Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

CONSELL DE GOVERN

Núm. 619426
Decret 51/2021, de 20 de desembre, pel qual es modifica el Decret 83/2015, de 25 de setembre, pel qual es regula la composició i el règim de funcionament del Fòrum Balear del Voluntariat

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Preàmbul

L'any 2015 es va aprovar el Decret 83/2015, de 25 de setembre, pel qual es regula la composició i el règim de funcionament del Fòrum Balear del Voluntariat, òrgan creat prèviament per la Llei 3/1998, de 18 de maig, del voluntariat de les Illes Balears, com a «òrgan consultiu de coordinació, de promoció de la participació dels ciutadans i ciutadanes en les organitzacions de voluntariat, de foment de la formació de les persones voluntàries i de la investigació en matèries d'interès general reconegudes en l'article 4 d'aquesta Llei».

L'any 2019 fou aprovada la Llei 11/2019, de 8 de març, del voluntariat de les Illes Balears, que substitueix la Llei 3/1998 i que té per objecte «regular, reconèixer, divulgar, promoure, fomentar i protegir el voluntariat, en tots els àmbits, com a forma de participació mitjançant programes de voluntariat desenvolupats per entitats de voluntariat».

La Llei 11/2019 conté previsions sobre el Fòrum Balear del Voluntariat, redefinint-lo, reforçant el seu paper i manant ampliar-ne la composició, de manera que es consolidi com a òrgan de debat, promoció, assessorament, consulta i coordinació en matèria de voluntariat a la comunitat autònoma de les Illes Balears.

És la pròpia Disposició final primera de la Llei 11/2019, titulada «adaptació del Decret 83/2015, de 25 de setembre, de composició i funcionament del Fòrum Balear del Voluntariat» la que encarrega a la conselleria competent l'adaptació del Decret 83/2015 a les previsions que sobre el Fòrum es fan en l'articulat de la nova Llei.

El Decret compleix amb els principis de bona regulació de l'article 49 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, que preveu que el Govern, en l'exercici de la potestat reglamentària, ha d'actuar d'acord amb els principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència, eficiència, qualitat i simplificació. Principis que ja preveia, en la mateixa línia, la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Pel que fa als principis de necessitat i eficàcia, la necessitat està justificada perquè la modificació del Decret està regulada en la disposició final primera de la Llei 11/2019, de 8 de març, de voluntariat de les Illes Balears. Segons aquesta disposició, els objectius principals són garantir la presència de la Conselleria d'Educació i Universitat i de l'Ajuntament de Palma, i establir la paritat entre els membres elegits per les entitats de voluntariat i els membres en representació de les diferents administracions.

Es compleix el principi de proporcionalitat, perquè la modificació d'un decret s'ha de fer mitjançant un altre decret.

Quant al principi de seguretat jurídica, la regulació que es pretén és respectuosa amb la resta de la normativa vigent.

Respecte al principi de transparència, els objectius i els fonaments de la regulació estan clarament definits en la Llei i en el Decret de modificació. Com es tracta d'un decret organitzatiu no s'ha obert tràmit d'informació prèvia, ni d'audiència, però els membres del Fòrum han participat en la seva redacció.

Finalment, pel que fa als principis d'eficiència, qualitat i simplificació, no es creen noves càrregues administratives i no es crea cap organització nova. En el nou text s'ha millorat el llenguatge, evitant fent referències directes a articles i eliminant referències a noms de càrrecs o òrgans actuals, que poden canviar amb el temps, substituint-los per referències a òrgans o càrrecs per competències.

La Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, que integra la Secretaria Autonòmica de Sectors Productius i Memòria Democràtica, així com la Direcció General de Participació, Transparència i Voluntariat, és la competent en matèria de voluntariat, en virtut del Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Per tot això, a proposta del conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de dia 20 de desembre de 2021,

 

Decret

Article primer Modificació de l'article 2 del Decret 83/2015, de 25 de setembre, pel qual es regula la composició i el règim de funcionament del Fòrum Balear del Voluntariat

L'article 2 del Decret 83/2015, de 25 de setembre, pel qual es regula la composició i el règim de funcionament del Fòrum Balear del Voluntariat, queda modificat de la manera següent:

Article 2

Naturalesa i adscripció

 

1. El Fòrum Balear del Voluntariat és l'òrgan consultiu, de coordinació, de promoció de la participació de les entitats de voluntariat, de foment de la formació i la recerca de les accions de voluntariat.

