Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE FELANITX

Núm. 2306
Aprovació definitiva del reglament regulador dels usos de l’escola rural de Son Proenç

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

 Aprovat inicialment per l'Ajuntament Ple en sessió de dia 9 d’octubre de 2017 el reglament regulador dels usos de l’escola rural de Son Proenç, i atès que durant el termini d'exposició pública no s'hi ha presentat cap reclamació, i per tant, esdevé aprovat definitivament, es publica íntegrament en compliment del disposat a la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, i a la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.

Recursos.

Contra l'aprovació definitiva d'aquest reglament se pot interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptats des del dia de la present publicació, d'acord amb el disposat en els articles 10.1.b i 46.1 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

Consulta i informació de l'expedient.

L'expedient se pot consultar en el departament de Secretaria de l’Ajuntament de Felanitx, de dilluns a divendres, de les 9:00 h fins a les 14:00 h, excepte festius. Per obtenir informació de l’expedient es podran utilitzar els mitjans (direcció postal, telèfon i fax) que s’indiquen a continuació: Ajuntament de Felanitx, Plaça de la Constitució núm. 1 07200 Felanitx (Illes Balears) - Telèfon 971580051 - Fax 971583271

 

Felanitx, 26 de febrer de 2018

El batle

Joan Xamena Galmés

ANNEX

REGLAMENT REGULADOR DELS USOS DE L’ESCOLA RURAL DE SON PROENÇ

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

L’Ajuntament de Felanitx és propietari de l’Escola Rural de Son Proenç, la qual fou construïda durant la Segona República, època en la que la millora de l’ensenyament i la construcció de nous edificis escolars fou un dels grans reptes. Fins aquell moment, l’ensenyament públic al municipi de Felanitx era minoritari. A la vila només hi havia dues escoles públiques, una per a nins (a l’edifici de sa Quartera) i una altra per a nines (Escola Pública de sa Torre, al carrer de Sant Alfons). Pel que fa a la resta del municipi, només eren dos els nuclis rurals que disposaven d’escola: Son Negre i Portocolom.

El batlle republicà, Pere Oliver Domenge (conegut com s’apotecari Barceló), proclamat batle al 1931, dedicà gran part dels seus esforços a la construcció d’escoles a tots els nuclis urbans del terme de Felanitx, cosa que facilità l'escolarització de tots els al·lots del municipi. Els esforços se centraren en tres sentits: escoles graduades, escoles rurals i l’institut d’ensenyament secundari, ja que fins al moment, no existia cap centre d’ensenyament secundari a Felanitx.

Les escoles rurals de Son Proenç, Son Negre, Son Mesquida, Son Valls i es Carritxó varen ser construïdes entre 1934 i 1936, i funcionaren fins a la dècada dels 70. La majoria d’elles foren construïdes a partir de plànols de Guillem Forteza, arquitecte mallorquí que ja havia construït a Felanitx el Celler Cooperatiu (es Sindicat). D’aquesta manera, les diferents escoles rurals presenten o comparteixen certes similituds estilístiques i estructurals. Es podrien agrupar dintre de l’anomenat estil regionalista. En totes elles destaquen la presència d’un porxo (que dóna accés al cos principal), d’un cos central de major alçada (espai utilitzat com a aula) i una coberta de teula de quatre aigües.

Actualment, cada una de les quals presenta un grau de conservació diferent:

  • Les escoles d’es Carritxó i Son Mesquida ja no són propietat de l’Ajuntament.
  • L’escola de Son Negre acull diferents activitats socioculturals.
  • L’escola de Son Valls requereix importants reparacions abans de la posada en funcionament.
  • L’escola de Son Proenç ha estat recentment rehabilitada amb l’objectiu que es pugui fer un ús comunitari per part de la pedania de Son Proenç per a la celebració de les seves reunions, foguerons i festes populars; també que es pugui donar un ús lúdic per part de la ciutadania per a les celebracions de festes privades i qualsevol altre tipus d’esdeveniment i, per últim, donar-li també un ús turístic dirigit principalment a excursionistes i ciclistes considerant la seva ubicació estratègica.

La finalitat d’aquest reglament és garantir l’ús adequat i la conservació correcta de l’escola de Son Proenç

FUNCIONAMENT I NORMES

Article 1. Objecte

Aquest reglament té per objecte definir les instruccions i normes de funcionament de l’Escola Rural de Son Proenç, propietat de l’Ajuntament de Felanitx, per poder garantir-ne un ús adequat i la conservació de les instal·lacions.

