaran també les classes dia 20 de juny, llevat dels de l’EASDIB que finalitzaran el curs dia 27 de juny.
Finalment, els estudiants de l’EEiP-Dansa, per la seva part, iniciaran el període lectiu dia 11 de setembre, mentre que els alumnes de l’EEiP-Música el començaran dia 30 de setembre. En ambdós casos, acabaran les activitats lectives dia 13 de juny. Pel que fa a les escoles oficials d’idiomes, el calendari escolar és de dia 30 de setembre a dia 30 de maig.
El calendari escolar per al curs 2024-2025 marca dia 28 de febrer com a festa escolar unificada. Les vacances de Nadal seran de dia 21 de desembre fins a dia 7 de gener, mentre que les de Setmana Santa seran de dia 17 d’abril fins a dia 27 d’abril.
Més places per a l’escolarització de 0 a 3 anys
La Conselleria d’Educació i Universitats ofereix enguany 299 places noves d’escolarització per a infants de 0-3 anys. En total, hi ha 13.119 places distribuïdes per totes les Illes Balears: 10.125 a Mallorca, 1.628 a Menorca, 1.195 a Eivissa i 171 a Formentera.
Mapa de la ubicació dels centres
Més de 818 professors nous
Per al curs 2024-2025 es doten els centres educatius públics amb un mínim de 810 professionals educatius més, xifra que es pot veure incrementada per respondre a les necessitats de la comunitat educativa. La Conselleria d’Educació i Universitats ha ampliat enguany la quota (els docents que s’assignen a cada centre) amb l’objectiu de millorar les ràtios i els resultats acadèmics, i possibilitar el retorn dels docents desplaçats.
Sense mòbils a les classes
- Educació infantil i primària: els alumnes no poden usar el mòbil durant la jornada escolar (horari lectiu, esplai i activitats complementàries incloses).
- Secundària i ensenyaments postobligatoris: ús del mòbil limitat a moments puntuals prevists expressament en el projecte educatiu.
- Excepcionalment, els alumnes d’EP i de secundària poden emprar el mòbil ateses les seves circumstàncies (caràcter mèdic sobretot).
- Recomanació al personal docent: restricció d’ús del telèfon mòbil durant les sessions lectives amb l’alumnat.
- Les normes d’utilització dels telèfons mòbils, altres dispositius electrònics i xarxes socials s’han de recollir en les normes d’organització, funcionament i convivència del centre.
- Les mesures correctores inclouen la retirada del dispositiu mòbil a l’alumne, que s’ha de fer sempre amb el mòbil apagat i s’ha de dipositar al despatx d’algun dels membres de l’equip directiu.
- El dispositiu s’ha de custodiar fins que es retorni als representants legals de l’alumne, preferiblement en acabar la jornada lectiva.
- Les comunicacions entre el professorat i l’alumnat no s’han de dur a terme mitjançant aplicacions de missatgeria instantània.
- La Conselleria oferirà programes formatius específics adreçats al personal docent i a l’alumnat sobre seguretat i privadesa digital.
Psicòlegs en tots els instituts
La Conselleria d’Educació i Universitats i la Conselleria de Salut, juntament amb el Col·legi Oficial de Psicòlegs de les Illes Balears (COPIB), han establert enguany les bases perquè tots els centres d’educació secundària (IES), els centres integrats de formació professional (CIFP) i els centres d’educació especial (CEE) comptin amb la presència d’un professional de la psicologia durant el curs 2024-2025.
A partir de les necessitats detectades en els centres d’educació secundària obligatòria s’impulsen mesures vinculades a la prevenció, basades en la promoció de la salut mental i el benestar emocional a les aules.
Aquesta mesura s’ha treballat conjuntament entre la Direcció General de Primera Infància, Atenció a la Diversitat i Millora Educativa de la Conselleria d’Educació i Universitats, l’Institut Balear per a la Salut Mental de la Infància i l’Adolescència (IBSMIA) —que depèn de la Conselleria de Salut— i el COPIB.
