23 d’abril 2024 Conselleria d'Empresa, Ocupació i Energia

La Conselleria d’Empresa, Ocupació i Energia amplia al 31 de juliol el termini per sol·licitar els ajuts destinats a la descarbonització del sector nàutic de les Illes Balears NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La Conselleria d’Empresa, Ocupació i Energia amplia al 31 de juliol el termini per sol·licitar els ajuts destinats a la descarbonització del sector nàutic de les Illes Balears

Aquestes subvencions permeten l’electrificació del transport marítim, el suport a la modificació o adquisició d’embarcacions de petites dimensions o l’adquisició de maquinària necessària per a la transformació en embarcacions de zero emissions per part de les drassanes i tallers

La convocatòria d’ajuts destinats a la descarbonització del sector nàutic compta amb un pressupost de 15 milions d’euros

 

La Conselleria d’Empresa, Ocupació i Energia, mitjançant la Direcció General d’Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic, ha ampliat fins al 31 de juliol el termini de sol·licituds dels ajuts destinats a la descarbonització del sector nàutic de les Illes Balears, que finalitzava el dia 30 d’abril. Aquestes subvencions tenen per objecte l’electrificació del transport marítim, el suport a la transformació o adquisició d’embarcacions de petites dimensions, l’adquisició de maquinària necessària per a la transformació en embarcacions de zero emissions per part de les drassanes i els tallers, així com l’adquisició o transformació d’embarcacions regulars o comercials de zero emissions.

El director general d’Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic, Diego Viu, ha explicat que «des del Govern volem fomentar la descarbonització de la nàutica, reduint emissions en les embarcacions i facilitant al sector una transició fins un model més sostenible Per aquest motiu, hem ampliat el termini dels ajuts i les sol·licituds es podran presentar fins al 31 de juliol de 2024».

La convocatòria compta amb un pressupost de 15.000.000 euros, distribuïts en tres anualitats de 5.000.000 euros cadascuna entre el 2023 i el 2025, provinents de fons del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, inclosos en el Programa de Regeneració i Repte Demogràfic del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, de la Unió Europea – Next Generation EU.

Aquesta iniciativa contempla quatre programes d’incentius a què es poden acollir les persones o empreses beneficiàries. El Programa I preveu l’adquisició de noves embarcacions de zero emissions d’eslora de fins a dotze metres per a la matriculació a la llista sisena o setena del registre espanyol de matrícula d’embarcacions, a canvi del desballestament complet d’una embarcació amb propulsió que utilitzi combustibles fòssils.

El Programa II subvenciona la transformació d’embarcacions que utilitzin combustibles fòssils amb matrícula a les llistes sisena i setena del registre espanyol de matrícula d’embarcacions, per convertir-lo en embarcacions de zero emissions. El Programa III preveu ajuts per a la dotació de la infraestructura necessària per a l’activitat de transformació d’embarcacions o vaixells convencionals en embarcacions de zero emissions. En aquesta categoria se subvenciona l’adquisició de nous equips i la infraestructura necessària.

Finalment, el Programa d’incentius IV permet la transformació d’embarcacions i vaixells existents, incloses les embarcacions i els vaixells que facin transport marítim de mercaderies o passatgers de caràcter turístic o recreatiu. En aquesta categoria poden ser objecte d’ajut la transformació en embarcació o vaixell de zero emissions, la transformació d’embarcacions o vaixells que garanteixin poder realitzar navegació de zero emissions en aigües portuàries i en les proximitats i la transformació a propulsió amb hidrogen.