Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

CONSELL DE GOVERN

Núm. 257
Decret 2/2017, de 13 de gener, d’exigència del coneixement de la llengua catalana en els procediments de provisió de llocs de treball de les entitats locals de les Illes Balears reservats a personal funcionari de l’Administració local amb habilitació de caràcter nacional

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La Llei 9/2012, de 19 de juliol, de modificació de la Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, va eliminar l’exigència general d’un determinat nivell de coneixements de català com a requisit per accedir a l’Administració o per ocupar-hi qualsevol lloc de treball. D’acord amb això, va derogar el Decret 86/2004, de 15 d’octubre, pel qual es regula l’exigència del coneixement de la llengua catalana en els procediments per proveir llocs de treball dels ens locals de les Illes Balears reservats a funcionaris amb habilitació de caràcter nacional.

La Llei 4/2016, de 6 d’abril, de mesures de capacitació lingüística per a la recuperació de l’ús del català en l’àmbit de la funció pública, ha restablert l’exigència general de requisits de capacitació en llengua catalana per accedir a la funció pública i per promocionar-se en el si de les administracions públiques, amb la finalitat de fer efectius els mandats dels articles 4.3 i 14.3 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears.

La Llei 3/1986, de 29 d’abril, de normalització lingüística a les Illes Balears, modificada recentment per la Llei 1/2016, en l’apartat 3 de l’article 34 estableix que les bases de les convocatòries per a la provisió de places a l’Administració de la Comunitat Autònoma i a les corporacions locals han d’incloure una referència expressa al coneixement de la llengua catalana.

D’acord amb el que s’ha exposat, es considera necessari exigir l’acreditació d’un nivell de català a les persones que ocupin llocs de treball reservats a personal funcionari de l’Administració local amb habilitació de caràcter nacional a les entitats locals de les Illes Balears, atesa la naturalesa de les funcions que desenvolupen. D’acord amb això, s’estableix amb caràcter general el nivell de coneixements corresponent al certificat B2, i es preveu la possibilitat, respectant l’autonomia local, que les entitats locals que ho acordin puguin exigir un certificat de nivell C1.

En aquest sentit, la normativa estatal que regula la provisió dels llocs de treball reservats a personal funcionari amb habilitació de caràcter nacional, això és, el Reial decret 1732/1994, de 29 de juliol, sobre provisió de llocs de treball reservats a funcionaris de l’Administració local amb habilitació de caràcter nacional, en els articles 13, 26 i 28 preveu la possibilitat d’incloure el coneixement de la llengua oficial pròpia, en els termes que es prevegin en la legislació autonòmica corresponent, en les bases de les convocatòries dels diversos sistemes de provisió definitiva de llocs de treball reservats a aquesta escala de personal funcionari, això és, concurs ordinari, concurs unitari i lliure designació.

Finalment, cal recordar que el Decret 75/1994, de 26 de maig, sobre barem de mèrits de valoració autonòmica en els concursos de funcionaris de l’Administració local amb habilitació nacional, fou modificat pel Decret 48/2013 per tal de considerar com a mèrit i en cap cas com a requisit l’acreditació de qualsevol nivell de llengua catalana, de conformitat amb la nova normativa vigent en aquell moment. Ara és necessari tornar a modificar el Decret esmentat per ajustar-lo a les noves disposicions legals.

D’altra banda, atès que l’article 92 bis de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases del règim local, modifica el percentatge de distribució dels mèrits en els concursos entre els mèrits generals, els autonòmics i els específics de les corporacions locals, i atès que els mèrits de determinació autonòmica poden arribar a una puntuació màxima de 4,5 punts, és a dir, un 15 per cent sobre un total de 30 punts, es modifiquen les puntuacions del Decret 75/1994 per adaptar-les a la nova regulació.

Per tot el que s’ha exposat, a proposta de la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, d’acord amb el Consell Consultiu de les Illes Balears i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de 13 de gener de 2017,

 

DECRET

 

Article 1

Objecte i àmbit d’aplicació

1. L’objecte d’aquest Decret és establir l’exigència d’un determinat nivell de coneixements de llengua catalana com a requisit per poder ocupar els llocs de treball reservats a personal funcionari de l’Administració local amb habilitació de caràcter nacional en l’àmbit territorial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

2. El nivell de coneixements que s’exigeix amb caràcter general és el nivell B2, sens perjudici que les entitats locals puguin exigir el requisit de coneixements de llengua catalana corresponents al certificat de nivell C1 per a qualsevol forma de provisió de llocs de treball reservats a personal funcionari de l’Administració local amb habilitació de caràcter nacional quan estigui previst en la relació de llocs de treball o ho acordi l’òrgan competent.

