Presentació de la vigèsima edició del concurs escolar
Acte de presentació en el CEIP Joan Capó de Palma
Curs 2024-2025, amb el lema
«Saps el que consumeixes? Uneix-te a un consum més conscient i solidari»
La Direcció General de Prestacions, Farmàcia i Consum i la Direcció General de Primera Infància, Atenció a la Diversitat i Millora Educativa del Govern de les Illes Balears som conscients de la importància de promoure activitats que afavoreixin la sensibilització de l’alumnat per fer actes de consum de manera responsable.
Com cada any, organitzam, en col·laboració amb la Direcció General de Consum del Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, el concurs escolar Consumòpolis, amb l’objectiu d’oferir a la comunitat escolar una eina pràctica i dinàmica que contribueixi al desenvolupament integral de les actuals i futures persones consumidores.
El concurs consta de dues fases de participació:
— Una fase autonòmica, organitzada pels organismes competents en matèria de consum de cada ciutat i comunitat autònoma, en la qual se seleccionen els equips guanyadors de cada nivell de participació.
— Una fase nacional, organitzada per la Direcció General de Consum del Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, en la qual participen els equips que han guanyat a cada ciutat i comunitat autònoma.
Pot participar en el concurs, en règim de concurrència competitiva, l’alumnat matriculat en qualsevol centre públic, concertat o privat de les Illes Balears en algun dels tres nivells de participació:
— Nivell I: 5è i 6è curs d’educació primària.
— Nivell II: 1r i 2n curs d’educació secundària obligatòria.
— Nivell III: 3r i 4t curs d’educació secundària obligatòria i formació professional bàsica.
La inscripció en el concurs es fa per equips de cinc participants, matriculats en algun dels cursos del nivell de participació corresponent, coordinats pel personal docent del centre.
La participació en el concurs es materialitza a través d’activitats relacionades amb diverses temàtiques de consum, seguint les instruccions generals de participació que s’indiquen en la plataforma web de Consumòpolis.
A la primera part del concurs, els cinc integrants de l’equip han de completar el recorregut per la ciutat de Consumòpolis, que consta de 10 proves, de caràcter pedagògic i lúdic, que es presenten als participants al llarg d’aquest.
L’alumnat pot puntuar en les 10 proves de la primera part des del 7 d’octubre de 2024 fins al 25 de març de 2025, ambdós inclosos.
En la segona part —treball en equip— els cinc integrants de l’equip han de dissenyar, elaborar i presentar un treball sobre consum responsable, que consisteix en la realització d’una newsletter o butlletí informatiu del centre escolar que inclogui notícies relacionades amb el lema del concurs.
L’objectiu de la newsletter o butlletí informatiu és el d’informar els lectors en l’àmbit escolar, familiar i social sobre el consum responsable. Les característiques específiques del treball en equip es detallen en les instruccions generals de participació del concurs.
Aquest treball s’ha de presentar en format electrònic i s’ha de pujar a l’espai virtual habilitat a aquest efecte en el lloc web https://consumopolis.consumo.gob.es, al qual es podrà accedir del 7 d’octubre de 2024 al 4 d’abril de 2025.
Per participar en la segona part del concurs, el personal docent ha de disposar de l'autorització dels pares o tutors legals dels menors de 14 anys i del consentiment dels majors de 14 anys.
Convocatòria autonòmica
La fitxa virtual identificativa, juntament amb la sol·licitud de participació en la fase autonòmica i el document d’autorització, en el cas d’alumnat menor de catorze anys, i el document de consentiment de l’alumnat major de catorze anys, s’han d’enviar a la Direcció General de Prestacions, Farmàcia i Consum d’acord amb el que preveu l’article 16.4 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. Per a més informació sobre la forma de presentació d’escrits, podeu consultar el web del Registre Electrònic General.
El termini per presentar la documentació esmentada és entre el 5 i el 16 d’abril de 2025, ambdós inclosos.
Els principals documents relacionats amb el desenvolupament del concurs són:
— Bases reguladores del concurs: publicades en el BOE núm. 230, sec. III, pàg. 117495, de 25 de setembre de 2021.
— Resolució del Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, per la qual es convoquen els premis nacionals del concurs escolar 2024-2025 Consumòpolis 20: «Saps el que consumeixes? Uneix-te a un consum més conscient i solidari».
— Instruccions generals de participació: detallen els aspectes que s’han de tenir en compte per utilitzar correctament la plataforma web de Consumòpolis.
— Document d’ajuda: serveix per resoldre els dubtes més freqüents que puguin sorgir al personal docent coordinador al llarg del concurs.
— Resolució de la convocatòria autonòmica i la dels reconeixements: estableixen les especificacions i les consideracions relatives al desenvolupament del concurs a les Illes Balears.
Hi haurà reconeixements per a l’equip guanyador de cada nivell de participació, per al personal docent coordinador dels equips classificats en primer lloc i per als centres amb més participació.
A més, hi haurà obsequis per a tot l’alumnat i personal docent coordinador que hagi acabat l’activitat del concurs.
Recordatori de dates:
— Inici del concurs: 7 d’octubre de 2024.
— Registre d’equips: del 7 d'octubre de 2024 fins al 28 de febrer de 2025, ambdós inclosos.
— Primera part —recorregut per la ciutat virtual de Consumòpolis: del 7 d'octubre de 2024 fins al 25 de març de 2025, ambdós inclosos.
— Segona part —treball en equip: del 7 d'octubre de 2024 fins al 4 d'abril de 2025, ambdós inclosos.
— Sol·licitud de participació en la fase autonòmica: del 5 al 16 d'abril de 2025, ambdós inclosos.
— Guanyadors autonòmics: s’ha de comunicar al Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 abans del 30 de maig de 2025.
Per resoldre dubtes i incidències
consultas.consumopolis@consumo.gob.es
Per a més informació
Concurs escolar CONSUMÒPOLIS 20
Servei d’Educació, Formació i Relacions Institucionals
Direcció General de Prestacions, Farmàcia i Consum
Carrer de Jesús, 38 A, 07010 Palma
educacio@dgconsum.caib.es
Tel. 971 177 383 / 971 179 530