3 juliol 2024 Conselleria de Turisme, Cultura i Esports

El conseller Bauzà visita les reformes de l’Ajuntament de Ciutadella, finançades amb fons ITS NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El conseller Bauzà visita les reformes de l’Ajuntament de Ciutadella, finançades amb fons ITS

Es tracta del projecte integrat de Reforma i Rehabilitació de les Cavallerisses i el Molí de Sang de l’Antic Palau del Governador per a la millora de la Promoció Turística

El conseller de Turisme, Cultura i Esports, Jaume Bauzà, acompanyat per la batlessa de Ciutadella, Juana Mari Pons, ha visitat les reformes i rehabilitació de les Cavallerisses i el Molí de Sang de l’Antic Palau del Governador. Aquest projecte va rebre el 2017, en la seva primera fase, una subvenció de 798.948,37 euros de l’Impost del Turisme Sostenible (ITS) i te com a objectiu millorar la promoció turística de la ciutat. La segona fase de projecte va comptar amb una subvenció directa, atorgara el 2022, per valor de 1.079.925 euros.

El Palau del Governador era l'antic Reial Alcàsser, construït sobre el Qsar de la Madina Manürka, que comptava amb un recinte emmurallat dins de la muralla de la ciutat. Aquest Alcàsser va patir grans danys durant l'assalt turc de 1558. Les voltes, datades el 1588, proporcionen informació sobre la seva reconstrucció. El 1878, l'edifici va ser cedit a l'Ajuntament de Ciutadella per Reial Ordre del 7 de desembre.

Es va acordar adaptar-lo com a seu de l'Ajuntament seguint el projecte del reconegut arquitecte Enric Sagnier i Villavecchia, autor de nombroses obres significatives a la Barcelona del segle XX. Aquesta intervenció va suposar una ampliació del Reial Alcàsser, que pràcticament havia mantingut la seva configuració des de 1595, segons un plànol del Archivo de Simancas, considerat el plànol més antic.

Sagnier va projectar l'actual façana que dona a la plaça des Born, davant de l'antic Alcàsser, del qual encara es conserva avui la porta d'entrada amb un arc de mig punt encoixinat i restes de pintures murals antigues a les petxines de l'arc. A excepció de l'escala i la façana principal, la reforma del segle XX es va centrar en la primera planta, conservant en gran manera la distribució de les dependències de la planta baixa del Reial Alcàsser.

El saló gòtic, el despatx d'alcaldia, la sala de juntes, juntament amb l'escala i la lluerna composta per una sèrie de finestres amb arc, van donar el caràcter monumental que manté en l'actualitat. Després d'anys interminables d'obres, l'edifici es va inaugurar el 1925.

Durant els anys següents, l'edifici va patir modificacions i ampliacions sense cap mena de control, que han deteriorat la contemplació del bé catalogat, la seva imatge i l'estructura portant de l'edifici. A més de fer diverses compartimentacions interiors que han alterat l’estructura original de l’edifici, es van construir una sèrie d'annexos a les façanes nord i sud, així com una caserna de la Guàrdia Civil sobre el baluard.

Per recuperar la imatge històrica del Reial Alcàsser, l’any 1982 es va redactar i executar un projecte de reforma que incloïa principalment l’enderroc de la caserna de la guàrdia civil i la recuperació de l’escala exterior dissenyada per Sagnier, així com la construcció d’un altell en el gran volum de l’escala.

El 2017, amb la voluntat municipal de recuperar la imatge original de l’edifici i crear una continuïtat des de la plaça des Born fins al Bastió del Governador, l’Ajuntament va presentar l’Avantprojecte de recuperació i rehabilitació de les muralles (Bastió del Governador i Reial Alcàsser), al Pla Anual d’Impuls del Turisme Sostenible per al període 2017.

El 16 d’octubre de 2017, la Comissió d’Impuls del Turisme Sostenible de les Illes Balears va seleccionar aquest projecte amb un import total de 798.948,37 euros. El febrer de 2023 es varen finalitzar les obres relatives a la Fase 1, quedant obert al públic el nou passeig que arriba fins al Bastió del Governador.

Ara, amb aquest projecte es pretén dur a terme la reforma i rehabilitació d’una sèrie d’estances que encara romanen tancades i que confronten amb aquest nou passeig obert al públic, amb l’objectiu d’ampliar el recorregut de la visita turística de l’edifici catalogat, el qual es troba en un recinte emmurallat declarat Bé d’Interès Cultural (BIC).

Després de finalitzar la visita, el conseller Bauzà ha comentat que “projectes com aquest donen sentit a l’ús que es fa de l’Impost del Turisme Sostenible perquè repercuteixen directament en la ciutadania i, en aquest cas, els veïnats de Ciutadella podran tornar a gaudir d’un espai emblemàtic”, per la seva banda, la batlessa a agraït l’interès del Sr. Bauzá, tot afegint que “aquest projecte permetrà ampliar el llegat històric i cultural que Ciutadella vol compartir, a partir del gener de 2025, amb la ciutadania i amb els milers de turistes que visiten la ciutat cada any”.