24 març 2023 <10aL>Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

El Govern obrirà sis oficines de dinamització per a la transició energètica a les Illes Balears per tal d’assessorar, acompanyar i sensibilitzar tots els sectors en aquesta matèria

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat


El Govern de les Illes Balears obrirà abans de juny un total de sis oficines de dinamització per a la transició energètica a les Illes Balears per tal d’assessorar, acompanyar i sensibilitzar particulars, empreses i administracions públiques en aquesta matèria, i poder així complir amb un major grau d’implicació ciutadana en matèria de transició energètica i lluita contra el canvi climàtic.

Així ho ha explicat aquest divendres en roda de premsa el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, qui ha informat que tres d’aquestes oficines de dinamització per a la transició energètica es trobaran a Mallorca (concretament a Palma, Inca i Manacor), i les altres a la resta d’illes: Menorca (ubicada a Ciutadella), Eivissa (a Vila) i Formentera.

«Amb aquests espais es pretén estimular un canvi social i cultural profund i maximitzar l’aprofitament dels fons existents, així com catalitzar el desenvolupament de projectes», ha expressat el vicepresident, al temps que ha destacat que aquestes oficines es podran desenvolupar «gràcies als Fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència en matèria de transició energètica, dins el marc del Pla d’Inversions per a la Transició Energètica de les Illes Balears (PITEIB) i preveu incorporar 30 persones amb diferents formacions, el que suposa generar nous llocs de treball».

Per la seva banda, el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha explicat que dels 233 milions d’euros dels que consta el PITEIB, un total de 6,5 milions aniran destinats a la posada en marxa d’aquestes oficines. «El programa d’impuls d’aquestes oficines de dinamització preveu un total de tres grans línies d’actuacions, centrades en el suport a les entitats locals, a la ciutadania i a les empreses, així com l’organització d’activitats de dinamització i creació de continguts. Esperam que aquestes oficines ajudin a seguir impulsant una transició energètica justa i participativa, i que complementin tot el treball que s’està duent a terme des de la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic i des de l’Institut Balear de l’Energia. A més, preveiem que un cop finalitzi el període d’aquest finançament, previst per al 2026, es mantenguin aquestes oficines amb pressupost propi, perquè creiem que la millor eina en la transició energètica és el compromís de la ciutadania».

Les oficines de dinamització

El Pla de Transició Energètica de les Illes Balears (PITEIB) preveu la creació d’una xarxa d’oficines de dinamització per a la transició energètica amb l’objectiu de dinamitzar tota la ciutadania i sectors empresarials per involucrar-los en aquest repte. Aquestes oficines també tindran un caràcter itinerant dins els seus espais geogràfics amb oficines mòbils per facilitar així arribar a tots els municipis.

Dins aquest Pla específic que tenen les Illes s’hi estableix un programa dotat amb 6,5 milions d’euros per finançar aquestes oficines fins al 2026. Segons estableix el PITEIB, aquestes oficines han d’elaborar materials i continguts digitals que contribueixin a sensibilitzar en matèria de transició energètica, a més de proporcionar informació general en relació amb qüestions energètiques com la factura elèctrica, els procediments per instal·lar autoconsum, la mobilitat elèctrica, exemples de bones pràctiques, etc. Aquests materials han d’estar adaptats a diferents tipologies de públic com els sectors empresarials, ciutadania en general, escoles, administracions públiques, etc.

A més, es prestarà servei presencial i telemàtic a la ciutadania i al teixit empresarial, i es farà un acompanyament d’ajuntaments en la identificació de projectes, impuls i presentació de subvencions. D’altra banda, impulsaran el desenvolupament d’una tasca proactiva en la sensibilització i informació a través de l’organització d’esdeveniments, l’elaboració de materials i la seva difusió.

Ubicació i gestió

Mallorca disposarà de tres oficines. Una d’elles situada a Palma, al Carrer Indústria. Una altra, a Manacor, al Carrer Escolà Pocoví, i finalment una altra a Inca, al Carrer Paraires.

L’oficina de Menorca estarà situada al Carrer Sud de Ciutadella, mentre que la d’Eivissa estarà al carrer Castella de Vila i la de Formentera a Carrer Roca Plana.

El funcionament de les oficines es realitzarà mitjançant una encomana de gestió des de l’Institut Balear de l’Energia (IBE) a TRAGSA, un mitjà empresarial públic que dona suport a les administracions. Amb l’obertura d’aquestes oficines es preveu incorporar 30 persones amb diferents formacions.