S’ha de configurar com una eina per guiar de manera integral i estratègica la gestió de les inversions, i afavorir una assignació eficient dels recursos
El document tindrà tres eixos clau que definiran les línies estratègiques: la competitivitat, el desenvolupament sostenible, i la cohesió i igualtat
El Consell de Govern, a proposta de la Conselleria d’Economia, Hisenda i Innovació, ha aprovat les línies mestres per elaborar el Marc Estratègic d’Inversions Illes Balears 2030 (MEIIB30), que substituirà el Pla Estratègic Autonòmic aprovat pel Consell de Govern el 4 d’abril de 2021. El document pretén ser una eina per prioritzar i seleccionar inversions, que també permetrà fer-ne el seguiment i l’avaluació, i que afavorirà una assignació eficient dels recursos financers i l’execució sostenible del pressupost. Aquest enfocament reforça la vocació d’eina de planificació d’inversions per a una pluralitat de fonts de finançament i amplia l’àmbit del pla estratègic previst a la normativa aprovada per a la gestió dels fons europeus Next Generation.
El document base del nou MEIIB30 elaborat es va sotmetre el mes de juny, en primer lloc, a la consideració de les conselleries i ens del sector públic instrumental, i posteriorment es va presentar als agents econòmics i socials (sindicats, patronals i altres entitats) i a la resta d’administracions públiques de les Illes Balears, i es va obrir un termini perquè també hi fessin les aportacions que considerassin oportunes.
L’Oficina de Planificació i Coordinació d’Inversions Estratègiques de la Direcció General de Fons Europeus elaborarà el MEIIB30 a partir de les línies mestres aprovades avui, i actualitzarà la relació de projectes declarats estratègics.
Una estructura de tres nivells
L’estructura del MEIIB té tres nivells: eixos clau i prioritats transversals, línies estratègiques i àmbits, i objectius específics. Primerament, els eixos clau són els pilars i a partir dels quals es defineixen les línies estratègiques. Els eixos clau són: Competitivitat, Desenvolupament sostenible, i Cohesió i igualtat.
Les prioritats transversals són els principis que s’han de seguir en el desenvolupament dels projectes d’inversions estratègiques per assegurar que són coherents i estan alineats amb els valors i les metes generals. Són les següents: Centrats en les persones, Transició digital, Gestió eficient i transparent, i Economia blava.
Cada eix clau té assignada una o diverses línies estratègiques principals, que són les següents: Impuls i diversificació econòmica, Tecnologia i societat del coneixement, Economia circular i energies renovables i eficients, Gestió hídrica sostenible i intel·ligent, Inclusió social i igualtat d’oportunitats, Entorns saludables i sostenibles, i Administració àgil i pròxima.
Els àmbits es plantegen com unes etiquetes per identificar els projectes segons l’àrea temàtica o competencial, i són: Turisme; Treball; Empresa i autònoms; Sector primari i alimentació; Economia i hisenda; Innovació i tecnologia; Recerca i transferència del coneixement; Govern obert; Seguretat i emergències; Acció exterior i cooperació; Cultura; Esport; Salut i benestar; Serveis socials i dependència; Igualtat; Infància, joventut i famílies; Educació; Habitatge; Mobilitat; Medi ambient; Energia i canvi climàtic; Residus i Cicle de l’aigua.
Finalment, el tercer nivell està constituït per objectius específics, que són les directrius de polítiques públiques que donen lloc a actuacions i projectes estratègics específics que cada àrea de govern ha de desplegar. Les actuacions i els projectes estratègics que es plantegin han de respondre als objectius que es defineixin.