Majestad,
Guardonats amb el Premi Ramon Llull,
Presidenta del Congrés,
President del Parlament,
Delegat del Govern,
Batle de Palma,
Secretaris d’Estat,
Comandant general,
presidents dels quatre consells insulars,
Altres autoritats i públic present en aquest acte,
Una salutació especial a les Cases de Balears a l’Exterior.
Moltíssimes gràcies per acompanyar-nos en aquest acte de lliurament de les distincions de la Comunitat Autònoma amb motiu del nostre dia.
Del Dia de les Illes Balears.
Amb aquesta celebració commemoram que ja fa 41 anys que Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera es van constituir com a comunitat autònoma de les Illes Balears, amb l’aprovació i l’entrada en vigor del nostre Estatut d’autonomia.
Una autonomia que ens permet reconèixer-nos com a poble, com un poble singular, amb un caràcter definit pel fet de ser unes illes, d’estar envoltats per la mar, pel pes de la nostra història, per tenir una cultura genuïna i una llengua pròpia, per ser una terra oberta al món i alhora aferrada a les seves arrels, i que ens permet conjugar aquesta realitat amb el projecte comú d’una Espanya plural i diversa.
Una autonomia que devem a tota una generació de persones que, des de l’entesa i la concòrdia, feren feina perquè avui siguem el que som. Una generació de persones referents, com qui fou president del Consell General Interinsular i del Parlament, Jeroni Albertí Picornell, a qui avui, en un dia com aquest, és un deute i una obligació recordar.
Una autonomia que ens uneix i que ens identifica.
Una autonomia que defineix el que som.
Som illes. Som la mar Mediterrània que ens envolta, la mar que vivim amb passió i amb intensitat, la mar que veim allunyar-se infinita a l’horitzó, la mar que ens aïlla i que al mateix temps ens acosta i uneix les quatre illes.
Som l’enyorança de quan no hi som, som la mirada de qui en tornar pensa «ja som a casa», quan des de la finestra de l’avió o del vaixell ja veu dibuixar-se la silueta de cada illa.
Som els records de la nostra infantesa. D’estar a cals nostres padrins, escoltant les seves històries d’un temps enrere, de tradicions que passen de generació en generació, del tacte de les seves mans, que donen testimoni de tota una vida de feina i d’esforç.
Som aquella remor de les ones a la platja, la sal a la pell, l’olor de la mar i la calidesa del raig de sol que ens enlluerna, mentre els peus s’enfonsen a l’arena.
Som el silenci tranquil dels boscs de la Serra de Tramuntana, el verd imponent, l’ombra dels pins, la humitat que ens penetra els ossos a l’hivern.
Som la passa a la terra roja del sementer, la terra llaurada, som les branques que donen fruit, la flor que treu l’ametler i que treu el taronger, som el bessó de l’ametla, som el bel de l’ovella, som, avui més que mai, el nostre camp i la nostra pagesia, que hem d’ajudar a la seva rendibilitat perquè vol viure de la seva feina.
Som els joves que viuen gaudint del present, conscients del passat i amb aspiracions de futur. Som les ganes d’iniciar un projecte de vida, de comprar-se una casa i formar una família, com aquests darrers vuit mesos han pogut fer, estalviant-se l’impost de transmissions patrimonials, més de 250 joves d’aquestes illes.
Som les famílies i el seu paper cabdal a la nostra societat, on tots podem ser el que som. Estam orgullosos d’una educació 0-3 gratuïta per a tothom i feim feina des del diàleg amb els agents socials, amb una futura llei balear de conciliació i corresponsabilitat.
Som l’esperit emprenedor de generació rere generació, que tot i la prudència del nostre caràcter, ens empeny a arriscar, per l’ambició de seguir l’empremta dels qui ens precedeixen i dels que volen invertir i generar oportunitats, llevant-lis burocràcia des de la simplificació administrativa.
Som turisme, som hospitalitat, som unes vacances, som referents a tot el món, som records i fotografies d’estius passats de visitants que sempre seran benvinguts. Som un model que s’exporta a tot el món, un hub d’innovació, som formació en l’excel.lència professional, i feim feina per la qualitat I la sostenibilitat, des dels incentius i no des de la prohibició.
