30 maig 2024 Conselleria de la Mar i del Cicle de l'Aigua

Abaqua posa a la disposició de Banyalbufar un subministrament d'emergència per a atendre les necessitats de la població NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Abaqua posa a la disposició de Banyalbufar un subministrament d'emergència per a atendre les necessitats de la població

La localitat mallorquina restableix el subministrament d'aigua gràcies al servei disposat per l'entitat pública a través del dispensador de Son Pacs, des d'on l'Ajuntament ha retirat ja més de 300.000 litres des de dijous passat

Abaqua ha posat a la disposició de Banyalbufar un subministrament d'emergència d'aigua per a atendre les necessitats de la seva població. La localitat mallorquina ha restablert el subministrament d'aigua gràcies al servei disposat per l'entitat pública a través del dispensador de Son Pacs, des d'on l'Ajuntament ha retirat ja més de 300.000 litres d'aigua potable des de dijous passat.

A més d'aquest subministrament d'emergència, el Govern de les Illes Balears, a través de la Conselleria de la Mar i del Cicle de l'Aigua, ha proposat a l'Ajuntament de Banyalbufar un conveni per a dotar al municipi situat a la Serra de Tramuntana d'un subministrament d'aigua potable regulat i garantit a llarg termini.

Aquest matí, el conseller de Mar i del Cicle de l'Aigua, Juan Manuel Lafuente, i el gerent de Abaqua, Emeterio Moles, s'han reunit amb la regidora de medi ambient de l'Ajuntament, Francesca Iuculano, per a conèixer de primera mà la problemàtica en matèria de subministraments hídrics i conèixer les seves preocupacions.

Gràcies a aquesta col·laboració, Abaqua es compromet a dotar a la localitat mallorquina d'un servei dispensador d'aigua procedent de la xarxa d'alta, a la qual estan connectades les dessaladores i que pot ser traslladada mitjançant camions des de les instal·lacions de Son Pacs. Aquest conveni haurà de ser aprovat pel Ple Municipal i el Consell d'Administració de l'empresa pública, quedant garantit el suport per a futures dates.

Després de la visita, el conseller Juan Manuel Lafuente ha reconegut que des del Govern són “molt conscients de la gravetat” de la situació que afronta Banyalbufar i s'ha compromès a col·laborar per a cerques solucions. “La col·laboració amb Abaqua i l'ús de camions cisterna des de Son Pacs és una mesura crucial per a mitigar els efectes de la sequera”, ha indicat. També se'ls ha recordat que, a través dels Consells Insulars, el Govern posa a la seva disposició un total de 20 milions d'euros per a la millora de l'eficàcia en les xarxes de distribució.

El passat 21 de maig, la batlessa de Banyalbufar, Eleonor Bosch, va emetre un bàndol municipal urgent anunciant el tall del subministrament d'aigua potable en el nucli urbà des de les onze de la nit fins a les quatre de la tarda. Aquesta dràstica mesura va poder ser revertida gràcies a la ràpida posada a la disposició dels recursos del Govern mitjançant un sistema de càrrega en camions d'aigua de la xarxa d'alta que ja s'utilitza en altres municipis de la Serra com Puigpunyent o Deià. Així, des de dijous passat, el municipi ha fet ús del servei que s'ofereix des de Son Pacs, permetent restablir el subministrament en el nucli urbà des de dilluns passat, encara que amb la limitació del consum diari a 75 litres per habitant i plaça turística, i en sòl rústic des d'ahir.

La Conselleria de la Mar i del Cicle de l'Aigua cerca pal·liar els efectes de la prealerta per sequera hidrològica que afecta especialment les localitats de la Serra de Tramuntana, on no arriba la xarxa de subministrament en alta.