 

Article 2

Concurs ordinari

En les bases del concurs ordinari per proveir llocs de treball reservats a funcionaris de l’Administració local amb habilitació de caràcter nacional, les entitats locals han d’establir que els concursants han d’acreditar els coneixements de llengua catalana mitjançant l’aportació, dins el termini de presentació de sol·licituds, del certificat de nivell B2, expedit o reconegut com a equivalent per la Direcció General de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears.

 

Article 3

Concurs unitari

En el concurs unitari s’ha d’exigir el requisit de coneixements de llengua catalana corresponents al certificat de nivell B2, que s’ha d’acreditar, dins el termini de presentació de sol·licituds, mitjançant la presentació del certificat corresponent expedit o reconegut com a equivalent per la Direcció General de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears.

 

Article 4

Lliure designació

En els procediments de lliure designació, les bases del procediment han d’incloure l’exigència del requisit de coneixements de llengua catalana corresponents al certificat de nivell B2, que s’ha d’acreditar, dins el termini de presentació de sol·licituds, mitjançant la presentació del certificat corresponent expedit o reconegut com a equivalent per la Direcció General de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears.

 

Article 5

Formes de provisió no definitives

El requisit de coneixements de llengua catalana corresponents al certificat de nivell B2 s’exigeix en la resta de formes de provisió no definitives que preveu el Reial decret 1732/1994 i la persona interessada l’ha d’acreditar abans que es dicti la resolució del nomenament, mitjançant la presentació del certificat corresponent expedit o reconegut com a equivalent per la Direcció General de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears.

 

Article 6

Incompliments

En el cas que les entitats locals incompleixin l’obligació d’incloure el requisit de coneixement del català en els procediments de provisió dels llocs de treball reservats a funcionaris de l’Administració local amb habilitació de caràcter nacional en els termes que es preveuen en aquest Decret, l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears ha de formular el requeriment a què fa referència l’article 112 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, i, si pertoca, ha d’impugnar l’acord davant la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

 

Disposició derogatòria única

Normes que es deroguen

Queden derogades les disposicions de rang igual o inferior que s’oposin a aquest Decret o el contradiguin.

 

Disposició final primera

Modificacions del Decret 75/1994, de 26 de maig, pel qual s’estableix el barem de mèrits en concursos per a la provisió de llocs de treball reservats a funcionaris amb habilitació nacional

1. L’article 1 del Decret 75/1994, de 26 de maig, pel qual s’estableix el barem de mèrits en concursos per a la provisió de llocs de treball reservats a funcionaris amb habilitació nacional, queda modificat de la manera següent:

Article 1

Els mèrits de determinació autonòmica que s’han de valorar en els concursos per proveir els llocs de treball reservats a funcionaris de l’Administració local amb habilitació de caràcter nacional són els següents:

a) Coneixement de la llengua catalana, fins a un màxim de 2,25 punts:

— Certificat de coneixements específics de llenguatge administratiu: 0,50 punts.

— Certificat de nivell C2 (nivell de domini): 1,75 punts.

— Certificat de nivell C1 (nivell de domini funcional efectiu): 1,50 punts.

Només s’ha de valorar el certificat del nivell més alt que s’acrediti, que no sigui requisit per a la provisió del lloc de treball, a més del certificat de coneixements de llenguatge administratiu, la puntuació del qual s’ha d’acumular a la de l’altre certificat que s’acrediti.

b) Assistència a cursos, seminaris i jornades sobre l’organització territorial de les Illes Balears i la normativa autonòmica, fins a un màxim de 2,25 punts. Aquesta puntuació s’ha de distribuir d’acord amb el sistema de valoració que estableix l’Escola Balear d’Administració Pública.

2. L’article 2 de l’esmentat Decret 75/1994 queda modificat de la manera següent:

Article 2

Els mèrits s’han de justificar davant cada entitat local en els concursos ordinaris i davant el Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques en els concursos unitaris, amb l’aportació de la documentació següent:

a) Coneixement de la llengua catalana: certificat expedit o reconegut com a equivalent per la Direcció General de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears. En cas de dubte sobre les equivalències, s’ha de sol·licitar un informe a la Direcció General de Política Lingüística.

b) Cursos, seminaris i jornades: certificat expedit pel centre o la institució que els hagi organitzats, degudament homologat per l’Escola Balear d’Administració Pública.

 

Disposició final segona

Entrada en vigor

Aquest Decret comença a vigir l’endemà d’haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 13 de gener de 2017

La presidenta

La consellera d’Hisenda i Administracions Públiques

Francesca Lluch Armengol i Socias

Catalina Cladera i Crespí