Som dones valentes i lluitadores. Som filles i netes de dones pageses, de filadores i de capdavanteres. Som una societat que avança cap a la igualtat. Som perquè foren.
Som les ganes de transmetre les ensenyances de tota una vida als nostres fills, som la seva educació, els valors de l’empatia, del respecte, de l’excel.lència i de la paraula; som les escoles, que mereixen millors infraestructures, i som la vocació dels mestres, que reivindiquen menys burocràcia i tornar a la cultura de l’esforç.
Som la vellesa, l’experiència, els records de tota una vida, som una terra que ha canviat, però que no oblida mai d’on ve.
Som els padrins i pares que fan feina tota la vida pensant en el demà dels seus, per deixar-los protegits i segurs, per deixar-los aquell raconet, aquell tros de terra o aquella caseta. Per això, és just que més de 2.500 famílies s’hagin estalviat en vuit mesos l’impost de successions. Aquell impost a l’esforç, el sacrifici a la renúncia, l’impost que més atacava a la nostra manera de ser.
Som el benestar, som la pau, som la calma i l’equilibri, els que treballam amb vocació per la salut mental.
Som els que tenim cura, els que feim costat en les lluites més difícils, els que acompanyam fins al final del camí, els que donam conhort i consol. Som els que agafam fort de la mà abans d’acomiadar-nos per sempre, som estalviar el sofriment i partir amb tranquil·litat. Som la vida digna fins al final. Som les cures pal·liatives a les quals ha dedicat tota la seva carrera el doctor Enric Benito.
Som talent en la ciència i en la recerca, som els que cercam respostes, els que volem conèixer l’entorn natural que ens envolta, els que sempre miram cap al futur, som dones que rompen sostres de vidre, som la tasca pionera i referent de la professora de l’IMEDEA, Beatriz Morales-Nin.
Som responsabilitat, la feina per prevenir, per garantir un recurs tan essencial com és l’aigua a les nostres illes, som rigor, som la visió tècnica i objectiva de l’enginyer, som l’aportació sempre assenyada en un repte cabdal de les Illes com ho és la gestió de l’aigua, de José Antonio Fayas.
Som llum, som energia, som el corrent que l’alimenta, som innovació, som tecnologia, som avantguarda, som coneixement, som un coneixement que exportam, som agafar el relleu de l’empresa familiar i convertir-la en una empresa referent a tot el món, som la feina de tota una vida d’un home bo, de Gabriel Sampol.
Som una societat entregada als més vulnerables, sensible i que genera oportunitats per a tots, com les que, d’ençà de fa 60 anys, ofereix a les persones amb discapacitat, des que són infants fins a la seva inserció laboral, l’organització Mater.
Som tot cor, som vocació, som sensibilitat, som compromís amb la societat, som dedicar-se a una causa solidària, per millorar el nostre redol, el nostre poble, la nostra illa, sense cap altre recompensa que l’amor i l’estima de tots els formenterencs per l’anyorada Teresa Costa.
Som perseverança, som autoexigència, som esperit de superació i som treball en equip. Som somnis, com aquell que un dia va tenir Miquel Jaume, que un equip humà brillant ha sabut seguir i que avui amb els seus èxits ha conquerit el món, victòria a victòria de l’Illes Balears Palma Futsal. Som la capital del món futbol sala. I som el somriure després de la victòria, som el darrer esforç, som sostres de vidre que s’esmicolen, amb cada aturada, amb cada pilota guanyada, amb cada gol, som nines que ja tenen els seus referents, som la Copa del Món de futbol femení alçant-se al cel a les mans de Cata Coll i Mariona Caldentey. Sí, som terra de campions i de campiones.
Som cultura, som la inspiració d’artistes i escriptors, som un poble que cultiva la seva ànima, que s’expressa lliurement, que és capaç d’impressionar tothom. Som la Llotja que deixa estar tancada, que obre les seves portes artistes de tot el món i que ha rebut 210 mil persones. Som la visió d’impulsar fa vint anys un museu d’art contemporani al baluard de la porta de Santa Catalina i les més de 700 obres d’art del Museu Es Baluard, nascut de l’impuls de les administracions i de Pere Serra. Som també la vocació i aspiració contínua de fer-nos reflexionar, de donar a conèixer des de la iniciativa privada durant 35 anys el talent d’artistes d’aquí i de fora de la Galeria Xavier Fiol.
