Convocatòria pública de subvencions per a l'aprovació i implementació de Zones de Baixes Emissions (EN EXECUCIÓ)
- Les ajudes ZBE
- Resolució de la convocatòria
- Objecte
- Característiques de la convocatòria
- Tràmits telemàtics i models normalitzats
Darrera actualització: 12/03/2025
Ajudes ZBE
L’actual model de mobilitat a les Illes Balears presenta una forta motorització i un parc mòbil més envellit que la mitjana espanyola; de fet la taxa de vehicles privats és la més elevada de l’Estat amb una xifra de 900 vehicles per cada 1.000 habitants, molt per sobre de la mitjana estatal de 700 i amb previsions de seguir incrementant. Per això, és necessari avançar en el desenvolupament de zones de baixes emissions i mesures noves de mobilitat que permetin reduir la dependència de l’ús del vehicle individual.
L’aprovació de la Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica, juntament amb la Declaració d'Emergència Climàtica a les Illes Balears, el 8 de novembre de 2019 confirmen el compromís de prioritzar la lluita contra l'escalfament global amb objectius clars de reducció d’emissions, entre d’altres.
Altres referents normatius són la Llei 4/2014, de 20 de juny, de transports terrestres i mobilitat sostenible de les Illes Balears, juntament amb el Decret 35/2019, de 10 de maig, d’aprovació del Pla Director Sectorial de Mobilitat de les Illes Balears.
La Llei 7/2021, de 20 de maig, de canvi climàtic i transició energètica, a nivell estatal, especifica a l’article 14 de la Llei, sobre la promoció de mobilitat sense emissions, l'obligació als municipis de més de 50.000 habitants i als territoris insulars a adoptar, abans del 2023, plans de mobilitat urbana sostenible que introdueixin mesures de mitigació que permetin reduir les emissions derivades de la mobilitat amb l'establiment de zones de baixes emissions abans del 2023, entre d’altres mesures.
Resolució de la convocatòria
Objecte
L’objecte d’aquesta convocatòria és aprovar i regular els ajuts per a l’aprovació i implementació de Zones de Baixes Emissions a les Illes Balears. Aquesta convocatòria es tramita mitjançant el procediment de despesa anticipada.
Característiques de la convocatòria
L'import econòmic d'aquesta convocatòria és de 8.600.000.000 euros.
Els programes subvencionables són les actuacions que compleixin els requisits d’aquesta convocatòria següents:
- Programa d’incentius 1: són subvencionables les despeses destinades a la redacció del projecte i la tramitació de la creació Zones de Baixes Emissions.
- Programa d’incentius 2: són subvencionables les despeses destinades a la estudis complementaris a la creació de les Zones de Baixes Emissions, tant siguin previs com posteriors a la seva creació.
- Programa d’incentius 3: són subvencionables les despeses destinades a la plans o polítiques que es relacionin o en derivin de la creació de Zones de Baixes Emissions i que tinguin que veure directament amb la mobilitat.
- Programa d’incentius 4: són subvencionables les despeses destinades a la accions necessàries per a la creació de Zones de Baixes Emissions.
- Programa d’incentius 5: són subvencionables les accions accions complementàries a la creació de les Zones de Baixes Emissions.
Termini de presentació de les sol·licituds
El termini per presentar les sol·licituds s’inicia el 23 de gener de 2023 i finalitza el 30 de juny de 2023 o fins al possible exhauriment, dins aquest període, de la quantia econòmica assignada a aquesta convocatòria.
Quantia dels ajuts
1. El percentatge d'ajut màxim és del 100 % de l'actuació subvencionada.
2. L'import màxim d’ajut per a cada beneficiari per al conjunt d’actuacions del programa d’incentius 1 serà de 200.000 euros per a entitats locals amb població de dret superior als 50.000 habitants, d’acord amb els censos de població publicats al web ibestat.caib.es en el moment de l’aprovació d’aquesta resolució.