Les funcions dels professionals de la psicologia que atendran els centres de secundària durant aquest curs escolar se centraran en tres línies bàsiques: envers l’alumnat, envers l’equip educatiu i envers les famílies dels alumnes. Des de la Conselleria d’Educació i Universitats, la Conselleria de Salut i el COPIB s’ha vetllat en tot moment perquè les funcions dels orientadors educatius, les dels professionals de l’IBSMIA i les de la nova figura dels psicòlegs educatius siguin compatibles.
Els psicòlegs educatius oferiran espais d’escolta, acompanyament, ajuda o intervenció a l’alumnat en situacions de risc i malestar emocional, excepte els casos amb protocol de risc autolític activat, els quals s’emmarquen en el conveni actiu amb el COPIB per a aquests casos específics.
A més, els psicòlegs educatius entrenaran els adolescents en la gestió emocional positiva o en tècniques relacionals, com ara les habilitats socials o la resolució de conflictes, entre d’altres.
Quant a la relació amb l’equip educatiu, els psicòlegs educatius establiran espais i rutes de coordinació estreta amb els serveis d’orientació del centre per afavorir l’intercanvi correcte d’informació. També col·laboraran amb els serveis d’orientació en el disseny i l’aplicació de programes de prevenció pel que fa a la gestió emocional i la convivència positiva, i també en la proposta d’activitats formatives per al professorat enfocades a la prevenció de la salut mental i el benestar emocional en l’àmbit educatiu.
En la relació amb les famílies, els psicòlegs les acompanyaran i els oferiran espais d’escolta, ajuda o intervenció psicològica si és necessari —exclosos també els casos amb protocol de risc autolític activat. A més, també col·laboraran amb els serveis d’orientació del centre en propostes d’activitats formatives i informatives per a les famílies quant a la prevenció de la salut mental i la convivència positiva.
Un equip de coordinació i gestió de casos de salut mental —que ha estat creat recentment per la Direcció General de Salut Mental i que està format per quatre professionals— donarà suport a la feina dels psicòlegs educatius.
Per al curs 2024-2025 hi haurà una plantilla de 39 professionals de la psicologia que es repartiran entre els 11 CIFP, els 70 IES i el centre d’educació especial que hi ha a les Illes Balears. La figura del psicòleg educatiu serà compartida entre diversos centres, basant-se en criteris com la quantitat d’alumnes dels centres o la quantitat de protocols oberts en cada centre. La inversió total d’aquesta mesura per al curs 2024-2025 és d’aproximadament 2 milions d’euros, que pagarà íntegrament la Conselleria d’Educació i Universitats.
Per illes, Mallorca disposarà de 30 psicòlegs (51 IES, 9 CIFP, 1 CEE), Menorca en tindrà 3 (1 CIFP, 7 IES) i Eivissa i Formentera en tindran 6 (12 IES, 1 CIFP).
Des de l’Institut per a la Convivència Escolar (CONVIVÈXIT), que depèn de la Direcció General de Primera Infància, Atenció a la Diversitat i Millora Educativa de la Conselleria d’Educació i Universitats, es duen endavant una sèrie de formacions per als psicòlegs educatius i també per als orientadors amb la finalitat d’estar preparats per a l’inici del curs escolar.
Límit al preu del menjador
Enguany es fixa el límit màxim de 6,5 euros per al preu dels menjadors escolars dels centres públics.
Nou Pla d’Infraestructures Educatives
El Pla d’Infraestructures Educatives inclou la construcció de 77 centres educatius nous, 60 ampliacions i 158 reformes. Aquest projecte, valorat en més de 600 milions d’euros, pretén millorar les infraestructures educatives i impulsar la formació professional. A més, es crearan 1.554 places per a infants de 0-3 anys en 42 escoles en els pròxims 10 anys.
Transport escolar gratuït per a batxillerat
Enguany la contractació del servei de transport escolar inclou, per primera vegada, els alumnes de batxillerat. A aquests serveis, per a centres docents públics i per a centres d’educació especial sostinguts amb fons públics de les Illes Balears per als cursos 2024-2025, 2025-2026 i 2026-2027, s’hi destina un import màxim de 39.199.525,42 d’euros (10 % d’IVA inclòs).
