26 setembre 2023 Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural

L'IRFAP sol·licita la inscripció de la varietat de garrover 'Granja' al registre de Varietats Comercials NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

L'IRFAP sol·licita la inscripció de la varietat de garrover 'Granja' al registre de Varietats Comercials

La varietat ‘Granja’ destaca pel seu alt rendiment en garroví i el seu contingut en goma, utilitzada com a espessidor alimentari

L’Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera (IRFAP) treballa en la recuperació, conservació i identificació dels recursos fitogenètics per a garantir el futur i la sostenibilitat de l’agricultura. Des de fa anys, centra una de les seves activitats en el coneixement i la caracterització de varietats de garrover, que és, a més, un dels objectius prevists en el Pla de Reestructuració del sector de la fruita seca de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural.

L’IRFAP ha descrit la varietat ‘Granja’, obtinguda en els camps d’experimentació per pol·linització oberta. Granja és una varietat femenina que presenta una vigorositat alta i de port caigut. Les garroves que produeix són mitjanes, d’uns 14 cm de longitud, lleugerament corbades, de color marró fosc i de superfície rugosa.

El seu rendiment en garroví és elevat, superior al 19%; i la llavor és rodona, de superfície llisa i de pes mitjà (0,20gr/garroví). També és destacable l’alt percentatge que se n’extreu de goma de garroví, concretament un 53%, utilitzada com a espessidor alimentari.

La seva polpa presenta una elevada capacitat per a retenir aigua. És també destacable el seu contingut en polifenols i tanins, que li confereixen una elevada capacitat antioxidant en comparació amb altres varietats. També presenta unes bones característiques per a ser incorporada com a ingredient funcional dins un aliment.

Ara el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, a través de l’Oficina Espanyola d’Obtencions de Varietats Vegetals, procedirà a iniciar els tràmits i exàmens oficials per incloure la varietat ‘Granja’ a la llista de varietats autoritzades del Registre Nacional de Varietats Comercials, amb la finalitat de comprovar que la varietat correspon a la categoria botànica descrita, de determinar que és distinta, homogènia i estable, i finalment d’establir-ne una descripció oficial.
L'IRFAP serà l’entitat conservadora que vetllarà perquè aquesta varietat perduri, i la mantindrà en el seu banc viu de germoplasma.