Audífons i implants coclears
Audífons
Els audiòfons són uns aparells electroacústics que funcionen amb piles o bateries que capten els sons de l’entorn (renou, música...) i la parla a través d’un micròfon; els processa i amplifica amb l’objectiu d’emetre’ls de tal manera que puguin ser percebuts millor per la persona que els du, i s’ajusten a la pèrdua auditiva.
Hi ha diferents tipus d’audiòfons i l’elecció del més apropiat depèn del tipus i grau de pèrdua auditiva i de l’edat de qui el porta.
Els infants que usen aquests dispositius s’han de fer revisions periòdiques amb l’otorrinolaringòleg per controlar la pèrdua auditiva i l’estat de l’oïda. També s’han de fer revisions amb l’audioprotètic per vigilar el funcionament de l’aparell i l’adaptació correcta a la pèrdua auditiva.
Cura de l’audiòfon:
- S’ha d’utilitzar amb cura ja que és un material fràgil i car.
- Abans d’usar-lo, cal comprovar que estigui en perfectes condicions, així com l’estat de les piles.
- El portapiles s’ha de netejar quan el nin o nina tengui tendència a suar, ja que pot provocar falsos contactes i averies.
- S’ha de retirar per dormir, per fer-se proves radiològiques (ressonància magnètica, TAC, radiografies...) i abans de passar pels arcs de seguretat que hi ha en els aeroports, les duanes, etc.
- A la nit, les piles s’han de retirar i guardar en un lloc fresc i sec. S’ha de deixar el portapiles obert perquè l’aire passi i no s’hi acumuli la humitat.
- Si no és un audiòfon resistent a l’aigua, s’ha d’evitar que entri en contacte amb líquids (piscina, platja, dutxa...) i si es banya, eixugar-lo amb un drap de cotó o un assecador en la posició d’aire fred.
- S’ha d’evitar el contacte amb alcohol, laca, colònia, etc. i mantenir-lo allunyat d’animals domèstics.
- Si produeix xiulets i sons (acoblament), s’ha de comprovar el següent:
- Brutor en el motlle: s’ha de fer net amb un drap de cotó.
- Si el tub de connexió és massa rígid o està romput, s’ha de canviar.
- Possible presència d’un tap de cera: anar al metge.
- El motlle ha quedat petit per al pavelló auditiu de l’infant: visitar l’audioprotètic.
- Volum massa alt: visitar l’audioprotètic.
- Si no funciona, pot ser per:
- Pila gastada o mal col·locada.
- Motlle obturat per cera: netejar el conducte.
- Tub de connexió obturat per aigua: s’ha d’insuflar aire amb una pera; no bufar mai.
- Tub de connexió en mal estat: s’ha de canviar.
- Volum massa baix: visitar l’audioprotètic.
• Si l’infant diu que no hi sent i l’aparell funciona, cal visitar el metge per la possibilitat de mucositat, cera, canvis en l’audició, etc.
• En cas de viatjar en avió, no és necessari desconnectar-los, ja que no interfereixen amb els aparells tot i que no es pot usar cap extra, com per exemple la connexió amb el telèfon mòbil.
El Servei de Salut de les Illes Balears disposa d’ajudes per a la compra d’audiòfons, que es recullen en el Decret 41/2009, de 26 de juny de 2009 i l’annex del dia 25 de maig de 2019. Són per a infants i al·lots, fins a l’edat de 26 anys, afectats per un dèficit auditiu permanent d’ambdues oïdes, sense possibilitat d’altres tractaments i que la pèrdua auditiva sigui superior a 40 dB en l’oïda millor. Poden accedir a aquestes ajudes tots els infants i al·lots amb prescripció mèdica de l’especialista. Les prestacions econòmiques oscil·len, segons el tipus d’aparell, entre els 1.200 i els 1.500 € per a un audiòfon, amb un període de renovació a partir de 48 o 60 mesos, i en el cas dels motlles adaptadors, la subvenció és entre els 33 i els 121 € per motlle, amb un termini de renovació des de 24 mesos.
Implants coclears
Els implants coclears són pròtesis auditives que consten d’una part interna i una altra externa. La interna es col·loca a través d’una intervenció quirúrgica.
L’implant coclear transforma el so en senyals elèctrics (fa les funcions de l’oïda interna) i les envia a la zona auditiva del cervell a través de la via auditiva. Està indicat per a sordeses neurosensorials profundes i algunes de severes que no obtinguin beneficis amb els audiòfons.
Cures de l’implant coclear:
- No se n’ha de colpejar la part externa, s’ha de tenir cura amb el cablejat (no doblegar-lo) i revisar les piles. De vegades, s’haurà de llevar la part externa de l’implant per evitar que es faci malbé, com per exemple en esports de contacte.
- La ressonància magnètica el pot danyar, per la qual cosa és necessari informar-ne el metge de la presència.
- Els arcs de metalls (aeroports, supermercats i grans superfícies) poden fer malbé l’aparell, per lo qual cosa és important que l’infant passi sense.
- La part externa s’ha de retirar per dormir i en el cas que no sigui resistent a l’aigua, per banyar-se també.
- Si no és resistent a l’aigua, s’ha d’evitar que entri en contacte amb líquids (piscina, platja, dutxa...) i si es banya, eixugar-lo amb un drap de cotó o un assecador en la posició d’aire fred.