Matrícula gratuïta de la UIB per excel·lència i per renda
Enguany s’han aprovat les exempcions de matrícula de la UIB, dels centres adscrits i de l’Escola Superior de Disseny. El Govern garanteix així que cap estudiant no hagi d’abandonar els estudis superiors per raons econòmiques i premia l’excel·lència i l’esforç.
Les exempcions i bonificacions cobriran la matrícula dels ensenyaments oficials de grau i els màsters universitaris, pel que fa al 100 % del preu del crèdit de primera matrícula. Podran accedir-hi els alumnes amb nacionalitat espanyola o d’algun estat membre de la Unió Europea; les persones estrangeres no comunitàries han d’acreditar la condició de residents. A més, els demandants d’aquests ajuts no han de ser beneficiaris de les beques de caràcter general del Ministeri d’Educació, Formació Professional i Esports; no han d’haver obtingut cap altre títol oficial de nivell igual o superior als estudis per als quals es demana l’exempció, i han de complir determinats requisits socioeconòmics i acadèmics.
També s’ha aprovat una mesura anàloga per a les matrícules dels centres propis d’ensenyaments artístics superiors, com ara l’Escola Superior de Disseny de les Illes Balears.
Per la seva part, els preus dels serveis acadèmics i administratius corresponents als ensenyaments oficials de la Universitat de les Illes Balears per al curs acadèmic 2024-2025 no presenten cap variació respecte del curs 2023-2024.
Nou grau de Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport a la UIB
El grau de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport és una titulació nova de la Universitat de les Illes Balears que s’impartirà enguany a la Facultat d’Educació. Es tracta d’una titulació de 240 crèdits del sistema europeu de transferència de crèdits (ECTS) dividits en quatre cursos de 60 crèdits ECTS cadascun.
Complement per a places de difícil i molt difícil cobertura
Les places de molt difícil cobertura són les de les especialitats en què el nombre d’aspirants a la borsa d’interins per cada una de les places és inferior a 5 candidats o que, una vegada convocats els procediments d’adjudicació per a aspirants funcionaris interins, es cobreixen almenys després de quinze dies de ser convocades.
Per a aquestes places, s’acordà un complement mensual de 300 euros durant el curs 2024-2025, el qual s’incrementarà fins a 400 euros a partir del curs 2025-2026.
Aquest complement es percebrà totes les mensualitats i també el percebran els docents de Menorca i Eivissa de les places catalogades de molt difícil cobertura. Així mateix, després de la darrera Mesa Tècnica d’Insularitat s’acordà que totes les places de l’illa de Formentera seran declarades de molt difícil cobertura.
Millora de les condicions econòmiques dels docents que participin en les hores de matinera i menjador
Augment de la gratificació que percebrà el personal docent que, amb caràcter voluntari, presti tasques d’atenció i cura a l’alumnat durant el programa d’escola matinera, que passa dels 7,41 € per dia que percebien fins ara als 22 € per dia que cobraran el curs 2024-2025 al final de cada trimestre.
La finalitat del programa d’obertura dels centres als matins és oferir un servei a les famílies per compatibilitzar la vida familiar i laboral, i, alhora, potenciar l’ús de les instal·lacions i la utilització dels recursos dels centres educatius als matins, en horari no lectiu, abans de començar la jornada escolar, amb la realització d’activitats de caràcter cultural, esportiu, d’estudi i/o artístic dirigides als alumnes que en fan ús.
Beques de transport per als alumnes d’Eivissa, Formentera i Menorca que volen estudiar al CSMIB
Amb l’objectiu de donar suport als estudiants de Menorca i Eivissa i facilitar-los l’accés a una formació musical superior, aquest curs s’amplien les beques de transport per als estudiants que s’han de desplaçar fins al Conservatori Superior de Música de les Illes Balears per estudiar-hi.
Deduccions fiscals per libres de text
- Màxim de 220 € per fill que cursi estudis. El límit s’amplia a 350 € si s’és menor de 30 anys, amb discapacitat del 33 % o més, amb dret al mínim per discapacitat d’ascendents o descendents en l’IRPF, o famílies nombroses o monoparentals (en aquest darrer cas, amb dos fills o més).