2. El Fòrum Balear del Voluntariat està adscrit a la conselleria que tengui les competències en matèria de voluntariat.

3. El Fòrum Balear de Voluntariat és un òrgan de naturalesa col·legiada i ha d'estar dotat dels mitjans personals i materials suficients per desenvolupar les seves funcions.

Article segon Modificació de l'article 3 del Decret 83/2015, de 25 de setembre, pel qual es regula la composició i el règim de funcionament del Fòrum Balear del Voluntariat

L'article 3 del Decret 83/2015, de 25 de setembre, pel qual es regula la composició i el règim de funcionament del Fòrum Balear del Voluntariat, queda modificat de la manera següent:

Article 3

Funcions i activitats del Fòrum Balear del Voluntariat

 

1. El Fòrum té les funcions següents:

a) Elaborar propostes relacionades amb tot el que fa referència al voluntariat i dissenyar mecanismes per aplicar-les, i lliurar-les al Govern de les Illes Balears, als consells insulars i als ajuntaments.

b) Promoure el debat en temes de voluntariat i donar a conèixer les bones pràctiques.

c) Coordinar els àmbits d'actuació i la cooperació entre les entitats de voluntariat i les administracions.

d) Fomentar la participació ciutadana i la formació del voluntariat.

e) Elaborar informes, estudis, publicacions i recerques sobre les accions de voluntariat.

f) Emetre informes en els supòsits que estableix l'apartat 2 de la disposició transitòria segona de la Llei 11/2019, de 8 de març, de voluntariat de les Illes Balears.

g) Redactar una memòria anual de les activitats.

h) Establir les línies estratègiques amb vista a desenvolupar el pla autonòmic del voluntariat.

i) Dissenyar i redactar el pla autonòmic del voluntariat segons les línies establertes i trametre'l al Govern de les Illes Balears perquè l'aprovi.

j) Traslladar al Govern de les Illes Balears les mesures de reconeixement i la posada en valor de l'acció voluntària perquè dicti les resolucions oportunes.

k) Les que li siguin encomanades per llei o desenvolupament reglamentari.

2. Per a l'exercici de les seves funcions i per al compliment efectiu de les seves finalitats, el Fòrum pot desenvolupar activitats d'estudi, anàlisi, assessorament i proposta.

Article tercer Modificació de l'article 5 del Decret 83/2015, de 25 de setembre, pel qual es regula la composició i el règim de funcionament del Fòrum Balear del Voluntariat

L'article 5 del Decret 83/2015, de 25 de setembre, pel qual es regula la composició i el règim de funcionament del Fòrum Balear del Voluntariat, queda modificat de la manera següent:

Article 5

El president o la presidenta

 

La persona titular de la conselleria que tengui les competències en matèria de voluntariat presidirà el Fòrum Balear del Voluntariat.

 

Article quart Modificació de l'apartat 2 de l'article 6 del Decret 83/2015, de 25 de setembre, pel qual es regula la composició i el règim de funcionament del Fòrum Balear del Voluntariat

L'apartat 2 de l'article 6 del Decret 83/2015, de 25 de setembre, pel qual es regula la composició i el règim de funcionament del Fòrum Balear del Voluntariat, queda modificat de la manera següent:

2. El vicepresident primer o la vicepresidenta primera serà la persona titular de la direcció general competent en matèria de voluntariat.

Article cinquè Modificació de l'article 7 del Decret 83/2015, de 25 de setembre, pel qual es regula la composició i el règim de funcionament del Fòrum Balear del Voluntariat

L'article 7 del Decret 83/2015, de 25 de setembre, pel qual es regula la composició i el règim de funcionament del Fòrum Balear del Voluntariat, queda modificat de la manera següent:

Article 7

El secretari o la secretària

 

Ha d'actuar com a secretari o secretària del Fòrum, amb veu però sense vot, una persona que sigui funcionària adscrita a la direcció general que tengui les competències en matèria de voluntariat. L'ha de designar el president o la presidenta del Fòrum.

