9 maig 2024 Conselleria de la Mar i del Cicle de l'Aigua

El conseller de la Mar i del Cicle de l'Aigua es reuneix amb representants de Galícia i València per a debatre els avanços legislatius i de gestió costanera NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El conseller de la Mar i del Cicle de l'Aigua es reuneix amb representants de Galícia i València per a debatre els avanços legislatius i de gestió costanera

"Instem el Ministeri que consideri les nostres perspectives i valoracions en cada pas, garantint un marc legal que promogui la protecció de les nostres costes", assenyala Lafuente

El conseller de la Mar i del Cicle de l'Aigua del Govern de les Illes Balears, Juan Manuel Lafuente, s'ha reunit amb representants regionals de Galícia i la Comunitat Valenciana en la seu del Consell d'Eivissa amb l'objectiu d'abordar temes relacionats amb la legislació i gestió de costes, així com la coordinació de competències entre Comunitats.

Aquesta trobada ha comptat amb la participació d'Ángeles Vázquez, consellera de Medi Ambient i Canvi Climàtic de la Xunta de Galícia; Vicente Martínez Mus, director general de Costes, Ports i Aeroports de la Generalitat Valenciana, i Carlos Simarro, director general de Costes i Litoral del Govern de les Illes Balears. Junts han explorat els desafiaments que enfronten en la gestió de les costes, un tema de vital importància per al futur ambiental i econòmic de les regions costaneres del país.

El conseller Lafuente ha emfatitzat la necessitat que el Ministeri treballi de forma consensuada amb les comunitats autònomes en la revisió de la legislació estatal per a enfrontar els reptes actuals del litoral. "Les comunitats autònomes, que gestionem els desafiaments diaris de les nostres costes, hem de ser part integral del procés de reforma. Estem compromesos a col·laborar estretament per a assegurar que qualsevol canvi legislatiu s'alineï amb les nostres realitats. Instem el Ministeri que consideri les nostres perspectives i valoracions en cada pas, garantint un marc legal que promogui la protecció de les nostres costes, la preservació de la biodiversitat, i el desenvolupament sostenible de les nostres comunitats d'una manera que respecti la nostra autonomia i experiència local."

Durant la trobada s'ha abordat la necessitat d'adaptar el Reglament de Costes, després de la seva anul·lació pel Tribunal Suprem, i la implementació efectiva de les transferències de competències a les comunitats autònomes en la gestió del litoral. Aquests temes són fonamentals per a assegurar una gestió que respecti tant la protecció del medi ambient com un desenvolupament econòmic sostenible. La recent sentència del Tribunal Constitucional que avala la Llei Gallega de Litoral també ha estat destacada com un model a seguir.

"Aquesta trobada marca un moment decisiu en la nostra col·laboració interregional. Inspirant-nos en el model gallec, que ha estat recolzat pel Tribunal Constitucional, podem dissenyar una gestió costanera que sigui més autònoma i adaptada a les realitats locals. Estem establint un precedent perquè cada comunitat autònoma tingui la flexibilitat necessària per a gestionar les seves costes de manera efectiva i sostenible, sempre d'acord amb la legislació estatal", ha assenyalat Lafuente.

El conseller Lafuente també ha aprofitat l'ocasió per a parlar sobre el progrés en la confecció de la Llei d'Ordenació i Gestió Integral del Litoral de les illes Balears, actualment en la fase d'elaboració de l'esborrany de l'avantprojecte, una llei que "aspira a ser més que un conjunt de normes". "És una visió integradora que considera el litoral com un tot, on cada element, des de la sorra de les nostres platges fins a les antigues construccions que adornen la nostra costa, és vital. Estem compromesos a treballar amb tots els sectors per a garantir que aquesta legislació no sols compleixi amb les expectatives de protecció ambiental, sinó que també faciliti el desenvolupament de les nostres activitats econòmiques de manera sostenible i respectuosa", ha assenyalat.

Aquest diàleg estratègic és un pas endavant en el compromís compartit per les autoritats de les diferents regions d'Espanya per a enfortir la legislació i les polítiques de gestió costanera, facilitant una cooperació efectiva entre les administracions estatals i autonòmiques.

Defensa dels legítims interessos de les Comunitats Autònomes

La consellera de Medi Ambient i Canvi Climàtic de la Xunta de Galícia, Ángeles Vázquez, ha exposat les bases del model de gestió integrada i sostenible de la costa pel qual va apostar la Xunta quan al setembre de l'any 2022 es va decidir impulsar la primera llei del litoral de Galícia, una norma, ha dit, "ambiciosa, amb vocació de futur i de consens".

De fet, ha recordat que la llei va ser aprovada pel Parlament gallec al juliol de l'any passat sense cap vot en contra i després d'un procés intens en el qual va quedar clar que la intenció de la Xunta era defensar els legítims interessos de la Comunitat i de la seva franja costanera en desenvolupament de les competències exclusives en matèria d'ordenació del litoral reconegudes en el seu propi Estatut d'Autonomia.

Vázquez també ha subratllat que amb la sentència emesa el passat 23 d'abril, el Tribunal Constitucional "avala per unanimitat la llei gallega" i, per tant, "li dona la raó a la Xunta sobre la validesa i la constitucionalitat" de la norma, al mateix temps que ha admès la competència exclusiva de Galícia sobre el seu litoral i els usos i activitats que pot acollir, sense necessitat de reformar l'actual marc estatutari.

Per part seva, el director general de Costes, Ports i Aeroports de la Generalitat Valenciana, Vicente Martínez Mus, ha ressaltat la importància que les autonomies costaneres amb particularitats "desenvolupin les seves competències per a protegir d'una manera efectiva els valors naturals i ser especialment sensible a la realitat més pròxima".

Martínez Mus també ha posat com a exemple Galícia, la llei del qual ha estat avalada pel Tribunal Constitucional després d'un recurs del Govern, però també la valenciana que s'estava desenvolupant prèviament. "En el nostre cas volem regular i gestionar l'ordenació del litoral, per a compatibilitzar els usos, activitats i assentaments humans en la costa, a fi de garantir la seva sostenibilitat en termes de compatibilitat amb la protecció del medi ambient i considerem que la sentència avala el nostre full de ruta", ha destacat el director general.