12 d’abril 2024 Conselleria de Salut

La consellera de Salut, Manuela García, visita el nou espai formatiu d’atenció primària

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat


La consellera de Salut, Manuela García, ha visitat avui, Dia Nacional de l’Atenció Primària, el nou espai formatiu d’atenció primària de Mallorca, ubicat al polígon de Can Valero, Palma. L’han acompanyada el director general del Servei de Salut, Javier Ureña, i el gerent d’Atenció Primària de Mallorca, Carlos Raduán.

La creació d’aquest espai destinat als professionals de l’atenció primària és una aposta per millorar-ne la capacitat resolutiva, amb l’oferta general de cursos i també amb la dotació de nous equips per al diagnòstic i la formació continuada necessària per integrar el seu maneig en la pràctica clínica diària.

El nou espai formatiu disposa de tres aules. Per una banda hi ha una aula multifuncional amb espais docents equipats i d’altres on se simulen consultes i també una aula específica on s’imparteix formació en ecografia, amb set estacions ecogràfiques dotades cadascuna amb una llitera i ecògraf. En el cas de l’ecografia clínica es tracta d’una formació en la qual les Illes Balears són pioneres en l’àmbit estatal; és molt innovadora i suposa un salt qualitatiu en la millora de la capacitat resolutiva d’atenció primària amb un mínim d’un ecògraf en funcionament per cada centre de salut. Per una altra banda, hi ha una tercera sala que acollirà la futura aula de simulació amb observadors, control i simulació.

Aquest gran espai permet ampliar l’oferta formativa d’atenció primària. De fet, al llarg de 2023 s’hi ha impartit formació a 439 professionals d’atenció primària. Els cursos s’han centrat en diferents temes com ara tabaquisme, exploració física en infermeria, educació per a la salut, úlceres o diferents modalitats d’ecografia clínica —bàsica, avançada, urològica, d’esquena, tiroides, urgències o punció ecoguiada. Des del mes de gener d’enguany i fins avui s’han format un total de 245 professionals en qüestions com tallers d’atenció a la cronicitat, detecció de violència de gènere o sexualitat femenina en la consulta amb la comare, entre d’altres.  

El nou espai formatiu suposa una aposta important per la formació i la millora de la capacitat resolutiva dels professionals, una eina més per fer l’atenció primària més propera, accessible i resolutiva.