Evolució i projecció de factors exògens
Existeixen unes certes variables macroeconòmiques que s'han de tenir en compte per a elaborar les projeccions climàtiques. Aquest conjunt de variables considerades exògenes, són variables que no és possible controlar, però que incideixen d'una manera o una altra en les prospeccions emissores de gasos d'efecte d'hivernacle.
En l'àmbit econòmic la variable exògena de major importància és l'evolució del PIB.
Gràfica 1. Evolució del PIB de les Illes Balears. Font: elaboració pròpiaDes de l'any 2000 fins a l'any 2008 es pot observar una tendència de creixement del PIB a les Illes Balears. A partir de l'any 2009 a causa de la crisi econòmica que va travessar el país, el PIB nacional i el balear van presentar una variació negativa fins a l'any 2014 quan es comença a avançar cap a una recuperació econòmica que culmina l'any 2019. L'any 2020, malgrat ser una dada actualment en avanç d'estimació, s'observa un decreixement importantíssim marcat per la pandèmia que s'allarga fins al moment actual, derivada de la malaltia causada pel virus COVID-19.
Malgrat la incertesa del moment actual, és necessari realitzar estimacions que permetin obtenir la projecció del PIB a les Illes Balears.
D'acord amb les previsions de l'increment del PIB establertes pel govern i publicades en el document “Actualització Programa d'Estabilitat 2021-2024”, d'abril de 2021. Per al període comprès entre 2025 i 2027 s'ha considerat un increment de PIB constant i igual a l'establert per a l'any 2024:
Taula 1. Previsió d’evolució del PIB nacional consideratD'altra banda, la informació que recull el Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima (PNIEC) publicat al març de 2020 pel Ministeri de Transició Ecològica i l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi Energètic, utilitza com a base la dada de la taxa de creixement anual del PIB potencial (%) contemplada en l'informe de la Comissió Europea: “The 2018 Ageing Report: Economic and Budgetary Projections for the EU Member States (2016-2070)”.
Les projeccions de la taxa de creixement anual del PIB potencial per a Espanya en l'escenari de referència durant el període 2016-70 farà una mitjana de 0,8% fins a 2020, elevant-se lleugerament posteriorment al 1,2% durant 2021-40 abans d'augmentar gradualment al 1,4% en la dècada de 2050, i al 2% en la dècada dels 60, on s'espera que romangui fins a 2070. Com a resultat, creixement anual mitjà del PIB potencial per a 2016-70 es projecta en 1,5%.
Taula 2. Taxa de creixement anual del PIB potencialAmb aquestes premisses, considerant l'escenari més conservador possible, es mostren els resultats obtinguts per a les Illes Balears:
Taula 3. Projecció del PIB d’Espanya i de les Illes BalearsAquest escenari preveu un creixement del PIB en la dècada 2020-2033 d'un 31,5% el que suposa una variació interanual positiva de 2,14%.
Pel que fa a la població, les illes compten amb un total d'1.173.008 habitants, a dia 1 de gener de 2021, la qual cosa representa el 2,47% respecte al nombre total d'habitants d'Espanya.
Gràfica 2. Evolució de la població de les Illes Balears. Font: elaboració pròpiaA continuació, es calcula la projecció de població considerant l'escenari de creixement del CES (Consell Econòmic i Social de les Illes Balears) i l'escenari de creixement publicat per l'INE en la seva nota de premsa més recent Projeccions de Població 2022-2072, del 13 d'Octubre de 2022, que és bastant més desenvolupista. També s’ha tingut en compte per a dur a terme les anteriors projeccions del PIB, la qual cosa garanteix una coherència de les dades.
Taula 4. Projecció de la població d’Espanya i de les Illes BalearsEs projecta que la grandària total de la població de les Illes Balears augmentarà en la dècada 2022-2032 un 16% el que suposa una variació interanual positiva d'un 1,5%. La població d'Espanya es preveu que augmenti de 46,4 milions en 2016 a 52,3 milions en 2042, i continuï augmentant progressivament fins a aconseguir els 52,9 milions en 2072.
Gràfica 3. Projecció de la població de les Illes Balears segons el CES. Font: elaboració pròpiaAltres factors exògens considerats han estat:
- Els preus internacionals dels combustibles fòssils:
El preu de l'energia de la UE depèn d'una sèrie de diferents factors relatius a l'oferta i la demanda, inclosa la situació geopolítica, la combinació energètica nacional, la diversificació de les importacions, els costos de xarxa, els costos de la protecció mediambiental, les condicions meteorològiques adverses o els nivells impositius i fiscals.
Per a analitzar sistema energètic balear com a part d'aquest sistema energètic nacional es considerar uns valors de les variables de partida recomanats per la Comissió Europea, de la mateixa forma que s'estableix en el PNIEC.
Taula 5. Preus internacionals dels combustibles fòssils- Els preus dels drets d’emissions:
En el cas dels drets d'emissió de CO2 comercialitzats en el sistema de mercat europeu s'han utilitzat els paràmetres recomanats per la Comissió Europea establits en el PNIEC.
Taula 6. Preus dels drets d'emissions- Desenvolupament de noves tecnologies energètiques:
L'evolució de les tecnologies afecta a tres vertents relacionades amb la demanda energètica:
Taula 7. Impacte de les noves tecnologiesDonada la incertesa de la situació actual és molt difícil realitzar una previsió precisa de les noves tecnologies que podran desenvolupar-se de manera satisfactòria, i que tinguin una influència significativa en la contenció de la demanda amb un horitzó 2033.