29 juny 2022 <10aL>Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

El Govern obre el procés de participació ciutadana en el Pla de Transició Energètica i Canvi Climàtic als veïnats i veïnades de Sant Francesc Xavier NNota Informativa

El Govern obre el procés de participació ciutadana en el Pla de Transició Energètica i Canvi Climàtic als veïnats i veïnades de Sant Francesc Xavier

La Vicepresidència ha presentat l’esborrany del Pla als veïnats i veïnades del municipi formenterenc amb l’objectiu de recollir les demandes que ajudin a establir el marc que doni compliment a la Llei de canvi climàtic i transició energètica

El Govern ha explicat aquest dimecres a Sant Francesc Xavier (Formentera) l’esborrany del Pla de Transició Energètica i Canvi Climàtic que està confeccionant per tal de poder donar forma al full de ruta de desplegament de la Llei de canvi climàtic i transició energètica.

Amb aquesta trobada s’ha continuat amb el procés de participació ciutadana al Pla impulsat des de la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica per diversos municipis de les Illes Balears. Cal recordar que la ruta per municipis es va iniciar aquest dilluns al municipi d’Artà (Mallorca) i té com a objectiu que la ciutadania hi pugui participar en la confecció amb aportacions de primera mà.

La ruta té previst continuar aquest dijous dia 30 de juny a Alaior (Menorca). Tots els actes tenen previst començar a les 19.00 hores. La reunió de Sant Francesc Xavier s’ha dut a terme a la sala de plens del Centre de Dia, i la d’Alaior al Centre Bit del municipi. Aquells que hi vulguin assistir han de confirmar l’assistència a info@energia.caib.es.

Objectiu de la ruta

Amb aquestes reunions amb la ciutadania, continua el procés de participació que el Govern ha iniciat en les darreres setmanes amb els diferents col·lectius implicats en la transició energètica i en la lluita i adaptació al canvi climàtic. Cal apuntar que el vicepresident Yllanes, junt amb el director general Pep Malagrava, han mantingut reunions amb el comitè d’experts de les Illes Balearsrepresentants del sector empresarial, el sector agrícola, els sindicats, el sector elèctric, el sector nàutic i pesquer, el sector de recerca i les entitats ecologistes. Així mateix, tant el vicepresident Yllanes com el director general d’Energia i Canvi Climàtic tenen previst reunir-se en els propers dies amb els partits polítics de les Illes Balears.

L’objectiu d’aquestes reunions és poder conformar el full de ruta de les Illes quant al desplegament ampli de la Llei, ja que aquest Pla ha d’establir un marc transversal d’orientació i planificació dels objectius, les polítiques i les accions per complir amb la Llei de canvi climàtic i transició energètica, així com accelerar en la reducció d’un 40 % les emissions contaminants a les Illes Balears fins al 2030.

El Pla de Transició Energètica i Canvi Climàtic

El Pla de Transició Energètica i Canvi Climàtic té com a objectiu que per a l’any 2023 les Illes Balears tenguin les bases per a un model econòmic sostenible, descarbonitzat i resilient al canvi climàtic, fet que permetrà un creixement socialment just, intel·ligent i democràtic. Així, aquest Pla pretén donar forma a la planificació de la política de transició energètica i canvi climàtic balear, de manera que es pugui donar compliment als compromisos que emanen de la Llei de canvi climàtic i transició energètica de les Illes Balears.

L’esborrany del Pla de Transició Energètica i Canvi Climàtic ja va ser presentat al Consell Balear del Clima el passat 12 de maig i ha de preveure les mesures necessàries per a la reducció de gasos amb efecte d’hivernacle respecte al 1990 i avançar cap a la major autosuficiència energètica en reduir el consum primari d’energia respecte al 2005, així com ampliar la potència de les energies renovables a les Illes Balears i assegurar l’adaptació del territori i dels sectors econòmics de les Illes Balears als impactes del canvi climàtic.

Segons aquest Pla, el primer objectiu és reduir les emissions un 40 % el 2030 per arribar a la neutralitat climàtica l’any 2050. Així mateix, la reducció del consum primari ha d’abaixar un 26 % el 2030 i fins a un 40 % el 2050. D’altra banda, el Pla preveu quotes quinquennals de penetració d’energies renovables, per tecnologies, a fi d’assolir progressivament els objectius següents, definits com a proporció de l’energia final consumida en el territori balear: el 35 % per al 2030 i el 100 % per al 2050. Aquests objectius s’han d’ajustar a les particularitats de cada illa.

Podeu trobar tota la informació del Pla de Transició Energètica de les Illes Balears en l’enllaç següent.