- Límit de renda: 33.000 € en tributació individual i 52.800 € en tributació conjunta. Els límits s’amplien un 20 % per a les famílies nombroses i monoparentals (39.600 i 63.360 €, respectivament).
- ÉS IMPORTANT CONSERVAR LES FACTURES.
Deduccions fiscals per a universitaris que estudien fora de l’illa de residència
- Les famílies de les Illes Balears amb descendents que cursin els estudis superiors fora de l’illa de residència habitual es poden deduir 1.800 € en la declaració de la renda que s’ha de presentar l’any que ve. Aquesta deducció és una de les que es va millorar amb la Llei 11/2023, ja que va passar dels 1.760 € als 1.800 € actuals.
- A més, s’ha eliminat l’exigència que deixava fora de la desgravació els casos en què hi hagués oferta educativa pública ─diferent de la virtual o a distància─ a l’illa de Mallorca per cursar els estudis corresponents o que, havent-hi aquesta oferta, s’hagués sol·licitat l’ingrés i no s’hagués admès per raó dels criteris d’admissió. Per tant, a banda de millorar l’import de la deducció, també s’ha ampliat el nombre potencial de beneficiaris.
- Cal remarcar que els descendents que cursin els estudis superiors han de dependre econòmicament del contribuent i no poden haver obtingut rendes durant l’exercici superiors a 8.000 €. Pel que fa al contribuent, la base imposable no pot ser superior als 33.000 € en tributació individual o 52.800 € en tributació conjunta.
- Per estudis superiors s’entenen els següents: estudis universitaris, ensenyaments artístics superiors, formació professional de grau superior, ensenyaments professionals d’arts plàstiques i disseny de grau superior, ensenyaments esportius de grau superior, o qualsevol estudi que, d’acord amb la legislació estatal, es consideri educació superior.
- Aquests estudis han d’abastar un curs acadèmic complet o, en tot cas, han de suposar un mínim de 30 crèdits.
Deduccions fiscals per despeses per aprenentatge extraescolar d’idiomes estrangers
- Fins al 15 % dels imports destinats a aprenentatge extraescolar d’idiomes estrangers pels fills que cursin estudis corresponents al 2n cicle d’educació infantil, educació primària, ESO, batxillerat i cicles d’FP.
- El que es pot deduir és la despesa d’ensenyament de llengua fora de l’horari escolar (despeses per assistència a escola oficial d’idiomes).
- Límit de 110 € per fill.
- 33.000 € en tributació individual i 52.800 € en tributació conjunta.
- Si el fill conviu amb els dos pares i tributen individualment, la deducció es prorratejarà a parts iguals.
- Els fills han de donar dret al mínim per descendents.
ÉS IMPORTANT CONSERVAR LES FACTURES.
Deduccions fiscals per despeses per conciliació per descendents o acollits menors de 6 anys
- Fins a un 40 % de les despeses per:
1. Estades d’infants de 0-3 anys a escoles infantils o guarderies.
2. Servei de custòdia, servei de menjador i activitats extraescolars d’infants de 3-6 anys en centres educatius.
3. Contractació laboral d’una persona per cuidar el menor. - Màxim de 660 € anuals.
- El 40 % s’eleva al 50 % per als menors de 36 anys, amb discapacitat del 33 % o més, els que tenen dret al mínim per discapacitat d’ascendents o descendents en l’IRPF, famílies nombroses i monoparentals (en aquest darrer cas, amb dos fills o més). En tots aquests casos, es passa dels 660 € de màxim als 900 € de màxim.
- 33.000 € en tributació individual i 52.800 € en tributació conjunta. Les famílies nombroses i monoparentals augmenten el límit un 20 % (39.600 € i 63.360 €).
- Si es contracta una persona per cuidar el menor, ha d’estar donada d’alta a la Seguretat Social.
- Els pagaments de les despeses han de ser mitjançant targeta bancària, transferència, xec o ingressos en comptes d’entitats de crèdit.
- Si l’infant deixa de ser menor de 6 anys durant l’any, el límit de la deducció (660 o 900 €) es prorratejarà per la suma del nombre de dies en què ha estat menor de 6 anys.