Som la mirada cap enrere, som la fe, som les tradicions, som la cultura popular de cada una de les nostres illes, som la divulgació de la cultura eivissenca, que tota la seva vida ha estudiat i compartit Joan Planells Ripoll.
Som la delicadesa, som el gust, som la bellesa, som l’elegància, som saber combinar l’experiència apresa fora amb el retorn a les nostres arrels, som els nostres teixits. Som el geni i els dissenys de 30 anys de Sebastià Pons.
Som les finestres obertes i les persianes tancades, som la corrent que fa voleiar les cortines, som el canterano i som el xifonier, som la mirada que mira al passat i intenta entendre si allò que som és allò que érem, som compartir i divulgar tot aquell coneixement, com va fer una dona apreciada, reconeguda i estimada com María José Massot.
Som la força imparable de quan tots en unim entorn d’un projecte, som la conservació del nostre patrimoni històric, som la feina conjunta de tota la societat menorquina fins a assolir el reconeixement de registrar el passat octubre els 1.586 jaciments del conjunt de la Menorca Talaiòtica, Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.
Som la intensitat i la fugacitat d’aquell amor d’estiu, de dies de platja, som l’amant que quan s’acomiada suplica per «no ser oblidat ni tan sols un moment i continuar units tots dos gràcies als records», de la cançó des de la veu, des de l’ànima i el sentiment a flor de pell durant cinquanta anys de trajectòria musical de Lorenzo Santamaría.
«Siau qui sou», va dir el mestre Costa i Llobera.
I avui som.
Som unes illes que ningú pot aturar; som unes illes obertes, dinàmiques, que som locomotora; som unes illes de gent valenta, som l’esforç, som l’excel·lència, som l’ambició.
Som unes illes que no acotaran mai el cap.
Som unes illes que no volen ser més que ningú, però tampoc permetrem que se’ns faci de menys.
Som unes illes que tan sols demanen allò que consideren just.
Que demanen que es reconegui la seva insularitat i que es compensi en conseqüència, per garantir els serveis als nostres ciutadans, per permetre que les nostres empreses puguin competir en igualtat de condicions i per garantir la nostra autonomia.
Unes illes que demanaran el finançament que els pertoca i el respecte a l’autonomia fiscal per baixar impostos i complir la voluntad dels ciutadans. Estarem atents als intents de centralisme jacobí que ataquen la nostra autonomia, aquesta que celebram avui,
Som unes illes que no volen pagar la factura dels altres.
Som unes illes que creim en la igualtat, en la llibertat, en l’estat de dret i en la nostra Constitució, i la defensarem més que mai.
Som unes illes que defensarem l’equilibri amb la nostra manera de viure i la nostra idiosincràsia, amb la conservació de la nostra mar i de la nostra costa.
Som quatre illes amb diferents realitats, però compartim un mateix sentiment.
Som els d’aquí, els qui són fora però mai no obliden aquestes illes, i som els qui aquí han trobat ca seva.
Som el cor i l’essència de la Mediterrània.
Som l’epicentre i l’avantguarda de la Mediterrània.
I som nosaltres.
Som els nostres padrins, els nostres pares.
Som els amics.
Som els nostres fills i els nostres nets.
Som el que estimam. I estimam el que som.
Y, para acabar,
Somos la esposa, la madre, la abuela y la hermana que descubre durante décadas, año tras año, estas islas con su familia, que encuentra en nuestros rincones y calles un refugio, que encuentra la intimidad y la discreción, que conserva aquí recuerdos de toda una vida, que transmite a sus nietos la pasión por nuestro mar, que se interesa por nuestra cultura, por nuestras gentes, que se preocupa por los más vulnerables, que se sumerge en la vida de estas islas hasta convertirse, para todos nosotros, en una mallorquina más, en una ciudadana más de nuestras islas.
Por esa estima, por su compromiso social con entidades de nuestras islas, por ser anfitriona y embajadora de nuestras islas en el mundo, es un honor distinguir hoy a Su Majestad la Reina Doña Sofía con la máxima distinción de nuestra Comunidad, merecida desde hace mucho tiempo: la Medalla de Oro de las Illes Balears.