5 desembre 2022 <10aL>Conselleria d'Afers Socials i Esports

Aprovada la primera Llei de lleure educatiu per a infants i joves de les Illes Balears

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

\ És la primera vegada que se separa el lleure de la Llei de la joventut per atorgar-li la importància que té com a eina educativa
\ El text també delimita quines són les instal·lacions de lleure per diferenciar-les de les instal·lacions turístiques

 

El Parlament de les Illes Balears ha aprovat avui la primera Llei de lleure educatiu per a infants i joves de les Illes Balears, un text legislatiu que per primera vegada es deslliga de la Llei de la joventut de les Illes Balears per atorgar-li la importància que té com a eina educativa dins l’educació no formal. A més, mantenir-les juntes era incompatible amb el fet de considerar la joventut com una etapa única i plena, amb necessitats i demandes diferenciades.

«El lleure educatiu es mereix aquesta llei pròpia», ha afirmat la consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago, durant la seva intervenció en seu parlamentària. «Al nostre territori les entitats del lleure han creat espais d’aprenentatge basats en l’educació en valors i principis com el de la solidaritat, el respecte, la diversitat o la igualtat, entre d’altres. També han convertit el temps lliure en un temps educatiu i han promogut pedagogies d’exploració a l’entorn, d’ajuda als altres, de treball en equip i del joc com una eina educativa. Això és el lleure educatiu i això és el que vol recollir aquesta proposta de llei. El lleure educatiu és fonamental en el món educatiu des de l’àmbit no formal».

«Les xifres demostren la importància d’aquesta activitat i el gran ús que se’n fa per part de la ciutadania», ha dit Santiago, després d’exposar que a les Illes Balears hi ha més de 16.000 persones que tenen el títol de monitor o monitora del lleure i més de 2.000 que tenen el de director o directora. També hi ha unes 60 escoles de formació. Cada any passen més de 47.000 infants i adolescents pels equipaments de lleure (siguin albergs, campaments, cases de colònies, refugis, centres infantils, granges escola o altres espais). Uns 5.000 infants cada setmana a les nostres Illes Balears són usuaris del lleure educatiu.

La consellera Santiago també ha destacat que el lleure educatiu «és una activitat absolutament arrelada a la nostra comunitat autònoma, les famílies la coneixen i any rere any li confien l’oci dels seus fills. És important també per al nostre model econòmic i productiu, que cada vegada més requereix d’espais de conciliació de qualitat, i el lleure educatiu respon a això».

La sessió del Parlament ha comptat amb la presència de representants del lleure educatiu, a qui Santiago ha agraït les seves aportacions valuoses a la llei, «basades en l’experiència i en la voluntat de contribuir perquè aquesta llei esdevengui un impuls al lleure educatiu, i sobretot per creure constantment en el lleure com un instrument de transformació social».

L’objectiu prioritari d’aquesta nova llei és garantir el dret al lleure de la infància i l’adolescència i assegurar-ne, a més, un accés en condicions d’equitat, amb independència de les seves circumstàncies personals o familiars.

En matèria d’equitat, el Govern, els consells insulars i els ajuntaments, en l’àmbit de les seves competències, hauran d’establir programes, ajuts i preus públics bonificats per facilitar la participació d’infants i joves en les activitats i els serveis de lleure educatiu.

Pel que fa a l’accessibilitat, a partir d’ara totes les entitats hauran de facilitar l’accés a persones amb diversitat funcional i cognitiva. A més, s’indiquen quins són els requisits mínims que han de tenir tant els serveis com les activitats per garantir-ne la qualitat i la seguretat.

Instal·lacions de lleure

La nova Llei delimita què són i què no són instal·lacions de lleure educatiu infantils i juvenils a fi de diferenciar-les de les instal·lacions turístiques i d’altres tipus.

En la nova Llei s’especifica que les instal·lacions infantils i juvenils són únicament aquelles destinades a la pernoctació o a la realització d’activitats de lleure educatiu o d’oci d’infants i joves, amb la finalitat de facilitar la convivència, l’allotjament, la formació o la utilització adequada del lleure. S’especifica que en queden excloses aquelles que no estan dedicades en exclusiva a la infància i la joventut.

També com a novetat, s’estableixen prohibicions en matèria de consum de tabac o begudes alcohòliques en aquestes instal·lacions pels seus efectes nocius en infants i joves.