Article 2. Usos

L’escola de Son Proenç està dividida en dues zones:

1.-Zona d’habitacions destinada a l’allotjament.

2.- Sala d’actes destinada a realitzar-hi activitats:

1. Activitats sense ànim de lucre

2. Activitats lúdiques

3. Activitats familiars

4. Activitats escolars

Article 3. Lloguer d’equipaments i instal·lacions

Les persones usuàries tenen alternativament dret al lloguer de:

1. La zona d’habitacions que inclou l’ús de les habitacions, l’ús de la cuina, l’ús de la sala d’estar i l’ús de l’espai exterior. El lloguer d’aquesta zona no dóna dret a l’ús de la sala d’actes.

2. La sala d’actes que inclou l’ús de la sala d’actes, amb equipament de cuina (microones, taula, cadires, etc.), i l’ús de la zona exterior. El lloguer d’aquesta zona no dóna dret a l’ús de la cuina, habitacions ni sala d’estar.

3. L’ús de totes les instal·lacions que inclou la sala d’actes, la zona d’habitacions, cuina, sala d’estar i zona exterior.

Article 4. Persones usuàries i aforament

1. Les instal·lacions poden ser utilitzades per la població en general, tant residents del terme municipal de Felanitx com no residents, sempre que les activitats a realitzar estiguin relacionades amb un ús social, recreatiu, educatiu o esportiu i que siguin respectuosos amb l’entorn i el medi ambient i s’ajustin a l’establert al present reglament.

2. L’aforament màxim per l’ús de la zona d’habitacions és de 12 persones.

3. L’aforament màxim serà el següent:

a. 38 persones per l’ús de la sala d’actes.

b. 12 persones per l’ús de la zona d’allotjament.

Article 5. Reserves

1. L’Ajuntament de Felanitx es reserva el dret a fixar determinats dies a l’any per dur a terme activitats de caràcter municipal (reunions de veïnats, dinars populars, torrades, balls, xerrades i vetllades de música i teatre). La determinació d’aquests dies s’acordaran per Junta de Govern.

2. Les persones usuàries han de realitzar les reserves amb una antelació màxima de 3 mesos. Només s’admetrà una reserva per persona dins un mateix trimestre. Les reserves es tramitaran per estricte ordre de registre.

3. Les reserves podran ser per un màxim de 3 dies. Aquest límit podrà ser ampliat per acord de Junta de Govern Local, quan així es consideri, després de petició prèvia per escrit i justificant l’objecte de la reserva.

4. La reserva es realitzarà a través de la web de l’Ajuntament de Felanitx, emplenant el formulari de sol·licitud, la declaració responsable i realitzant el pagament telemàtic mitjançant targeta de crèdit o dèbit.

5. Els preus a abonar estan regulats a l’Ordenança fiscal d’ús de les instal·lacions de l’escola de Son Proenç.

6. Al formulari de sol·licitud s’ha d’exposar de forma clara i resumida l’activitat que es vol dur a terme i indicar el nombre de persones que participen a l’activitat i/o s’allotjaran a l’edifici.

7. En el cas que en les dates que es vulgui fer ús de les instal·lacions, aquestes ja estiguin reservades, les persones usuàries es podran registrar al llistat d’espera, i, en el cas de cancel·lacions, es notificaria per ordre de registre.

8. L’Ajuntament de Felanitx es reserva el dret a suspendre reserves per causes justificades o de força major. En aquest cas, es procedirà a la devolució del preu abonat.

Article 6. Cancel·lacions i no compareixença

1. No es carregarà el preu satisfet per aquelles cancel·lacions que es comuniquin amb 21 dies naturals d’antelació a la data de la reserva.

2. Es retornarà el preu satisfet a aquelles reserves que es cancel·lin posteriorment als 21 dies naturals d’antelació a la data de la reserva.

3. No es retornarà el preu satisfet quan les persones usuàries no es presentin en la data de reserva.

Article 7. Horari

1. Les persones usuàries de la sala d’actes poden fer ús de les instal·lacions des de les 10h a les 24h. Aquest horari es podrà ampliar sempre i que s’aprovi per Junta de Govern Local.

2. Les persones usuàries que lloguin la zona d’allotjament o tota la instal·lació (zona d’allotjament i la sala d’actes) en poden fer ús des de les 12h fins les 10h de l’endemà.

3. Les claus es podran recollir a la bústia a l’entrada de l’escola mitjançant un codi que rebran per missatge de text al telèfon mòbil, que permetrà desbloquejar la bústia i recollir les claus.

