22 maig 2024 Conselleria de Turisme, Cultura i Esports

L’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB) celebra el Dia Internacional del Joc amb diferents diades per descobrir les noves propostes de jocs de les Illes Balears NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

L’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB) celebra el Dia Internacional del Joc amb diferents diades per descobrir les noves propostes de jocs de les Illes Balears

Les activitats tindran lloc a Formentera, Eivissa, Menorca i Mallorca

L’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB) torna a oferir els tallers de jocs de taula per fomentar l’ús de llengua catalana en el marc de la celebració del Dia Internacional del Joc, que tindrà lloc el pròxim dissabte 25 de maig a Eivissa, Menorca i Mallorca, i el 2 de juny a Formentera.

En aquesta ocasió, els jocs surten dels casals de joves i les biblioteques, i el Dia Internacional del Joc se celebrarà a places i carrers de les Illes. La finalitat de la proposta és convidar el públic més jove de les nostres illes a descobrir les noves propostes de jocs de les Balears i practicar, alhora, la llengua catalana.

A Mallorca, el dissabte 25 de maig, de les 10 h a les 12 h, es desenvoluparà als jardins de la Misericòrdia de Palma, i anirà adreçada a un públic jove, a partir de 10 anys. A l'activitat hi podrem trobar els nous jocs de taula i d’escapada dissenyats a Mallorca. A més, a les 12 h se celebrarà una taula rodona amb els creadors per donar a conèixer la història dels seus projectes i debatre sobre la situació del sector dels jocs en llengua catalana.

Entre els jocs que formaran part de la diada hi trobarem Rondaules, que ha estat el primer «Story Cube» en català dissenyat per a la creació d’històries a partir del patrimoni cultural immaterial de les rondalles, sota el guiatge de Nova Editorial Moll.

També hi participarà el joc de taula Iràs i no tornaràs, que parteix dels relats de l’Aplec de rondalles mallorquines d’en Jordi des Racó, per embarcar-nos a una aventura col·laborativa per descobrir paratges meravellosos, i obtenir tota classe de penyores i entrebancs per vèncer el dimoni i arribar a la victòria final.

A més dels dos anteriors, també hi podrem trobar Aïllats, un joc ambientat a les Illes Balears i les traduccions i personatges de la nostra cultura. Durant la partida, s’intentarà ajudar Ramon Llull a lluitar contra les criatures que habiten a les nostres illes.

Als jardins de la Misericòrdia, també hi tindrà el seu espai Orígens, que és un joc d’estratègia ambientat a les Illes Balears durant el període del segle VII aC al segle I aC. La partida mostra la transició des del final de la prehistòria amb els pobladors talaiòtics, passant per les primeres colònies dels grecs i fenicis, les guerres púniques, fins a la conquesta de tot l’arxipèlag per part de Roma al 123 aC.

Finalment, també hi tindrà el seu espai Escape the town, un joc que, mitjançant una app com a guia, per mitjà de les seves indicacions, us convidarà a cercar els diferents elements arquitectònics de l’entorn del poble real on estareu ubicats, per poder anar responent els reptes.

A Eivissa, l’activitat adreçada a infants de 5 a 12 anys, es durà a terme a la plaça d’Antoni Albert, a Vila, de les 10.00 h a les 13.30 h, amb diversos jocs de taula i un taller de baldufes amb el guiatge d’Apropant la Natura.

A l’illa de Menorca, en la mateixa franja horària i d’edat, al Claustre del Carme de Maó, es podrà gaudir de diferents jocs gegants, jocs de taula, d’una gimcana amb Sa Xaranga, i d’un taller creatiu a partir del reciclatge, «Els ninots d’en Tonet», amb Toni Riera.

La darrera activitat tindrà lloc el diumenge 2 de juny de 10.00 h a 13.30 h a la plaça de Sant Francesc de Formentera. Els participants d’entre 5 i 12 anys podran gaudir de diferents jocs de taula i d’un taller de baldufes conduït per Apropant la Natura.

El director de l’Institut d’Estudis Baleàrics, Llorenç Perelló, afirma que «és molt positiu poder mostrar tots aquests jocs que han nascut a les Illes Balears i que demostren que la cultura es pot conèixer de forma lúdica». A més, Perelló afegeix: «Així mateix, és important que aquesta activitat es faci amb sinergies amb els actes que es fan per obrir la Misericòrdia a la ciutadania, projecte que està duent a terme el Consell de Mallorca».

Il.lustració i disseny del cartell: Maribel Castells