22 maig 2024 Presidència

Prohens presenta el catedràtic d’Economia Toni Riera com a coordinador del Pacte Social i Polític per la Sostenibilitat Econòmica, Social i Ambiental de les Illes Balears NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Prohens presenta el catedràtic d’Economia Toni Riera com a coordinador del Pacte Social i Polític per la Sostenibilitat Econòmica, Social i Ambiental de les Illes Balears

Ha destacat el perfil independent i el prestigi professional del director de la Fundació Impulsa i ha agraït la seva implicació en aquest Pacte

La presidenta ha fet una crida a la responsabilitat a les més de 140 entitats que han participat en l’acte per establir les bases per a un canvi de rumb a les Illes Balears

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Margalida Prohens, ha constituït aquest dimecres la Mesa pel Pacte Social i Polític per la Sostenibilitat Econòmica de les Illes Balears. A la cita hi han assistit més de 140 entitats, entre les quals hi havia representants de sindicats, de patronals, de sectors econòmics, de cercles d’economia, de cambres de comerç, de col·legis i col·lectius professionals, de la Fundació Impulsa, de la Universitat de les Illes Balears, de diverses institucions educatives i formatives, i de centres de recerca. També hi han participat entitats de la societat civil, representants veïnals, representants d’entitats ambientalistes, representants del cos consular, de les diferents administracions, dels quatre consells insulars, dels ajuntaments i de la Delegació del Govern d’Espanya, així com de les diferents forces polítiques. Prohens ha agraït l’assistència de tots els presents a la convocatòria, «això demostra que tots som conscients de la transcendència i magnitud del repte compartit al qual ens enfrontam: el repte de la sostenibilitat econòmica, social i ambiental de les Illes Balears», ha afirmat.

La presidenta ha estat l’encarregada d’iniciar l’acte, en el qual ha assegurat que seria injust començar a abordar la necessitat d’aquest pacte sense reconèixer l’aportació del sector turístic a la societat, al seu dinamisme i progrés, com també el fet que aquest sector defineix el que són avui les Illes Balears. Aquest reconeixement, ha dit, no és incompatible amb la constatació real del fet que no es pot continuar creixent en volum, que el creixement ja no s’està traduint en benestar, i que el fet de ser un territori fràgil i limitat obliga a parlar de gestió, de sostenibilitat i de límits. Per aquest motiu, Prohens ha afirmat que és el moment de prendre decisions valentes, amb una transformació del model econòmic juntament amb tota la societat. «Som conscient que aquest canvi no arribarà ni en un any ni en dos, però hem de posar les bases per a un canvi de rumb de les Illes Balears. No ens hem d’enganyar, serà complex i no serà fàcil, però ho devem a la societat, hem de fer aquest esforç», ha dit.

Prohens ha insistit en la feina que durà a terme el Govern per garantir la presa de decisions amb dades objectives, feta sobre anàlisis rigoroses i realistes. Una de les mesures que es posaran en marxa serà un estudi d’opinió, una macroenquesta, sobre la congestió turística, per conèixer el parer dels residents de les Illes Balears sobre aquesta qüestió. També es farà un seguiment dels fluxos de visitants en zones turístiques, s’elaboraran estudis de capacitat de càrrega d’espais naturals, a més d’un estudi de mobilitat amb les dades de carreteres dels consells i la recopilació de dades d’oferta turística il·legal.

«Que ningú no s’equivoqui, aquest pacte social i polític no va contra cap sector ni contra cap activitat: no es tracta de cercar culpables ni de criminalitzar ningú», ha afegit.

Espai de diàleg

La presidenta del Govern de les Illes Balears ha explicat que l’objectiu és obrir un espai de diàleg per definir un full de ruta entre tots els participants. Per això, es formaran grups de treball més reduïts, sota la coordinació d’un comitè tècnic, que serà l’encarregat de canalitzar les reflexions, els debats i les propostes que es vagin plantejant i d’elaborar un document final que es traduirà en aquest Pacte Social i Polític per la Sostenibilitat Econòmica, Social i Ambiental de les Illes Balears. «No venim amb un document tancat i subjecte només a petits canvis, sinó que el volem començar de zero», ha assegurat.

El coordinador tècnic del Pacte serà el catedràtic d’Economia Aplicada i director de la Fundació Impulsa, Toni Riera. Prohens ha destacat el seu perfil independent, com un professional de prestigi, respectat i que fa anys que fa feina en l’anàlisi del model econòmic i dels reptes de futur de les illes. A més, li ha agraït la seva implicació i que hagi fet una passa valenta i generosa: «Crec molt sincerament que és la persona idònia per coordinar aquest Pacte Social i Polític per la Sostenibilitat Econòmica, Social i Ambiental de les Illes Balears».

La presidenta ha explicat que a partir de les pròximes setmanes els participants seran informats de les passes que es duran a terme per començar a fer feina, amb l’objectiu de tenir un document de consens els pròxims mesos.

Per acabar el discurs, la presidenta ha apel·lat a la responsabilitat de tots els presents. «Només des de la responsabilitat ho durem endavant. Sense prejudicis, sense enfocaments ideològics ni la defensa d’interessos particulars. Des de la serietat, el rigor i el compromís amb la sostenibilitat i el benestar de les Illes Balears. Només us deman responsabilitat per iniciar una transició necessària, possible i viable», ha conclòs.