Article sisè Modificació de l'article 8 del Decret 83/2015, de 25 de setembre, pel qual es regula la composició i el règim de funcionament del Fòrum Balear del Voluntariat

L'article 8 del Decret 83/2015, de 25 de setembre, pel qual es regula la composició i el règim de funcionament del Fòrum Balear del Voluntariat, queda modificat de la manera següent:

Article 8

Els vocals

 

El Fòrum té els vocals següents:

 

a) Una persona en representació de l'Administració del Govern de les Illes Balears per cadascuna de les matèries següents: serveis socials, joventut, sanitat, medi ambient, cultura, esports, educació i universitat, i protecció civil. Aquestes persones han de ser proposades per la secretaria general de la conselleria competent per raó de la matèria.

b) Una persona en representació de cada consell insular.

c) Una persona en representació de l'Ajuntament de Palma.

d) Una persona en representació de la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB).

e) Una persona en representació de la Universitat de les Illes Balears.

f) Una persona en representació del Consell de Cooperació, regulat en el Decret 1/2006, de 13 de gener, elegida entre les entitats que en formen part.

g) Vuit persones en representació de les entitats de voluntariat integrades en la Plataforma del Voluntariat de les Illes Balears. Seran proposades per la presidència de la Plataforma del Voluntariat de les Illes Balears a proposta de la seva Comissió Executiva entre les entitats que en formin part, d'acord amb criteris objectius de selecció. Preferentment aquestes persones han de ser voluntàries i pertànyer a entitats que tenguin per objecte diferents sectors d'actuació.

h) Vuit persones en representació de la resta d'entitats de voluntariat, no integrades en la Plataforma de Voluntariat de les Illes Balears. La direcció general competent en matèria de voluntariat, anualment, promourà un procés per seleccionar els representants de cada una de les illes, d'entre les entitats inscrites al cens que presentin propostes. En cas de haver-hi més sol·licituds que places, es farà un sorteig. D'entre les vuit:

  • Dues en representació de les entitats de voluntariat de l'illa de Mallorca.
  • Dues en representació de les entitats de voluntariat de l'illa de Menorca.
  • Dues en representació de les entitats de voluntariat de l'illa d'Eivissa.
  • Dues en representació de les entitats de voluntariat de l'illa de Formentera.

i) Una persona en representació de l'entitat Fòrum d'Entitats del Tercer Sector de Menorca.

Article setè Modificació de l'apartat 3 de l'article 11 del Decret 83/2015, de 25 de setembre, pel qual es regula la composició i el règim de funcionament del Fòrum Balear del Voluntariat

L'apartat 3 de l'article 11 del Decret 83/2015, de 25 de setembre, pel qual es regula la composició i el règim de funcionament del Fòrum Balear del Voluntariat, queda modificat de la manera següent:

3. El secretari o la secretària ha de ser substituït per una persona funcionària adscrita a la direcció general que tengui les competències en matèria de voluntariat, nomenada a aquest efecte pel president o presidenta del Fòrum.

Article vuitè Modificació de l'apartat 5 de l'article 18 del Decret 83/2015, de 25 de setembre, pel qual es regula la composició i el règim de funcionament del Fòrum Balear del Voluntariat

L'apartat 5 de l'article 18 del Decret 83/2015, de 25 de setembre, pel qual es regula la composició i el règim de funcionament del Fòrum Balear del Voluntariat, queda modificat de la manera següent:

5. El Ple es regeix per les seves normes de funcionament, per aquest Decret i, en tot el que no s'hi estableixi, per les disposicions de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, sens perjudici de les peculiaritats organitzatives contingudes en la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Article novè Modificació de la Disposició final primera del Decret 83/2015, de 25 de setembre, pel qual es regula la composició i el règim de funcionament del Fòrum Balear del Voluntariat

La Disposició final primera del Decret 83/2015, de 25 de setembre, pel qual es regula la composició i el règim de funcionament del Fòrum Balear del Voluntariat, queda modificada de la manera següent:

Disposició final primera

Habilitació normativa

 

Es faculta el conseller o la consellera que tengui les competències en matèria de voluntariat per dictar les disposicions que calguin per desplegar aquest Decret.

 

Disposició final única

Entrada en vigor

Aquest Decret entra en vigor l'endemà d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 20 de desembre de 2021

 

La presidenta (Per suplència d'acord amb l'article 7 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears)

El conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat

(Per suplència d'acord amb l'article 2 del

Decret 10/2021, de 13 de febrer, de la presidenta

de les Illes Balears)

Mercedes Garrido Rodríguez

Mercedes Garrido Rodríguez