18 juny 2024 Conselleria de Presidència i Administracions Públiques

El Govern ha localitzat vint-i-quatre cossos a les fosses de les Illes Balears des de juliol de 2023 NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern ha localitzat vint-i-quatre cossos a les fosses de les Illes Balears des de juliol de 2023

S’ha aconseguit fer set identificacions de restes i ja se n’han retornat dos als seus familiars

El Govern de les Illes Balears ha continuat des del passat juliol 2023 amb les tasques d’excavació i exhumació previstes en el IV Pla de Fosses emmarcat en les actuacions d’exhumació i recuperació de restes de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el Franquisme, localitzant un total de vint-i-quatre cossos de víctimes. La majoria d’aquestes restes (23) han estat localitzades al Cementiri de Sant Francesc Xavier, a Formentera, durant la segona fase d’excavacions. L’altre cos trobat ha estat al Cementiri de Son Carrió, a Sant Llorenç des Cardassar.

Pel que fa a la resta d’excavacions dutes a terme durant aquesta legislatura, també s’ha obert la fossa de Cala Sant Vicenç a Pollença sense resultats positius quant a la troballa de restes òssies de possibles víctimes.

Ara està pendent l’inici de la segona fase d’excavacions a la Platja de Sa Coma, a Sant Llorenç des Cardassar, després que la primera fase acabés també sense resultats positius. Actualment s’estan tramitant els permisos amb Medi Ambient per tal de poder començar les excavacions una vegada acabi la temporada turística.

Quant a la identificació de cossos, dels 24 trobats en aquest primer any de legislatura, se n’ha identificat ja un, el de José Corvacho Sánchez, a Formentera. A més, se n’han identificat sis més. Tres, els de Bartolomé Costa Serra, Mariano Castelló Castelló i Josep Vidal Ramon, corresponents a les excavacions d’Eivissa-Ses Figueretes, sent la primera vegada que s’identifiquen restes a l’illa d’Eivissa. Dos més a la fossa de Calvià, els de Bartomeu Cabanellas Botia i Joan Domingo Covas; i un més a la fossa de Porreres, el de Josep Mercadal Marqués, aquests dos darrers ja han estat retornats als seus familiars i la resta estan en procés de ser retornats.

A més de les excavacions, des del departament de Memòria Democràtica del Govern de les Illes Balears també s’ha fet una gran tasca aconseguint enferetrar un total de 224 restes que des que foren exhumades es trobaven dins capses i bosses. Aquestes 224 restes han estat dipositades dins les caixes de fusta que el Govern ha adquirit mitjançant la licitació d’un contracte per valor de 73.000 euros.

Aquestes restes es podran dipositar al Columbari de Son Valentí, al Cementiri de Palma, que actualment es troba en fase d’obres i que s’espera estiguin acabades a finals d’aquest estiu.

Des del Govern també s’ha seguit endavant amb el projecte Stolpersteine, les conegudes com a Pedres de la Memòria. Se n’han comanat deu i d’aquestes ja se n’han col·locat quatre a Lloseta, Alaró, Artà i Felanitx. 

És important remarcar també que s’ha millorat l’accés als expedients digitals de la Col·lecció de Memòria Democràtica "Totes les Causes (1936-1939)". Així s’han digitalitzat els arxius per tal que l’accés de qualsevol persona als expedients es pugui fer de manera telemàtica i més àgil des de la mateixa plana web de Memòria Democràtica.

Així mateix, des del Govern es continua en converses amb el Museu de Mallorca per tal de trobar un lloc per exposar els objectes personals de les víctimes recuperats de les fosses.