7 juny 2024 Conselleria de Salut

Salut presenta el nou Pla de Promoció de Seguretat Alimentària en què es promou la cultura de la innocuïtat entre el teixit empresarial NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Salut presenta el nou Pla de Promoció de Seguretat Alimentària en què es promou la cultura de la innocuïtat entre el teixit empresarial

Avui se celebra el Dia Mundial de la Seguretat Alimentària, amb el lema «Innocuïtat dels aliments; preparem-nos per a l’imprevist»

El Servei de Seguretat Alimentària va dur a terme, al llarg de 2023, més de 6.500 controls a gairebé 4.000 establiments de Balears. Es varen investigar 16 brots alimentaris, amb 280 afectats

La consellera de Salut ha clausurat aquest matí la I Jornada dedicada a la Innocuïtat Alimentària, que s'ha celebrat a Can Campaner i ha congregat més d'un centenar de persones, representants de les principals associacions i empreses alimentàries, de restauració, associacions i experts en Seguretat Alimentària. La Jornada, en què també ha participat la directora general de Salut Pública, Elena Esteban, ha estat organitzada pel Servei de Seguretat Alimentària de la Conselleria de Salut.

Durant la Jornada s'ha fet una valoració conjunta de la situació actual de l'estat de la seguretat alimentària a les Balears, s'han exposat les dades principals de la Memòria 2023 i, finalment, s'ha presentat al teixit empresarial del sector de l'alimentació el nou Pla de Promoció de Seguretat Alimentària. Aquest Pla planteja com a eix estratègic principal la implicació del sector empresarial en el foment de la cultura de la innocuïtat alimentària, l’augment de la formació, així com la capacitació dels treballadors per millorar els sistemes de gestió alimentària.

Durant la seva intervenció, la consellera de Salut, Manuela García, ha remarcat la importància d'impulsar entre empresaris, associacions i consumidors la cultura de la seguretat alimentària, «pilar fonamental de la Salut Pública». Ha manifestat: «Oferir als consumidors aliments lliures de riscos per a la salut requereix un esforç coordinat, encara que moltes vegades invisible. Hem de ser conscients que darrere dels aliments segurs que consumim hi ha un engranatge complet que vetlla per la seguretat del consumidor».

García ha reconegut la feina dels més de 65 tècnics del servei de seguretat alimentària repartits per totes les illes, com també dels empresaris sensibilitzats i dels assessors experts en seguretat alimentària, que treballen amb l'objectiu d'eliminar riscs en l'alimentació i oferir als consumidors aliments segurs. «Sense ells, menjar seria molt més arriscat» ha afirmat la consellera de Salut, que ha recordat que «el consum d'aliments contaminats pot causar més de 200 malalties».

Memòria Seguretat Alimentària 2023

Durant la Jornada, s'han presentat les dades de la Memòria de Seguretat Alimentària, que arreplega les activitats de control realitzades pel Servei per garantir l'aplicació de la legislació. Durant el 2023, a les Balears es van realitzar 6524 controls en 3654 establiments, fet que suposa un 17% dels establiments censats del sector alimentari, que pugen a 21.210.

Després d'aquests controls, el 2023 es va concloure amb la suspensió d'activitat de 50 establiments, en aquells casos en què es va detectar un perill imminent per a la salut pública.

D'altra banda, es van realitzar propostes de suspensió a 130 establiments. Aquestes propostes de suspensió es realitzen quan es detecta algun risc que es pot minimitzar i sobre el qual es poden aplicar mesures correctores ràpidament. Per acabar, les diverses inspeccions realitzades van concloure amb l'aixecament de 304 propostes d'expedient sancionador.

Principals incompliments

El 34% dels incompliments detectats van ser de tipus operacional relatius a mètodes de treball. Un 29,94% dels incompliments es refereixen a deficiències de construcció i manteniment de locals, instal·lacions o equips. El 27,72% de les deficiències es refereixen a l'Autocontrol, l'obligació que tenen els establiments de portar i documentar la gestió de la seguretat alimentària. La resta de les infraccions van estar relacionades amb una formació deficient en manipulació d'aliments i la higiene de l'establiment.

Alertes alimentàries

A la xarxa d'alertes alimentàries, un sistema coordinat d'intercanvi ràpid d'informació d’àmbit europeu per retirar del mercat un aliment en què es detecten riscs, les Balears van rebre durant l'any 2023 139 alertes, que van afectar inicialment 1.058 establiments, 32 dels quals havien distribuït el producte a 401 establiments més. D'aquesta manera, el nombre d'establiments afectats durant l'any 2023 va ser de 1459.

Pel que fa als productes implicats, les 139 notificacions van afectar 334 productes.

Brots alimentaris

L'any 2023 es van investigar 16 brots alimentaris que causaren processos gastrointestinals, amb 280 afectats notificats.

En aquest context es van fer 76 preses de mostres, 33 d'aliments i 43 de superfícies, amb un balanç de 20 resultats desfavorables, indicadors de pràctiques d’higiene deficients.