26 setembre 2024 Conselleria de Presidència i Administracions Públiques

Govern, entitats locals i consells exploren estendre l'àmbit d'aplicació de la futura Llei de Govern Obert a totes les administracions de les illes NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges

Govern, entitats locals i consells exploren estendre l'àmbit d'aplicació de la futura Llei de Govern Obert a totes les administracions de les illes

La directora general de Coordinació i Transparència ha indicat que aquesta extensió permetria treballar en un model propi de govern obert per a l'arxipèlag

La directora general de Coordinació i Transparència, Helena Rubí, s'ha reunit avui amb representants de la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB) i dels consells insulars per presentar la iniciativa del Govern, a través de la Conselleria de Presidència i Administracions Públiques, d'elaborar un avantprojecte de llei de govern obert, integritat i qualitat dels serveis. En aquesta trobada, s'ha explorat la possibilitat que aquestes institucions s'integrin en l'àmbit d'aplicació de la futura normativa, si així ho decideixen.

A la reunió han participat, en representació del Consell de Mallorca, Josep Cerdà i Carmen Ripoll, directors insulars de Modernització, Transparència i Innovació, i de Joventut i Participació, respectivament; Antoni Benlloch, secretari general, Paula Baltasar, secretària adjunta de la institució, i Catalina Ramon, cap de l'Oficina tècnica de transformació digital. Per part del Consell de Menorca ha assistit Maria Antònia Altavull, consellera executiva d'Economia i Serveis Generals. Pel que fa al Consell d'Eivissa, han participat Marilina Ribas, consellera executiva del Parc Insular de Serveis, Joventut i Participació Ciutadana; i José Ignació Andrés, conseller executiu de Gestió Ambiental, Sostenibilitat, Innovació i Transparència. També ha estat present a la reunió el president de la FELIB, Jaume Ferriol. Per la seva banda, Formentera ha excusat la seva presència.

Durant la trobada, la directora general i el seu equip han detallat les àrees que regularà la futura llei —transparència, participació ciutadana i integritat— i han explicat com aquestes mesures es podrien aplicar també als consells insulars i entitats locals, tot respectant-ne l'autonomia, les singularitats i la normativa bàsica estatal que els és aplicable. La nova norma també pretén establir un marc general de qualitat dels serveis i d'avaluació de polítiques públiques, encara que inicialment només s'aplicaria al Govern de les Illes Balears.

La directora ha destacat que incloure totes les administracions de les Illes en l'àmbit de la llei no només permetria unificar criteris, sinó també desenvolupar un model de govern obert propi, adaptat a les particularitats de l'arxipèlag balear, com ja han fet altres comunitats autònomes en els territoris respectius.

Actualment, la iniciativa per elaborar l'avantprojecte de llei es troba en fase de consulta prèvia, on es convida ciutadans, associacions, empreses i institucions a participar activament aportant les seves opinions i propostes a través d'aquest enllaç:

https://www.caib.es/sites/participacio/ca/n/avantprojecte_de_llei_de_govern_obert_integritat_i_qualitat_dels_serveis_pablics_0/

L'objectiu d'aquest avantprojecte és unificar en un únic text legal tota la regulació existent, ara dispersa en diverses normes; actualitzar-la i adaptar-la a la normativa bàsica vigent.