12 d’abril 2024 Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural

S'autoritza que s’avanci al dia 15 d’abril l’època de perill alt d’incendis forestals a Mallorca i Menorca

Foto de noticia

A partir de dilluns que ve les limitacions per a l'ús del foc seran d’aplicació a totes les Illes Balears

Es prohibeix cremar en terreny forestal i a 50 metres de proximitat d’aquest, i també a les àrees recreatives


El Consell de Govern ha autoritzat la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural perquè avanci al dia 15 d’abril l’època de perill alt d’incendis forestals a Mallorca i Menorca. Cal recordar que les Pitiüses ja estan en aquesta situació des del passat 1 d’abril. Així, a partir del pròxim dilluns es prohibeix l’ús del foc en terreny forestal i a 50 metres de proximitat d’aquest, i també a totes les àrees recreatives de les Illes Balears. A més, serà necessari demanar autorització per dur a terme cremes dins terreny agrícola a menys de 500 metres de terreny forestal.

La decisió de modificar la data d’inici de la temporada d’alt risc (de manera habitual s’iniciava l’1 de maig a tot l’arxipèlag) es pren com a mesura de precaució i prevenció. Les condicions meteorològiques actuals que afecten les Illes aquesta primavera, especialment l’elevada sequera pel dèficit de precipitacions i la manca de pluja prevista durant les setmanes vinents, fan que s’incrementi significativament la disponibilitat del combustible forestal, fet que suposa un risc d’incendi entre molt alt i extrem.

A causa d’aquesta situació meteorològica i de l’augment dels incendis forestals d’aquestes darreres setmanes, el Govern ha decidit reforçar excepcionalment l’operatiu interinsular d’incendis forestals (OIIF). D’aquesta manera, es disposarà de brigades addicionals de primera intervenció en cas d’incendi forestal a totes les Illes, a més de la brigada helitransportada a Mallorca, que ja opera des de final de març. A més, atès l’elevat risc d’incendi forestal que presenten les Pitiüses per a l’època de l'any en què ens trobam, a partir de dilluns s’incorporarà una brigada helitransportada (des del 8 d’abril ja hi ha un helicòpter) a la base de sa Coma d’Eivissa.

Cal remarcar que l’OIIF està integrat per més de 350 persones, entre tècnics forestals, agents de medi ambient, brigadistes, conductors, operadors, vigilants, etc., a més de les de la resta d’organismes que formen part de l’INFOBAL (Pla Especial de Protecció Civil d’Emergències per Incendis Forestals). A més, per a aquesta campanya 2024, s’implementaran les novetats tècniques i operatives que s’han previst en el nou contracte de mitjans aeris per a la defensa contra els incendis forestals i s’instal·laran noves càmeres terrestres de vigilància amb visió de 360°, entre d’altres.

Enguany s’han produït un total de 25 incendis forestals arreu de les Illes Balears, que han cremat 16,56 hectàrees, la gran majoria de les quals han estat desarborades (9,79 ha). Cal recordar que les recomanacions, la normativa aplicable i la regulació diària sobre l'ús del foc es poden consultar a alertafoc.caib.es.