Consells d'hivern
Consells sobre l’estil de vida i generals
Amb l’arribada de l’hivern convé fer una sèrie de canvis en el nostre estil de vida, sobretot quan es tracta de gent gran, persones amb patologies i infants.
Aquí teniu una sèrie de consells per viure l’hivern amb salut i seguretat:
- La dieta mediterrània continua sent l’opció més bona, us recomanam prioritzar els plats calents (sopes, guisats, purés) sense oblidar consumir vegetals crus (ensalades) i fruita, que aporten bones dosis de vitamina C. Tot, millor si és local i de temporada.
- No descuideu la hidratació. El millor és l’aigua, però en aquesta època també són molt reconfortants els brous, les infusions…
- Manteniu-vos actius; reservau les hores centrals del dia per fer una caminada vigorosa, pujau per les escales, correu petites distàncies… Tot això, clar, si la salut us ho permet.
- Durant els mesos de fred augmenta el risc de contreure malalties respiratòries, com ara la grip, la bronquiolitis i la COVID-19; per això, si per edat o estat us correspon, participau en els programes de prevenció i vacunau-vos.
- És millor respirar pel nas, ja que té un efecte protector en encalentir i filtra l’aire.
- Un descans suficient i reparador també és vital perquè la nostra salut no se’n ressenti, intentau dormir un mínim de set hores.
- Teniu cura de la salut mental. L’hivern és una època en què és important mantenir un bon estat d’ànim. Feis plans amb els amics i la família (sortides culturals, jocs de taula, excursions, àpats…). Interessau-vos per la gent gran que viu tota sola.
- Si necessitau fer encàrrecs en dies de pluja, abrigau-vos bé (val més diverses peces que no una de molt gruixada) i utilitzau calçat antilliscant.
- I us ho direm sempre: reservau l’alcohol per a ocasions especials i sempre amb moderació, i sobretot no fumeu.
Gaudiu de l’hivern!
Sortides per l’entorn i viatges
Tot i que el fred i el mal temps conviden a quedar a casa, anar d’excursió o viatjar són activitats que moltes persones fan a l’hivern per gaudir dels paisatges característics d’aquesta època.
Si anau d’excursió, aquí teniu alguns consells per gaudir-ne amb salut i seguretat:
- Duis el telèfon mòbil sempre ben carregat, us aconsellam tenir-hi instal·lada l’aplicació MY112.
- Unes hores abans de la sortida, consultau la previsió del temps i els avisos de l’Agència Estatal de Meteorologia.
- Emprau calçat, roba i indumentària adequada a l’activitat o ruta que vulgueu fer.
- Assegurau-vos de dur benzina a bastament per a la ruta que voleu fer.
- Portau mantetes, beguda i una muda extra en el cotxe.
- És aconsellable que algú dugui una farmaciola bàsica: antisèptic, apòsits, analgèsics…
- Convé planificar la ruta amb antelació per adaptar-la a les hores de llum.
- Sempre que organitzem una sortida, hem de tenir molt presents els participants. És important triar rutes que s’adaptin a la condició física de les persones i als equipaments de què disposen.
Si planificau un viatge, aquí teniu algunes recomanacions:
- Consultau la previsió del temps i els avisos de l’Agència Estatal de Meteorologia.
- Duis el telèfon mòbil sempre ben carregat, us aconsellam tenir-hi instal·lada l’aplicació MY112.
- Si us desplaçau amb el vostre vehicle, feis-lo revisar abans (pneumàtics, bateria, eixugaparabrises, cadenes…).
- Portau sempre alguns elements que podríeu necessitar si la climatologia us impedís continuar el viatge: bateria extra per a mòbil, llanterna, aigua, flassades i una farmaciola en el cotxe.
- L’arribada de l’hivern comporta riscs sobre la calçada i la visibilitat; per això cal conduir amb molta precaució, augmentar la distància de seguretat, evitar frenades brusques i canvis de carril...
I recordau sempre que l’important és arribar.
Preparau casa vostra
Amb l’arribada de les baixes temperatures, la llar pren més protagonisme, per això és important seguir una sèrie de consells:
- Manteniu la llar a una temperatura adequada: mínim 20 °C a les habitacions d’ús diürn i comú, i 18 °C a les habitacions d’ús nocturn.
- Revisau les estufes i els aparells de calefacció de la llar, perquè poden convertir-se en elements de risc si no estan en bon estat o no se’n fa un bon ús. No els faceu servir si en encendre’ls fan una olor estranya. Endollau-los de manera individual.
- Si a casa vostra disposau d’una llar de foc o una estufa de llenya, feis revisar anualment la xemeneia o la sortida de fum.
- Per prevenir el risc d’intoxicació per monòxid de carboni, instal·lau un detector de fum i de monòxid de carboni.
- No acosteu les estufes a cortines, mobles, llits i matalassos.
- Evitau col·locar roba per eixugar a prop de les estufes. Per millorar-ne l’eficiència, no obstruïu els radiadors amb mobles o altres objectes al davant i posau reflectors al darrere per afavorir la transmissió de la calor.
- Ventilau la llar de forma adequada. Amb vuit o deu minuts, dues vegades al dia, és suficient per mantenir una bona qualitat de l’aire i evitar el refredament de l’interior de la casa. La millor hora del dia per fer-ho és al migdia, quan hi ha més incidència solar i la temperatura exterior és més elevada.
- Feis casa vostra més estanca:
- Evitau les infiltracions d’aire posant rivets a les finestres i davall les portes.
- Si podeu fer una inversió més elevada, instal·lau finestres amb doble vidre. Hi guanyareu confort i reduireu el consum energètic.
- Aprofitau la calor del sol. Procurau tenir les persianes obertes durant les hores d’insolació i tancar-les just quan es faci fosc.
- Aïllau les canonades de la calefacció i l’aigua calenta en aquells trams que estiguin en zones no calefactades, com ara l’exterior, els garatges o les habitacions que no faceu servir.