PIMA ECOSISTEMES

"Eliminació d'espècies invasores i restauració del bosc de ribera al Parc Natural de s'Albufera de Mallorca"

1. Antecedents

La crisi climàtica segueix essent un dels majors reptes als nostres temps. Espanya, per la seva situació geogràfica i les seves característiques socioeconòmiques, s'enfronta a importants riscs derivats del canvi climàtic que incideixen directa o indirectament sobre un ampli conjunt de sectors econòmics i, sobretot, sobre tots els sistemes ecològics, accelerant el deteriorament de recursos essencials pel nostre benestar i amenaçant la qualitat de vida i la salut de les persones. 

Els Plans d'Impuls al Medi Ambient (PIMA) han suposat a Espanya, a través de diverses convocatòries, la posada en marxa d'accions de lluita contra el canvi climàtic. Així apareix el PIMA Ecosistemes, amb l'objectiu de fomentar i donar suport a l'adaptació al canvi climàtic d'ecosistemes forestals i agraris, potenciant les sinergies entre les estratègies d'adaptació i mitigació en la lluita contra el canvi climàtic. 

A la Conferència Sectorial de Medi Ambient, en la seva reunió del 14 d'abril de 2021, s'aprova el PIMA Ecosistemes, on s'aproven els criteris objectius de distribució i la distribució territorial dels crèdits pressupostaris entre les Comunitats Autònomes i Ciutats amb Estatuts d'Autonomia, corresponent a les Illes Balears una assignació pressupostària de 181.234,14 €.

A les Illes Balears, espais ambientals singulars com són zones humides i boscos de ribera s'han vist i es veuen intensament afectats per les conseqüències del canvi climàtic, amb processos de degradació intensos, com és la proliferació d'espècies invasores i al·lòctones o l'increment de plagues i malalties, que comprometen seriosament la supervivència dels hàbitats forestals i de zones humides.

La Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat, a través del Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl, proposa el projecte de "Eliminació d'espècies invasores i restauració del bosc de ribera al Parc Natural de s'Albufera de Mallorca". Aquesta Direcció General, a banda del finançament del PIMA, també ha aportat mitjans propis per portar a terme el projecte.

2. Objecte

L'objecte del projecte va ser l'erradicació de l'espècie invasora canya (Arundo donax) i la restauració del bosc de ribera greument afectat per la sequera i la grafiosi de l'om, al Parc Natural de s'Albufera de Mallorca

3. Resultats

Les actuacions s'han portat a terme a la zona nord-oest del Parc Natural de s'Albuferade Mallorca (MUP nº 22), essent aquestes les següents:

Treballs d'erradicació de la canya (2021-2022)

Els treballs d'erradicació de la canya han estat els següents:

  • Desbrossament de la biomassa aèria de les canyes que dificulta el pas de la maquinària pesant.

  • Extracció del rizoma del substrat amb retroexcavadora, eliminant l'òrgan subterrani de la canya als 15 cm superficials del substrat. El substrat, juntament amb els rizomes, s'han extret de la zona i s'ha procedit a la seva trituració per tal d'evitar el seu rebrot. 

  • Recobriment de la zona intervinguda mitjançant col·locació d'una cobertura completament opaca, amb la finalitat d'impedir el rebrot de possibles brots romanents. 

L'execució d'aquestes actuacions han estat finançades íntegrament amb els fons PIMA ECOSISTEMES, amb un import total executat de 179.174,45 €.

Treballs de restauració del bosc de ribera (2023)

Els treballs de restauració del bosc de ribera han estat els següents:

  • Podes de rejoveniment dels arbres romanents de les actuacions d'erradicació de la canya. La poda i l'eliminació de les parts seques té l'objectiu de millorar la vitalitat de l'arbrat viu, millorant la capacitat de generació de fruits i llavors viables per la regeneració natural.
  • Reservació d'arbres greument debilitats, fomentant el rebrot de les soques dels arbres de ribera viables. 
  • Preparació del terreny per la plantació d'espècies forestals de ribera, mitjançant la realització de forats de 0,4 x 0,4 x 0,4 mamb retroexcavadora. La ubicació dels forats coincideix amb zones amb disponibilitat de sòl, mantenint sempre una separació de 2 m.
  • Plantació d'arbres forestals de ribera: oms (Ulmus minor), salzes (Salix alba), pollancres (Populus alba) i freixes (Fraxinus angustifolia), entre d'altres.
  • Col·locació de protectors tipus hivernacle fotodegradable, de doble capa, d'altura de 80 cm i subjectes a dues estaques de fusta de 3x3 i 80 cm. 

L'execució d'aquestes actuacions ha estat portada a terme per mitjans propis de la Conselleria de Medi Ambient i Territori.