Inventaris d'emissions a l'atmosfera a les Illes Balears

 

 

Què són els inventaris d'emissions a l'atmosfera?


Els inventaris d’emissions de contaminants a l’atmosfera són una eina fonamental a l’hora de recopilar la informació necessària per establir polítiques de prevenció i correcció de la contaminació.

En concret, l’objectiu de l’inventari d’emissions és recopilar informació sobre el major número possible d’activitats contaminants de l’atmosfera, estimar les seves emissions i elaborar una base de dades amb aquests resultats, amb la finalitat de tenir un coneixement exhaustiu de l’origen, quantia i evolució temporal de les emissions.

La Llei 34/2007, de 15 de novembre, de Qualitat de l'aire i protecció de l'atmosfera, estableix als seus articles 5 i 27, que l'Administració General de l'Estat elaborarà i actualitzarà periòdicament els inventaris espanyols d'emissions.

El 7 de juliol de 2018 es publica al BOE el Reial decret 818/2018, de 6 de juliol, sobre mesures per a la reducció de les emissions nacionals de determinats contaminants atmosfèrics, donant compliment al Conveni de contaminació atmosfèrica transfronterera a gran distància (Conveni LRTAP Long Range Transboundary Air Pollution), al Protocol de Gotemburg, a la Directiva de sostres nacionals d'emissió de determinats contaminants, entre d'altres, i actualitzant la regulació del Sistema Espanyol d'Inventari i Projeccions d'Emissions a l'Atmosfera (SEI).

Els contaminants atmosfèrics i la periodicitat d'informació a la Comissió europea s'adjunten als quadres A, B, C i D de l'annex I indicats a l'article 11 del Reial decret 818/2018, sobre Inventarios y proyecciones nacionales de emisiones de contaminantes atmosféricos e informes sobre los inventarios.

L’elaboració de l’inventari s’ajusta als principis de la metodologia EMEP/CORINAIR-IPCC (European Monitoring and Evaluation Programme/Core Inventory of Air emissions) i es presenta d’acord amb la nomenclatura SNAP (Selected Nomenclature for sources of Air Pollutants). La nomenclatura SNAP s’estructura en tres nivells jeràrquics: Grup, Subgrup, Activitat.

  • El nivell superior, Grup, consta d’11 divisions que reflecteixen les grans categories d’activitats antropogèniques i naturals.
  • El nivell mitjà, Subgrup, reflecteix l’estructura de les activitats emissores d’acord amb les seves especificacions tecnològiques i socioeconòmiques.
  • El nivell més desagregat, Activitat, inclou les activitats elementals i les d’alguns subgrups que no apareixen desagregats en activitats.

A més, es presenten les dades d'emissions de gasos d'efecte hivernacle amb la nomenclatura CRT (Common Reporting Tables) que és el format adoptat per informar els organismes internacionals sobre les emissions de gasos d'efecte hivernacle. Aquesta presentació en format CRT s'elabora a partir de les dades detallades de l'inventari SNAP i només s'inclouen els sis gasos o grups de composts d'efecte hivernacle presentant les dades en unitats de CO2 equivalent. També s'utilitza l'anomenada nomenclatura NFR (Nomenclature for Reporting).

PDF Correspondència nomenclatures SNAP - CRT

 

 

Descarrega els inventaris de les Illes Balears


Fulla de Càlcul ods Emissions gasos contaminants Balears 1990-2023 SNAP

Fulla de Càlcul ods Emissions GEH Balears 1990-2023 CRT

Fulla de Càlcul ods Emissions contaminants Balears 1990-2023 NRF

Fulla de Càlcul ods Resum de sèrie temporal de contaminants SNAP

 

Gasos amb efecte d'hivernacle


La realització d'inventaris d'emissions resulta fonamental per poder establir polítiques de mitigació, ja que en aquests es dóna informació de la quantitat de tones dels diferents gasos d'efecte hivernacle (GEH) emesos i desagregats en sectors.

Les substàncies que contribueixen a l'efecte hivernacle són diverses: el vapor d'aigua, l'ozó, el diòxid de carboni (CO2), el metà (CH4), l'òxid nitrós (N2O), l'hexafluorur de sofre (SF6), els halocarbons, així com partícules suspeses en l'atmosfera.

No obstant, els gasos d'efecte hivernacle el control del qual s'ha marcat la comunitat internacional en la Convenció de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic i en el protocol de Kyoto són: CO2, CH4, N2O, SF6, i halocarbons. Aquests són també els que es consideren a la Llei 1/2005 per la qual es regula el Règim de comerç de drets d'emissió dels gasos amb efecte d'hivernacle.

    

Serie 1990-2023

 

Serie 1990-2023

 

 

 

Gasos acidificants


Els gasos acidificants són els que contribueixen a l'acidificació del medi ambient, especialment dels ecosistemes i la pluja. Els principals gasos acidificants són el diòxid de sofre (SO2), els òxids de nitrogen (NOx) i l'amoníac (NH3). Aquests gasos, en entrar en contacte amb l'aigua de pluja, poden formar àcids que causen danys a la salut, els ecosistemes, els materials i la construcció.

Serie 1990-2023

 

  

Gasos precursors d'ozó


Els gasos precursors de l'ozó són aquells que, en reaccionar a l'atmosfera, contribueixen a la formació. Els principals són els òxids de nitrogen (NOx), els compostos orgànics volàtils (COV), el metà (CH4) i el monòxid de carboni (CO). Aquests gasos, en ser emesos i reaccionar en presència de llum solar, poden formar ozó a nivell del terra.

Serie 1990-2023

 

 

L'inventari d'emissions de les Illes Balears desglossat per illes


La Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica fixa uns objectius que, segons indica l'article 16, el Pla de Transició Energètica i Canvi Climàtic ha de territorialitzar. Per aquest motiu, aquest apartat es presenten els inventaris desglossats per illes. Aquests inventaris s'han obtingut a partir dels inventaris proporcionats pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic als quals se'ls hi han aplicat diferents factors de repartiment per les diferents illes: població resident i població flotant, consums i producció energètica, generació de residus, places turístiques, producció ramadera, etc., amb l'excepció dels grups 2 i 3, Plantes de combustió no industrial i Plantes de combustió industrial, respectivament, que s'han calculat a partir dels consums reals de combustibles.

Arxiu Compres  Inventaris d'emissions desglossats per illes: 1990, 2005, 2017-2021

 

 

Inventari de referència d’emissions (IRE) associat al Pacte de Batles i Batlesses


L'Inventari d'Emissions de Referència és un càlcul de la quantitat de CO2 emesa en el territori del signant del Pacte durant un any que es pren com a referencia (any 2005). Permet identificar les principals fonts d'emissions de CO2 i el seu respectiu potencial de reducció. Per a la seva elaboració existeixen eines basades en fulls de càlcul que es poden adaptar a cada territori i que hauran de ser validats.

Podeu accedir als inventaris d'emissions IRE actualment disponsibles al següent enllaç:

Pàgina Web Inventaris IRE