Factors de risc i proves de detecció precoç de la hipoacúsia neonatal
De cada 1.000 naixements, 2 o 3 nadons tindran problemes d’audició.
Hi ha factors de risc que augmenten molt la possibilitat de patir una sordesa en néixer (6-8 nadons per cada 100 naixements).
FACTORS DE RISC
Són totes les causes que poden afavorir l’aparició d’una sordesa en el nadó:
- Antecedents de sordesa permanent infantil en familiars consanguinis del nadó (germans, pares, padrins, germans dels pares, cosins i germans dels padrins).
- Xifres molt elevades de bilirubina en el nadó.
- Estada en la Unitat de Cures Intensives Neonatals (UCIN) de 5 dies o més.
- Infecció materna durant l’embaràs que pot afectar l’infant: toxoplasmosi, rubèola, citomegalovirus, herpes o sífilis.
- Medicació ototòxica: medicaments amb capacitat de danyar les estructures de l’orella interna i que poden produir una disminució de l’audició, com ara:
- Antibiòtics: gentamicina, vancomicina, tobramicina, amikacina.
- Diürètics: furosemida, àcid etacrínic.
- Malformacions craniofacials: del pavelló auricular, del conducte auditiu, dels llavis (llavi leporí) i paladar.
- Malalties genètiques poc freqüents que poden cursar amb hipoacúsia, com per exemple les síndromes de Waardenburg, d’Alport, Branquio-Oto-Renal, CHARGE...
- Malalties infeccioses que pateixi el nadó, després del naixement i que puguin produir sordesa com la meningitis bacteriana i vírica.
PROVES DE DETECCIÓ
Aquestes proves són senzilles, ràpides i indolores. Per fer-les és necessari que el nadó estigui tranquil o dormit. Hi ha dos tipus de proves:
OTOEMISSIONS ACÚSTIQUES (OEA) | POTENCIALS EVOCATS AUDITIUS (PEATCa) |
Aquesta prova consisteix a col·locar un petit adaptador a l’orella de nadó, a través del qual s’emeten uns sons i es recull la resposta generada per la part interna de l’orella (cèl·lules ciliades externes).
|
Aquesta prova consisteix a col·locar uns auriculars al nadó, a través dels quals s’envien uns estímuls sonors, mentre uns petits elèctrodes recullen la resposta, que és l’activitat elèctrica produïda en les diferents parts de la via auditiva (còclea, nervi auditiu i tronc cerebral).
|
Ampliar imatge | Ampliar imatge |
Es faran els potencials evocats auditius automàtics (PEATCa) als nadons en els casos següents:
- Estada a la Unitat de Cures Intensives Neonatals (UCIN) de 5 dies o més.
- Valors de bilirubina molt alts.
- Meningitis bacteriana i vírica.
- Infecció congénita per citomegalovirus, toxoplasmosi, rubèola, sífilis i herpes.
- Nadons que no han superat el cribratge amb otoemissions acústiques (OEA).
CONSIDERACIONS | |
Els nadons que hagin estat a l’UCIN 5 dies o més i/o hagin tengut valors de bilirubina molt alts i/o hagin tengut una meningitis i/o una infecció congènita, tenen més risc d’afectació del nervi auditiu, per la qual cosa només se’ls faran els potencials evocats auditius automàtics (PEATCa). | |
Als nadons que hagin rebut medicació ototòxica, se’ls repetiran les otoemissions acústiques deu dies després d’acabar el tractament pel risc de dany a l’oïda. | |
Als nadons amb factors de risc de desenvolupar una sordesa d’aparició tardana (per antecedents de sordesa familiar infantil, infecció gestacional o algunes malalties poc freqüents), se’ls farà un seguiment auditiu fins als 24 mesos de vida i fins als 6 anys en els casos d'infecció per Citomegalovirus. |