18 d’abril 2024 Conselleria de Presidència i Administracions Públiques

Nova prova del sistema d’alertes a la població en cas d’emergència extraordinària o catàstrofe NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Nova prova del sistema d’alertes a la població en cas d’emergència extraordinària o catàstrofe

La població de les zones de la Colònia de Sant Pere, es Pinaret, la Mola, la urbanització Siesta de Santa Eulària des Riu i el Toro des Mercadal rebrà demà divendres, entre les 12 i les 12.30 h, un missatge simulat al mòbil

Les Illes Balears provaran demà divendres 19 d’abril el sistema d’alertes a la població, conegut com a ES-Alert o 112 invers, que permet l’enviament generalitzat i immediat de notificacions emergents en cas d’emergència extraordinària o catàstrofe als telèfons mòbils que es trobin connectats a les xarxes de telefonia dins una àrea determinada. El sistema possibilitarà guanyar marge de reacció i donar instruccions a la població davant inundacions, incendis, explosions, fuites de gas, etc., si bé hi ha fenòmens que continuaran sent impredictibles, com seria el pas d’un cap de fibló o un terratrèmol.

La prova, la segona que es fa a les Balears, es durà a terme a les zones de la Colònia de Sant Pere i es Pinaret (Mallorca), la Mola (Formentera), la urbanització Siesta (Santa Eulària des Riu) i el Toro (es Mercadal), i tindrà lloc entre les 12 i les 12.30 h del matí. Els usuaris de telèfons intel·ligents connectats a les antenes de telefonia mòbil situades en aquesta zona rebran una notificació d’alerta en els seus dispositius que es visualitzarà de manera similar a un missatge de text. La notificació anunciarà que es tracta d’una prova, ocuparà tota la pantalla i anirà acompanyada d’un xiulet i una vibració. Ateses les característiques de les emergències per a les quals s’emetran les alertes, el xiulet i la vibració es produiran, fins i tot, amb el telèfon silenciat, bloquejat o en situació de «No molesteu».

El text concret de l’avís, que arribarà en català i castellà als mòbils configurats en qualsevol d’aquests idiomes, i en anglès als que estiguin configurats en un altre idioma— serà aquest: «Alerta de Protecció Civil. PROVA DEL SISTEMA D’ALERTA A LA POBLACIÓ EN CAS D’EMERGÈNCIA. No respongueu el missatge. No telefoneu a l’112. ÉS UNA PROVA. Un cop llegit, pitjau “D’acord” per eliminar-lo de la pantalla. Gràcies per la vostra col·laboració. RAN - Direcció General d’Emergències i Interior».

Funcionament del sistema

La tecnologia en què es basa ES-Alert és cell broadcast o difusió per cèl·lules o cel·les, en al·lusió a les cel·les en què se subdivideixen les àrees de cobertura de les antenes de telefonia mòbil.

Les alertes s’envien a les antenes de telefonia mòbil en l’àmbit geogràfic al qual es necessita dur a terme l’avís, i tots els terminals (a partir d’Android 11 i IOS 15.6) que es troben en la cobertura d’aquesta cèl·lula reben l’avís.

Cal remarcar que el sistema no té els números de telèfon als quals es dirigeixen les alertes, ni registra cap mena d’informació dels terminals que han rebut el missatge.