Subvencions d'adaptació al canvi climàtic
1. Impactes inevitables del canvi climàtic
El canvi climàtic ja està provocant alteracions significatives al medi ambient, com l'augment de les temperatures, la pujada del nivell del mar, la intensificació de fenòmens meteorològics extrems (huracans, inundacions, sequeres) i la pèrdua de biodiversitat. Els efectes ja són evidents, per exemple, en l'augment de l'anomenada "illa de calor urbana", que passa en zones urbanes que arriben a temperatures significativament més altes que les del seu voltant, cosa que agreuja els efectes de la calor.
Tot i que es redueixin les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle, molts d'aquests impactes ja són inevitables, i les Illes Balears, pel fet de ser illes, són especialment vulnerables al canvi climàtic.
2. La necessitat d'adaptar-nos als efectes del canvi climàtic
L'adaptació prevé els riscos que el canvi climàtic suposa per a la seguretat alimentària, l'accés a l'aigua i la salut de les persones; implica prendre mesures per protegir els ecosistemes que proporcionen serveis fonamentals, com ara aigua potable, aire net i recursos alimentaris. La conservació i la restauració d'aquests ecosistemes no només mitiga els impactes del canvi climàtic, sinó que també assegura la seva capacitat de seguir brindant beneficis a les comunitats humanes i la vida silvestre.
El Govern de les Illes Balears va declarar una Emergència Climàtica el 2019, prioritzant la lluita contra l'escalfament global.
La Llei Balear de Canvi Climàtic de febrer de 2019 estableix objectius per reduir les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle i també per adaptar les ciutats i els espais públics als efectes del canvi climàtic. La mateixa llei estableix la necessitat d'avançar en mesures d'adaptació que ajudin a reduir les vulnerabilitats de la societat i els ecosistemes davant dels riscos climàtics, partint de la base que invertir en adaptació és una estratègia més econòmica a llarg termini (és molt més car reparar els danys causats per desastres climàtics que invertir prèviament en estratègies per mitigar-los).
3. Ajuts per a l'adaptació al canvi climàtic
Les ajudes per a l'adaptació al canvi climàtic són essencials per assegurar la supervivència i el benestar de les persones i els ecosistemes, reduir costos futurs i promoure una transició justa i equitativa; per crear espais públics més resilients, amb més àrees verdes, ombra i accés a aigua, que ajudin a millorar la qualitat de vida dels habitants i per fomentar l'activitat econòmica relacionada amb el disseny i la construcció d'aquests espais; per això el Govern de les Illes Balears aprova, en 2021, l'Ordre per la qual s'estableixen les bases reguladores de subvencions per al finançament d'inversions en matèria de canvi climàtic a partir de la qual s'han publicat diverses convocatòries d'ajuts a l'adaptació al canvi climàtic principalment a l'àmbit urbà i periurbà.
Amb aquest tipus d’ajudes, s'espera no només protegir la població de les Illes Balears del canvi climàtic, sinó també avançar cap a un futur més sostenible i just.