23 maig 2024 Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural

El Govern reivindica la importància dels espais naturals protegits de les Illes Balears en el Dia Europeu dels Parcs Naturals NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern reivindica la importància dels espais naturals protegits de les Illes Balears en el Dia Europeu dels Parcs Naturals

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural commemora aquest divendres, dia 24 de maig, la declaració dels primers parcs nacionals europeus

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural se suma aquest divendres, dia 24 de maig, a la celebració del Dia Europeu dels Parcs Naturals. La Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal vol aprofitar aquesta data per posar en valor la importància que tenen aquests espais emblemàtics a l’arxipèlag balear. Així, demà es commemora la declaració dels primers parcs nacionals europeus, a Suècia, el 24 de maig del 1909. Com a membres de la Federació de Parcs Naturals i Nacionals d’Europa (EUROPARC), que aglutina gairebé 400 membres pertanyents a 36 estats, les Illes Balears també són partícips d’aquesta efemèride.

La protecció de la gran diversitat d’hàbitats, flora i fauna que trobam als espais naturals de les Illes Balears és motiu de celebració i un compromís de conservació d’aquesta riquesa de biodiversitat. Per això, el Govern vol garantir la protecció i conservació del patrimoni natural de l’arxipèlag amb l’ús públic d’aquests espais, reivindicant l’educació ambiental i la conscienciació social com a eixos vertebradors d’una gestió adequada del medi natural.

En aquesta línia, enguany, la Federació EUROPARC ha triat el lema «Vota per la natura» per commemorar aquest dia. En aquest sentit, s’assenyala que la conservació de la naturalesa transcendeix qualsevol ideologia i que és essencial promoure accions positives per assegurar un futur saludable per a les persones i per al medi ambient. En el Dia Europeu dels Parcs Naturals, la Federació vol destacar la importància de les àrees protegides per al desenvolupament i per a la implementació de polítiques de conservació i benestar de les persones, així com el seu paper central per garantir una societat sostenible perquè la població pugui viure en harmonia.

Espais naturals protegits a les Illes Balears

El primer espai natural protegit (ENP) a les Illes Balears va ser el Parc Natural de s’Albufera de Mallorca, l’any 1988, i el darrer que s’ha declarat com a tal ha estat el Parc Natural Maritimoterrestre es Trenc - Salobrar de Campos, l’any 2017. Els ENP comprenen 199.619,93 hectàrees del territori de les Illes Balears, amb un total de 85.151,44 hectàrees terrestres i 114.468,49 hectàrees marines, que estan repartides en un parc nacional, set parcs naturals, dues reserves naturals, un paratge natural i dos monuments naturals integrats dins aquest paratge.

Concretament, aquests espais naturals protegits a les Illes Balears són els següents: Parc Nacional Maritimoterrestre de l’Arxipèlag de Cabrera, Parc Natural de s’Albufera de Mallorca, Parc Natural de Mondragó, Parc Natural de s’Albufera des Grau, Parc Natural de sa Dragonera, Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera, Parc Natural de la Península de Llevant, Parc Natural Maritimoterrestre es Trenc - Salobrar de Campos, les reserves naturals des Vedrà i es Vedranell i dels illots de Ponent, la Reserva Natural de s’Albufereta, el Paratge Natural de la Serra de Tramuntana i dos monuments naturals (les Fonts Ufanes i el Torrent de Pareis).

Tota la informació d’aquests espais i de tot el patrimoni natural que trobam a les Illes Balears es pot consultar a l’enllaç següent: www.caib.es/sites/espaisnaturalsprotegits/ca/definicion_y_figuras-21475/.