LOGO CAIB
28 febrer 2024 Conselleria de Presidència i Administracions Públiques

La presidenta Prohens clausura el 25è Ple de les Cases Balears a l’Exterior

Foto de noticia


La presidenta del Govern, Margalida Prohens, ha clausurat avui horabaixa el 25è Ple de les Cases Balears al’Exterior, celebrat a l’Arxiu del Regne de Mallorca, i que ha comptat amb representants de 21 de les 22 cases existents. El Ple, que ha començat a les 9 del matí, ha estat presidit per la consellera de Presidència i Administracions Públiques, Antònia Maria Estarellas, qui ha destacat el fet que enguany hagi coincidit, per primer cop, amb la programació del Dia de les Illes Balears. A la seva intervenció, Prohens ha assegurat que els presents “representau sense cap dubte com ningú” què és ser balear, pregunta sobre la qual pivota el lema del Dia de les Illes Balears “Som el que estimam – Estimam el que som”. Així ha afegit que “som aquest poble que no oblida les seves arrels ni la seva història, que des de la distància viu amb nostàlgia el record dels nostres racons, pobles, paratges, platges i també aquesta mar mediterrània que ens defineix com poble”.

La presidenta del Govern ha apuntat que “és una alegria tenir-vos aquí celebrant aquest congrés de les Cases Balears a l'Exterior que ens permet consolidar, amb aquesta xarxa, la presència de les nostres illes a tot el món i que permet que a tants racons del món bategui amb força el cor d’aquestes illes”.

Per tant, ha afegit, “celebram aquest sentiment que vosaltres viviu cada dia tan lluny d'aquesta terra però com una part imprescinidible d'ella, com una part d'aquesta gent, com a hereus també d’un tresor de cultura i de tradicions que ens defineix com a poble i que contesta a la pregunta ‘què som’?”.

Per això, ha animat als representants de les Cases Balears a l’Exterior a continuar “treballant junts amb les possibilitats que ens donen les noves tecnologies per a estar més a prop que mai , perquè pugueu continuar dient orgullosos des de la llunyania que sou el que sou: ciutadans de les Illes Balears”.

Conèixer el Dia de les Illes Balears

Per la seva part, la consellera Estarellas ha destacat que “l’aposta d’aquest Govern era que les Cases Balears a l’Exterior, coincidint amb el 25è aniversari del Ple, poguessin venir a casa seva a conèixer el que realment suposa per a tots els illencs celebrar el Dia de les Illes Balears, una festivitat que ells a la llunyania celebren sempre a les seves respectives cases. Per això era molt important dur-los aquí“.

L’acte, que ha comptat també amb la presència de la directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Xesca Ramis, ha permès al Govern presentar el pla d’actuacions del 2024-2027 del Govern dirigit a les Cases Balears a l’Exterior i conèixer de primera mà quines són les seves impressions i principals necessitats a l’hora de millorar el seu funcionament i garantir la seva supervivència.

Així, Estarellas ha apuntat que la finalitat d’aquesta reunió és “conèixer com està cada una de les cases i com poden fer les seves activitats de promoció cultural del que són les nostres Illes i, d’una altra banda, donar-los a conèixer els nostres projectes de desenvolupament de la llei 7/2023, que reforma tot el que envolta les Cases Balears a l’Exterior com el seu funcionament, el reglament o la ciutadania, i posar-nos a la seva disposició perquè puguin millorar les seves activitats quotidianes“.

Sobre aquest aspecte ha manifestat que la principal demanda sempre “és que donem suport als projectes que poden donar-los supervivència perquè els relleus generacionals són difícils, les emigracions es van oblidant perquè ja són segones i terceres generacions, i ens demanen que estiguem al seu costat perquè puguin continuar fent feina“.

Entre les principals línies d’actuació del Govern anunciades avui al Ple destaquen la continuïtat de les convocatòries de subvencions per finançar les activitats i manteniment de les cases; proporcionar els recursos tecnològics per a l’aprenentatge del català mitjançant cursos online, o la implantació d’un programa de beques per a facilitar que els joves descendents de ciutadans d’origen balear puguin fer feina a les Illes per reforçar les arrels i garantir el relleu generacional de les comunitats balears a l’exterior.

El Ple ha finalitzat amb la projecció del documental “Fent les Amèriques: el dominicà” sobre l’emigració mallorquina a la República Dominicana, obra de Pere Salom i coproduït amb IB3.

Els representants de les Cases Balears aprofitaran la seva estada a les Illes per assistir al lliurament dels Premis Ramon Llull i la Medalla d’Or de la CAIB i, també, per gaudir de les celebracions previstes el dia 1 de març, quan se celebra la festa oficial de la nostra comunitat autònoma.