3. L'import màxim d’ajut per a cada beneficiari per al conjunt d’actuacions del programa d’incentius 1 serà de 100.000 euros per a entitats locals amb població de dret inferior o igual als 50.000 habitants, d’acord amb els censos de població publicats al web ibestat.caib.es en el moment de l’aprovació d’aquesta resolució.
4. L'import màxim d’ajut per a cada beneficiari per al conjunt d’actuacions del programa d’incentius 2 serà de 50.000 euros per a entitats locals amb població de dret superior als 50.000 habitants, d’acord amb els censos de població publicats al web ibestat.caib.es en el moment de l’aprovació d’aquesta resolució.
5. L'import màxim d’ajut per a cada beneficiari per al conjunt d’actuacions del programa d’incentius 2 serà de 25.000 euros per a entitats locals amb població de dret inferior o igual als 50.000 habitants, d’acord amb els censos de població publicats al web ibestat.caib.es en el moment de l’aprovació d’aquesta resolució.
6. L'import màxim d’ajut per a cada beneficiari per al conjunt d’actuacions del programa d’incentius 3 serà de 50.000 euros per a entitats locals amb població superior als 50.000 habitants, d’acord amb els censos de població publicats al web ibestat.caib.es en el moment de l’aprovació d’aquesta resolució.
7. L'import màxim d’ajut per a cada beneficiari per al conjunt d’actuacions del programa d’incentius 3 serà de 25.000 euros per a entitats locals amb població de dret inferior o igual als 50.000 habitants, d’acord amb els censos de població publicats al web ibestat.caib.es en el moment de l’aprovació d’aquesta resolució.
8. L'import màxim d’ajut per a cada beneficiari per al conjunt d’actuacions del programa d’incentius 4 serà de 1.000.000 euros per a entitats locals amb població de dret superior als 50.000 habitants, d’acord amb els censos de població publicats al web ibestat.caib.es en el moment de l’aprovació d’aquesta resolució.
9. L'import màxim d’ajut per a cada beneficiari per al conjunt d’actuacions del programa d’incentius 4 serà de 500.000 euros per a entitats locals amb població de dret inferior o igual als 50.000 habitants, d’acord amb els censos de població publicats al web ibestat.caib.es en el moment de l’aprovació d’aquesta resolució.
10. L'import màxim d’ajut per a cada beneficiari per al conjunt d’actuacions del programa d’incentius 5 serà de 500.000 euros per a entitats locals amb població de dret superior als 50.000 habitants, d’acord amb els censos de població publicats al web ibestat.caib.es en el moment de l’aprovació d’aquesta resolució.
11. L'import màxim d’ajut per a cada beneficiari per al conjunt d’actuacions del programa d’incentius 5 serà de 250.000 euros per a entitats locals amb població de dret inferior o igual als 50.000 habitants, d’acord amb els censos de població publicats al web ibestat.caib.es en el moment de l’aprovació d’aquesta resolució.
12. L'import màxim d’ajut per a cada beneficiari per al conjunt d’actuacions de tots els programes d’incentius serà de 1.200.000 euros per a entitats locals amb població de dret superior als 50.000 habitants, d’acord amb els censos de població publicats al web ibestat.caib.es en el moment de l’aprovació d’aquesta resolució.
13. L'import màxim d’ajut per a cada beneficiari al conjunt d’actuacions de tots els programes d’incentius serà de 600.000 euros per a entitats locals amb població de dret inferior o igual als 50.000 habitants, d’acord amb els censos de població publicats al web ibestat.caib.es en el moment de l’aprovació d’aquesta resolució.
Termini d'execució i de justificació
El termini d'execució és del 16 de juny de 2022 fins el 15 de desembre del 2025.
El termini de justificació serà màxim de 10 dies hàbils des de la data màxima d'execució.
Tràmits telemàtics i models normalitzats
Els diferents tràmits telemàtics i models normalitzats vinculats a la subvenció es poden trobar a l'enllaç corresponent del PITEIB.