4. Una vegada utilitzades les instal·lacions els dies autoritzats, s’han de dipositar les claus dins la bústia i assegurar-se que aquesta queda degudament bloquejada.

Article 8. Normes d’ús

Les persones usuàries han de:

1. Conèixer i respectar les normes d’aquest reglament.

2. Disposar d’una persona major d’edat responsable de la reserva, que ha de ser la interlocutora amb l’Ajuntament de Felanitx i la responsable dels desperfectes i dels menors qui hi pugui haver.

3. Complir tots els termes de l’autorització d’ús.

4. Utilitzar les instal·lacions amb respecte i deixar-les, una vegada acabada l’estada, netes d’escombraries, amb l’aixeta i les portes tancades i els llums i la xemeneia apagats.

5. Deixar el local en les mateixes condicions d’ordre, netedat i higiene en què estava abans de l’activitat. A més, les persones usuàries han de dur-se’n tots els fems que hagin generat i dipositar-los dins els contenidors de residus del terme de Felanitx.

6. Fer un ús racional de l’aigua i electricitat.

7. Comunicar a l’Ajuntament de Felanitx qualsevol tipus de desperfecte que s’hagi produït durant l’estada.

8. Deixar tot el mobiliari col·locat al seu lloc.

9. Respectar i conservar les instal·lacions i el seu entorn. Respectar la normativa vigent en matèria d’incendis forestals, i seguir les indicacions i limitacions que doni l’Ajuntament de Felanitx.

10. Respectar les normes de seguretat i, també, les que resulten dels cartells i avisos col·locats a la vista.

11. Retirar qualsevol element que hagin aportat les persones usuàries durant l’estada, tant a l’interior com a l’exterior de les instal·lacions: cartells, senyals, globus, banderes, etc.

A més queda prohibit:

1. Fer renou a partir de les 24h, per evitar molestar els veïnats.

2. Encendre qualsevol mena de foc, sigui quina sigui la seva finalitat, en qualsevol lloc que no sigui l’indicat.

3. Fumar als espais tancats de l’escola.

Article 9. Desperfectes

Les persones usuàries de l’escola rural són responsables dels desperfectes que causin durant la seva estada.

En cas de desperfectes, el cost de reparació o substitució de les instal·lacions o de l’equipament anirà a càrrec del responsable de la reserva.

Article 10. Responsabilitats

L’Ajuntament de Felanitx estarà exempt de responsabilitat en el cas de robatoris, danys, accidents derivats de la pràctica d’activitats autoritzades o no en aquestes instal·lacions, i supòsits similars.

Article 11. Règim sancionador

1. Es consideren infraccions les accions o omissions que contradiguin el que estableix aquest reglament. Les infraccions es classifiquen en molt greus, greus i lleus.

2. És responsable de les infraccions la persona responsable de la reserva de totes aquelles accions o omissions tipificades en aquest reglament.

3. Són infraccions lleus:

a. L’incompliment d’una de les normes d’ús d’aquest reglament, establertes a l’article 7.

b. Qualsevol incompliment d’aquest reglament que no estigui tipificat com a infracció greu o molt greu.

4. Són infraccions greus:

a. L’incompliment de dues o més infraccions lleus.

b. El fet de causar desperfectes de forma manifestament intencionada a les instal·lacions i equipaments de propietat municipal.

5. Són infraccions molt greus:

a. La reincidència en dues o més infraccions greus.

Article 12. Sancions

Les actuacions que suposin una infracció al que estableix el reglament seran sancionades de la forma següent:

1. Les infraccions lleus amb una sanció des de 75 fins a 150 euros.

2. Les infraccions greus amb una sanció des de 150 fins a 300 euros.

Aquests tipus d’infraccions implica la prohibició d’usar les instal·lacions per un període màxim de 6 mesos.

3. Les infraccions molt greus amb una sanció des de 300 fins a 600 euros.

Aquest tipus d’infraccions implica la prohibició d’usar les instal·lacions per un període màxim d’un any.

 

Article 13. Disposició final

Aquest Reglament entra en vigor el dia de la publicació del text íntegre en el BOIB, que es fa una vegada comunicat l’acord d’aprovació definitiva del reglament, amb la tramesa d’una còpia del text al Govern de les Illes Balears i a la Delegació del Govern a l’efecte previst a l’article 113 de la LMRIB, i transcorregut el termini de 15 dies hàbils des que aquests organismes reben la còpia.

Contra aquest reglament es podrà interposar, en el termini de dos mesos comptats a partir de l’endemà de la publicació, recurs contenciós administratiu davant la Sala del Contenciós Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Palma de Mallorca.