23 maig 2024 Conselleria de Presidència i Administracions Públiques

Els serveis d’emergència de les Illes Balears i l’UME exerciten la seva operativitat amb un simulacre al Port d’Alcúdia NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Els serveis d’emergència de les Illes Balears i l’UME exerciten la seva operativitat amb un simulacre al Port d’Alcúdia

La detonació en un buc transportador de gas i les seves conseqüències ha motivat l’activació del PLATERBAL i una posterior evacuació de població

La Direcció General d’Emergències i Interior del Govern de les Illes Balears, juntament amb l’112, ha coordinat avui el simulacre conjunt amb l’UME i altres organismes relacionats amb la gestió d’emergències de les Balears amb l’objectiu de posar en pràctica els procediments d’activació i desactivació dels distints organismes i serveis; practicar el plantejament i presa de decisions davant situacions com l’evacuació de persones afectades, atenció a afectats, rescat i trasllat de víctimes, etc., així com augmentar la cohesió i la resiliència dels diferents organismes participants.

El director general d’Emergències i Interior, Sebastià Sureda, ha presenciat el simulacre, que ha començat avui a les 9 del matí a la zona portuària d’Alcúdia i en el que han participat un total de 24 organismes i al voltant d’unes 150 persones. Sureda ha explicat que el Govern ha organitzat aquest simulacre a través de la seva direcció general i que és «un dels més grans que s’han fet», els anteriors, ha afegit Sureda, se centraven només en l’extinció d’incendis.

En aquest sentit també s’ha expressat Toni Plata, cap de departament d’Emergències, que ha assegurat que aquest simulacre multi emergències té «un afegit interessant perquè implica molts organismes que mai no actuarien durant un incendi». Així mateix, Plata ha assenyalat que és important preveure tot tipus d’emergències encara que siguin manco freqüents.

L’exercici s’ha desenvolupat en diversos escenaris, ja que s’ha plantejat com un simulacre multi emergències amb un detonant: l’explosió a la bocana del port d’un buc transportador de gas. Així doncs, les emergències secundàries en aquesta detonació han estat:

- Incendi d’una embarcació a la dàrsena comercial del port

- Incendi d’una embarcació en moll de ponent del port

- Evacuació de l’estació marítima del port

- Evacuació del col·legi públic Norai

- Rescat de víctimes en dos vehicles caiguts a la mar al moll pesquer del port

- Rescat de víctimes a l’estructura col·lapsada de la dessaladora

- Incendi industrial a la central tèrmica d’Alcanada

- Accident de trànsit i rescat de víctimes a la via pública

- Control d’accessos i de la població

 

Donada la situació de multi emergència i la tipologia d’aquestes, s’ha activat el Pla Territorial de Protecció Civil de la comunitat autònoma de les Illes Balears (PLATERBAL) en fase d’emergència i nivell 2, per coordinar tots els serveis, mitjans i recursos de la CAIB, tant públics com privats, i els procedents d’altres administracions públiques. El PLATERBAL permet també la integració dels plans territorials d’àmbit inferior i garantir l’enllaç amb els d’àmbit superior.

També s’ha establert un Lloc de Comandament Avançat (PMA) i un Centre de Coordinació Operativa Integrat (CECOPI) per dirigir i coordinar les actuacions i s’ha dut a terme una prova del sistema d’alerta a la població ES-ALERT als telèfons mòbils de la zona del simulacre.

El simulacre ha comptat amb efectius dels següents organismes: Direcció General d’Emergències i Interior, 112 Illes Balears, Institut Cartogràfic i Geogràfic de la Conselleria d’Habitatge, Territori I Mobilitat, Agència de l’Aigua i de la Qualitat de la Conselleria de la Mar i del Cicle de l’Aigua, Delegació del Govern, Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Palma del Ministeri de Justícia, Agència Estatal de Meteorologia del Ministeri de la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Ajuntament d’Alcúdia, Col·legi públic Norai d’Alcúdia, Guàrdia Civil, Policia Nacional, Agrupacions de Voluntaris de Protecció Civil, Bombers del Consell de Mallorca, Bombers de Palma, Unitat Militar d’Emergències UME BIEM III, IBANAT, SAMU 061, Creu Roja, IB Digital, Autoritat Portuària de Balears, Salvament Marítim, Alcudiamar, Red Eléctrica, Endesa.

El director general d’Emergències i Interior ha assegurat que aquests tipus de simulacres conjunts són de gran importància per posar a prova la capacitat de reacció i de coordinació dels diferents organismes que tenen la tasca de procurar la seguretat dels ciutadans en cas que ocorri una emergència com la que avui s’ha posat a prova.

Sebastià Sureda ha volgut posar en valor i agrair la gran tasca de tots els organismes «I més que als organismes vull agrair la seva feina a les persones que formen part d’ells perquè per salvar vides, posen en joc la seva integritat física i les seves pròpies vides».